Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΥΠΔΙΚ: Έκτακτη νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των άμισθων Υποθηκοφυλακείων

Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 3/2/2017
Έκτακτη νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των άμισθων Υποθηκοφυλακείων
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτής Ζακύνθου κ. Σταύρος Κοντονής καταθέτει άμεσα στο Κοινοβούλιο έκτακτη νομοθετική ρύθμιση που επιλύει το μείζον πρόβλημα της αδυναμίας λειτουργίας άμισθων Υποθηκοφυλακείων.
Με τη νομοθετική ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα μετατροπής άμισθων Υποθηκοφυλακείων, που σήμερα λειτουργούν μέσω αναπλήρωσης από συμβολαιογράφους (ενδεικτικά: Πύργου, Αμαλιάδας, Περιστερίου, Ν. Ιωνίας, κλπ), σε έμμισθα.
Για το ζήτημα αυτό θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα με πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα θα ορίζεται η έδρα του Υποθηκοφυλακείου, θα συνιστώνται οι οργανικές θέσεις, θα καθορίζονται οι κατηγορίες και οι κλάδοι στους οποίους αυτές θα κατανέμονται και θα επιλύονται ζητήματα μετάβασης στο νέο καθεστώς, όπως η άσκηση των καθηκόντων προϊσταμένου Υποθηκοφυλακείου από πτυχιούχο Νομικής ή, εφόσον δεν υπάρχει, από Ειρηνοδίκη, τηρουμένης της οικείας νομοθεσίας.
Ως προς το προσωπικό του Υποθηκοφυλακείου που μετατρέπεται σε έμμισθο, προβλέπεται η τοποθέτησή του σε προσωποπαγείς θέσεις, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων.
Τέλος, ρυθμίζονται ζητήματα στέγασης των Υποθηκοφυλακείων και παράδοσης των αρχείων και του εξοπλισμού που είχε αποκτηθεί.
Η παραπάνω νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου συνιστά το πρώτο βήμα για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής με στόχο την απρόσκοπτη καταχώριση και τον νομικό έλεγχο πράξεων που αφορούν σημαντικά περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών και μάλιστα με δημοσιονομικά επωφελή για το Δημόσιο τρόπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ