Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Aνακοίνωση ΔΣ Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές της Τουρκίας.


Aνακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές της Τουρκίας.

Η Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, μέλος της MEDEL – Magistrats Européens pour la démocratie et les libertés (Ευρωπαίοι Δικαστικοί Λειτουργοί για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες), εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη επί τέσσερις και πλέον μήνες κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημητρίου Κούκλατζη, σε τουρκικές φυλακές, χωρίς την απαγγελία κατηγορίας.

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και  το Διεθνές Σύμφωνο του Ο.Η.Ε. για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα προβλέπουν ότι κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα η υπόθεσή του να δικαστεί δίκαια και δημόσια από αρμόδιο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, που έχει συσταθεί με νόμο, το οποίο θα αποφασίσει για το βάσιμο κάθε κατηγορίας σχετικά με ποινικό αδίκημα, η οποία έχει απαγγελθεί εναντίον του. Επιπροσθέτως, το άρθρο 5 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προβλέπει ότι «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».
 Οι παραπάνω θεμελιώδεις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές περί απαγγελίας συγκεκριμένης κατηγορίας και περί  δημόσιας και δίκαιης δίκης στην προκειμένη περίπτωση έχουν παραβιασθεί κατάφωρα.
Ενόψει των ανωτέρω οι Τουρκικές Δικαστικές Αρχές με σεβασμό στα    δικαιώματα των υπό κράτηση στρατιωτικών και στην αρχή του Κράτους Δικαίου οφείλουν να ευθυγραμμισθούν με τις επιταγές των παραπάνω Διεθνών και  Ευρωπαϊκών κειμένων περί ταχείας και δίκαιης δίκης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε η παρούσα ανακοίνωση να διαβιβασθεί στη ΜEDEL -   Magistrats Européens pour la démocratie et les libertés και να υποβληθεί αίτημα, όπως εγγραφεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Αθήνα, 5 Ιουλίου 2018
Το Διοικητικό Συμβούλιο   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ