Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ - ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ



Α) ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
Β) ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Γ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Προέδρου Πρωτοδικών, μέλους του ΔΣ της ΕΔΕ

                                                                                                            Αθήνα, 2-7-2018

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Α. Επί του πρώτου θέματος (Ιδιωτική Διαμεσολάβηση):
Θεωρώ ότι μία από τις επιδιώξεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων θα πρέπει να αποτελέσει η προώθηση του θεσμού της Ιδιωτικής Διαμεσολάβησης με τη σταδιακή επέκταση αυτής σε όλες τις διαδικασίες και, πλέον, με νομοθετικές παρεμβάσεις αναφορικά με το κόστος αυτής ώστε να μην παρεμποδίζεται η πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη λαμβανομένων υπόψη των οικονομικών συνθηκών, που επικρατούν στη χώρα μας. Κατόπιν αυτών δεν συμφωνώ με την από 29-6-2018 ανακοίνωση του Προεδρείου της ΕΔΕ κατά το μέρος, που ο ανωτέρω θεσμός δεν εντάσσεται στις βασικές επιδιώξεις της ΕΔΕ, αλλά αντίθετα εντάσσεται στις βασικές επιδιώξεις η προώθηση της Δικαστικής Μεσολάβησης, θεσμός, που με βάση τις ισχύουσες συνθήκες και για λόγους, που αναλυτικά έχω εκθέσει σε προηγούμενο άρθρο μου, θα προκαλούσε σοβαρή δυσλειτουργία.
Β. Επί του δεύτερου θέματος (τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών):
Το συγκεκριμένο εγχείρημα με τη δημιουργία δύο νέων Πρωτοδικείων στο νομό Αττικής απαιτεί προηγούμενη μελέτη οργανωτικής φύσεως, ακρόαση των Δικαστικών Ενώσεων, του Δικηγορικού Συλλόγου επί του θέματος κλπ. κλπ. και υπό τις παρούσες ισχύουσες συνθήκες μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε επίσης σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας και έτι περαιτέρω καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης. Για παράδειγμα: πόσες υποθέσεις σήμερα (σε όλες τις διαδικασίες) προέρχονται από τον τομέα της Ανατολικής Αττικής και πόσες από τον τομέα της Δυτικής Αττικής ώστε να μπορεί να γίνει λόγος καταρχήν για μία σωστή κατανομή οργανικών θέσεων; Σήμερα καθημερινά και λόγω της απασχόλησης των δικηγόρων σε διάφορα δικαστήρια εντός των κτιριακών υποδομών του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι εφικτό να κρατούνται οι υποθέσεις από το πινάκιο για να δικαστούν στη συνέχεια (τα σχετικά αιτήματα πρέπει να ανέρχονται τουλάχιστον σε 80 καθημερινά κατά μέσο όρο και κατ΄ ελάχιστο σε όλα τα δικαστήρια και άρα με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς σε 400 σε εβδομαδιαία βάση, 1.600 σε μηνιαία βάση και 16.000 περίπου σε ετήσια βάση). Οι 16.000 αυτές υποθέσεις (κατά μέσο όρο και κατ΄ ελάχιστο) είναι δυνατόν να δικαστούν σήμερα επειδή οι δικηγόροι απασχολούνται εντός του ιδίου κτιριακού συγκροτήματος. Τι θα γίνει, όμως, με την τριχοτόμηση, όταν εξαιτίας αντικειμενικής χωροταξικής αδυναμίας δεν θα είναι δυνατό αυτό; Δεν θα έχουμε αντίστοιχα αιτήματα αναβολών αν όχι σε όλες τουλάχιστον σε ένα μεγάλο αριθμό αυτών των υποθέσεων; Υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα, που ανακύπτουν και δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε. Κατόπιν αυτών και ως προς το ανωτέρω ζήτημα (διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών) συμφωνώ με την από 11-6-2018 ανακοίνωση του Προεδρείου της ΕΔΕ.            
Γ. Επί του ανωτέρω τρίτου θέματος:
Κατά τη συγκρότηση σε Σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων την 1η Ιουνίου 2018 τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της κατάργησης της φοροαπαλλαγής του 25%, η οποία, σημειωτέον, βάσει του σκεπτικού της 89/2013 αποφάσεως του Μισθοδικείου χορηγήθηκε στους Δικαστικούς Λειτουργούς όχι χάριν προνομίου, αλλά ως αντιστάθμισμα λειτουργικών δαπανών, οι οποίες ουδέποτε καλύπτονταν από αντίστοιχα επιδόματα. Την επιχειρηματολογία μας παραθέσαμε αναλυτικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου, που προηγήθηκε των εκλογών της Ενώσεως.
Η απάντηση, που δόθηκε ήταν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δικαίωσε τους συναδέλφους, που υποστήριζαν ότι αφού η φοροαπαλλαγή καταργήθηκε για τους Βουλευτές δεν μπορούσε παρά να καταργηθεί και για εμάς (διαφωνούμε κάθετα με την άποψη αυτή) και ότι οι συνάδελφοι με την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές απέρριψαν την ανωτέρω άποψη μας.
Θα μου επιτρέψετε ωστόσο για άλλη μία φορά να επαναλάβω την ανωτέρω πάγια άποψη μας επί του θέματος.

            Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ


               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ