Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥΤΗΣΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΤΗΣ16ης-10-2015


Μετά την ανασυγκρότηση του νέου Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στις 16-10-2015 και κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που επακολούθησε επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, και τα εξής: 

1ον) Η διεξαγωγή της Καταστατικής και της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης σε δύο συνεχόμενες ημέρες και συγκεκριμένα το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. Αποφασίστηκε,ειδικότερα, ότι η Καταστατική Γενική Συνέλευση θα διεξαχθεί την πρώτη ημέρα (Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015) κατά την οποία θα τεθούν προς συζήτηση και ακολούθως προς ψηφοφορία οι σχετικές προς τροποποίηση διατάξεις του καταστατικού και εφόσον παραστεί ανάγκη η σχετική ψηφοφορία θα συνεχισθεί και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 στις έδρες των Εφετείων. Η Τακτική Γενική Συνέλευση θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. 
2ονΗ κάλυψη, στο εξής, των εξόδων παράστασης των συναδέλφων σε περίπτωση άσκησης σε βάρος τους αγωγών κακοδικίας
3ον) Η βράβευση των επιτυχόντων σε Α.Ε.Ι. της χώρας μας τέκνων δικαστικών λειτουργών 
4ον) Η διάθεση χρηματικού ποσού (10.000 ευρώ) στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ή στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα προς αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, που βρίσκονται στη χώρα μας. Την απόφαση αυτή επέβαλαν προεχόντως ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οι αρχές, που απορρέουν από τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του Ελληνικού Συντάγματος.
Το επικείμενο συνέδριο, που διοργανώνει η Ένωση μας, επί των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η αναγκαιότητα του οποίου(συνεδρίου) είχε επανειλημμένα επισημανθεί και αποφασισθεί κατά τη διάρκεια όλων των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι σήμερα, αποτελεί ένα ιδιαίτερο κατά την παρούσα χρονική στιγμή νομικό γεγονός. Δύο περίπου μήνες πριν την έναρξη εφαρμογής των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα παρατεθούν σε δημόσια συζήτηση οι νέες διατάξεις, οι σκοποί του νομοθέτη και τα ενδεχόμενα, που ανοίγονται από την εφαρμογή των νέων διατάξεων ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το εάνβρισκόμαστε ή όχι μπροστά σε μία μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης, αν οι υπάρχουσες δομές είναι έτοιμες να υποδεχθούν το νέο σύστημα ή αν υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο να επέλθουν αποτελέσματα με αρνητικές συνέπειες και δύσκολα αναστρέψιμες.
Διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους ότι το νέο Προεδρείο έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη το έργο, τις αρχές και τις αξίες, που αφήνει σ΄ εμάς τους νεώτερους η μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και νυν Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταθεί αντάξιο του θεσμικού ρόλου της Ένωσης μας.
                                                                                           Αθήνα, 21-10-2015


Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης, Αντιπρόεδρος – Εκπρόσωπος τύπου  
Ευάγγελος Κασαλιάς, Αντεισαγγελέας Εφετών,Αντιπρόεδρος
Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, ΠρόεδροςΠρωτοδικών, Γενικός Γραμματέας
Χρήστος Παπαδήμας, Πρωτοδίκης, Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας
Σταματία Γκαρά – Δημουλέα, ΕιρηνοδίκηςΤαμίας  
=====================================
Σ.Σ.
Τα σχόλια με τις προατάσεις για το καταστατικό, θα υποβληθούν στο ΔΣ της ΕΔΕ

7 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί η ανακοίνωση υπογράφεται από το σύνολο της ομάδας της πλειοψηφίας. Γιατί τέτοια ομαδοποίηση. Εφόσον υπάρχει πλειοψηφία και η πλειοψηφία αποφασίζει, οι ανακοινώσεις πρέπει να υπογράφονται από την πρόεδρο της ένωσης και ίσως τον γραμματέα, όπως συνέβαινε παλαιότερα, από τους κατά το καταστατικό εκπροσώπους εν πάση περιπτώσει. Δεν είναι δυνατό οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες να συνεχίσουν να βγάζουν τις δικές τους ανακοινώσεις διότι έτσι καταργείται η ένωση, με τη σημειολογία που έχει ο τίτλος της ΕΝΔΕ. Αν η όποια μειοψηφία, τώρα και στο μέλλον, συνεχίσει μία αυτόνομη πορεία, πρέπει να αξιολογηθεί η συμπεριφορά της στα πλαίσια του καταστατικού. Τελικά, αν αυτά συνεχισθούν, θα μείνουν να ψηφίζουν στις εκλογές μόνο οι συνδικαλιστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρέπει η ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου να είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα μέλους της επιθεώρησης του Αρείου Πάγου ή συμβούλου στο Υπουργείο. Κατά το διάστημα αυτό στην κενή θέση θα μετέχει ο αναπληρωτής μέχρι να πάψει το κώλυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ύστερα από την εμπειρία που ζήσαμε πριν χρόνια, να συγκαλούνται η μια μετά την άλλη οι γενικές συνελεύσεις, η πρόβλεψη "δημοψηφισμάτων " στις εφετειακές περιφέρειες θα αποτελούσε ένα βήμα προόδου και άμεσης δημοκρατίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαφορετική κάλπη για τον Πρόεδρο και διαφορετική για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. Κάθε χρόνο να συντάσσεται αναλυτική έκθεση για τα έσοδα και τις δαπάνες και να διανέμεται στα μέλη της ΕνΔΕ.
    2. Εκλογές κάθε 3 χρόνια.
    3. Διαφορετική κάλπη για Πρόεδρο και δ.σ.. Πολύ καλή η σκέψη του συναδέλφου 11:22
    4. Ανάρτηση των πρακτικών του δ.σ. στην ιστοσελίδα της ΕνΔΕ.
    5. Κώλυμα για τα όργανα της ΕνΔΕ εάν το μέλος: είναι αποσπασμένος σε θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας, είναι Πρόεδρος ή Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, μέλος της Επιθεώρησης ή πειθαρχικών συμβουλίων. Επίσης εάν βρίσκεται σε οποιαδήποτε είδους άδεια (αφού δεν μπορεί κάποιος να εργαστεί, δεν μπορεί και να ασκήσει καθήκοντα στο δ.σ.)
    6. Κάλυψη των δαπανών των συναδέλφων στις αγωγές κακοδικίας.
    7. Το δ.σ. θα πρέπει να αποτελείται από: τον Πρόεδρο, ένα Αντιπρόεδρο, ένα Γραμματέα (χωρίς τη λέξη «γενικός» που δεν έχω καταλάβει γιατί υπάρχει), ένα Ταμία και ένα Εκπρόσωπο Τύπου. Δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο.
    8. Αναμόρφωση του πειθαρχικού συμβουλίου. Που ακούστηκε τα μέλη του δ.σ. να είναι ταυτόχρονα και μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕνΔΕ. Το πειθαρχικό συμβούλιο ή θα πρέπει να εκλέγεται ή να κληρώνεται μεταξύ των μελών της ΕνΔΕ που δεν μετέχουν στα άλλο όργανά της.
    9. Οι εργασίες της τακτικής Γενικής Συνέλευσης να διαρκούν επί διήμερο.
    10. Κατά τις εκλογές οι σταυροί θα πρέπει να περιοριστούν στους 5. Οι 8 που ισχύουν ευνοούν την δημιουργία άτυπων ομάδων.
    11. Ηλεκτρονική ψηφοφορία.

    Αντιθέτως είμαι αντίθετη στα ακόλουθα
    1. Στην κατάθεση παραβόλου 10 ευρώ από τους υποψήφιους. Τι εξυπηρετούν τα 10 ευρώ; Μήπως καλύπτουν τα έξοδα της διαδικασίας; Και βέβαια όχι. Όταν η ένωση διοργανώνει συνέδρια σε ξενοδοχεία, δε νομίζω ότι έχει ανάγκη από 300 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση).
    2. Όχι στην αύξηση των πληρεξουσίων. Ένα μέλος = μια πληρεξουσιότητα από άλλο μέλος. Αλλιώς το 2 θα γίνει 3 και το 3 θα γίνει ολόκληρο δικαστήριο
    3. Η συμμετοχή σε όργανα της Ε.Ε. ή διεθνών οργανισμών δεν θα πρέπει να αποτελεί κώλυμα.
    4. Επίσης είναι λάθος ο ορισμός ανώτατου ορίου θητείας. Εάν κάποιος είναι ικανός και τον εκλέγουν οι συνάδελφοί του, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να παροπλιστεί. Η διάταξη αυτή είναι μάλλον πονηρή και ευνοεί αυτούς που δεν μπορούν να βγουν και να παλέψουν στα ίσια.
    5. Τεράστιο σφάλμα θα ήταν η υιοθέτηση της πρότασης οι εκλογές να γίνονται με πολλά ψηφοδέλτια. Εάν κάποιοι θέλουν να κάνουν την ένωση να μοιάζει με εκλογές σε πανεπιστήμιο, να ιδρύσουν δικό τους σωματείο.
    6. Και βέβαια οι αλλαγές θα πρέπει να ισχύουν άμεσα και όχι από το επόμενο δ.σ..


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ τώρα δεν μοιάζουν οι εκλογές με τις εκλογές δεκαπενταμελούς.
      Η μόνη λύση είναι τα χωριστά ψηφοδέλτια και απλή αναλογική.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα:τα χωριστά ψηφοδέλτια και η απλή αναλογική είναι το πιό δημοκρατικό εκλογικό σύστημα.Επίσης, το δ.σ. θα πρέπει να αποτελείται από: τον Πρόεδρο, ένα Αντιπρόεδρο, ένα Γραμματέα, ένα Ταμία και ένα Εκπρόσωπο Τύπου. Ούτως ή άλλως αυτοί κινούν τα νήματα

      Διαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ