Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Αποψη: Η ανάγκη για Συνταγματικό Δικαστήριο



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 03.10.2015


ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΚΟΥΤΝΑΤΖΗ *


Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα κινήσει πιθανότατα και πάλι τη
διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και, μαζί με αυτή, τη συζήτηση για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ





* Ο κ. Στυλιανός-Ιωάννης Γ. Κουτνατζής είναι λέκτορας Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.


13 σχόλια:

  1. Συνταγματικό δικαστήριο έχουν μόνο τα ομόσπονδα κράτη και η Ελλάδα δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνταγματικά Δικαστήρια υπάρχουν και σε μη ομόσπονδα κράτη, πχ:
      Γαλλία
      Νότια Αφρική
      Πορτογαλία

      Διαγραφή
    2. ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ" ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΝΟΜΟΜΑΘΕΙΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ(!!!!!!!!!!!!!!!!!!)"

      Διαγραφή
  2. Πρέπει να συσταθεί αμέσως. όχι πια διάχυτος συνταγματικός έλεγχος γιατί θα έχουμε τα φαινόμενα του τελευταίου χρονικού διαστήματος. ό,τι του φανεί του κάθε παπαστεφανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΘΕΙ ΜΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ" (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ) ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ-ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ (Politically Correct), ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ (polit bureau) ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΟΓΙΑΚΑΔΕΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ, ΏΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΚΟΛΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΌΛΑ ΌΣΑ, ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ "ΘΑ ΈΤΡΩΓΑΝ ΠΟΡΤΑ''

      Διαγραφή
    2. Ενώ όταν οι αποφάσεις εκδίδονται από το ΣτΕ και τον ΑΠ, εσύ είσαι ευχαριστημένος ε;
      Υποθέτω είσαι ο ίδιος που όταν το ΣτΕ έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια και όταν ο ΑΠ εξέδιδε την απόφαση για τις καθαρίστριες, φώναζες ότι οι δικαστές συναλλάσονται με την κυβέρνηση.
      Τα συνταγματικά δικαστήρια λειτουργούν άριστα στις χώρες του εξωτερικού και κάθε άλλο παρά πολιτικές επιτροπές είναι. Αφήστε πια τις θεωρίες συνωμοσίας.

      Διαγραφή
  3. Αυτη καθαυτη η ιδεα ιδρυσης Συνταγματικου δικαστηριου ειναι καθολα θεμιτη. Ωστοσο, εχω τις αμφιβολιες μου για το κατα ποσον η επιλογη των μελων του δικαστηριου αυτου θα γινει με αντικειμενικα κριτηρια και δε θα υπηρετει τις σκοπιμοτητες της εκαστοτε εκτελεστικης εξουσιας (ο.τι ψηφιζει η κυβερνηση ειναι ανευ ετερου συνταγματικο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου. επίσης πρέπει κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος να εξεταστεί και το μείζον ζήτημα της κατάργησης της αιτιολογίας στις δικαστικές αποφάσεις (που είναι ο κύριος λόγος καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ, ΚΟΨΤΕ ΜΠΟΛΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΎΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

      Διαγραφή
    2. Χωρίς αιτιολογία ; Αποφασίζομεν και διατάσσομεν ;

      Ο Α προκάλεσε σωματική βλάβη στον Β ο οποίος έμεινε στο κρεβάτι 3 μήνες και δοκίμασε πόνο. Οπότε να του επιδικασθεί χρηματική ικανοποίηση για την ηθική του βλάβη 5000 ευρώ νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής.

      Ο Α να δώσει στα δύο παιδιά του Β και Γ ως συνεισφορά στην τακτική διατροφή 200 ευρώ έκαστο μηνιαίως για δύο χρόνια από την επίδοση της αγωγής.

      Ευκολάκι ! Να έγραψα δύο αποφάσεις συνάδελφε.

      Διαγραφή
    3. Έχεις δει γερμανική ή αγγλική απόφαση; το απόσπασμα στις μη εφέσιμης ποινικές αποφάσεις ούτε την αιτιολογία που προανέφερες έχει.

      Διαγραφή
    4. Φυσικά βέβαια μπορούμε να γράφουμε και αποφάσεις με συνοπτική αιτιολογία, όπως γίνεται στη Γερμανία (όπου η αιτιολογία μοιάζει με τη δική σου στην περίπτωση της διατροφής, το ξέρω γιατί έχει τύχει να αναγνωρίσω αλλοδαπό δεδικασμένο) και εφόσον οι διάδικοι το επιθυμούν να καταβάλουν ένα παράβολο για τη λήψη του αιτιολογικού της απόφασης (όπως πάλι γίνεται στη Γερμανία). "Οπότε να του επιδικασθεί χρηματική ικανοποίηση για την ηθική του βλάβη 5000 ευρώ νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής" - εάν γράψεις το τυποποιημένο αιτιολογικό "λαμβάνοντας υπόψη της συνθήκες του ατυχήματος, την υπαιτιότητα του εναγομένου και την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των μερών" θεωρείς ότι η απόφασή σου θα έχει μεγαλύτερη "αξία";

      Διαγραφή
  5. Δημήτριος Ζιγκόλης14 Οκτωβρίου 2015 στις 4:00 π.μ.

    Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου ΔΕΝ θα επιλύσει κανένα ζήτημα. Π.χ. στην Γαλλία, έχει μάλλον συμβουλευτικό-εγγυητικό χαρακτήρα. Στην Γερμανία, εφόσον υπάρξει προσφυγή, μπορεί να καταργήσει ακόμη και νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή. Έπειτα είναι και η επιλογή της Συνθέσεως. Στην Γερμανία εκλέγονται από ειδικό εκλεκτορικό σώμα γιά θητεία 12 ετών. Στην Ιταλία, ο Πρόεδρος της Χώρας επιλέγει προσωπικά το 1/3 των μελών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ