Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΝΤΑΓΜΑ - Κατ’ άρθρο ερμηνεία

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ - Κατ’ άρθρο ερμηνεία
Επιστημονική Διεύθυνση: Φ. Σπυρόπουλος, Ξ. Κοντιάδης, Χ. Ανθόπουλος,  Γ. Γεραπετρίτης
ISBN/ISSN:    978-960-568-528-7
Σελίδες:         XXIV + 1860
Εκδόσεις : ΣΑΚΚΟΥΛΑ  ΑΕ


Την εποχή αυτή που τόση μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το Σύνταγμα και την Αναθεώρηση του ήλθε στο φως, μια μεγάλη επιστημονική προσπάθεια ένα βιβλίο που αποτελεί μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη  ερμηνεία άρθρο προς άρθρο του ισχύοντος ελληνικού Συντάγματος. Το έργο εκτείνεται σε δύο χιλιάδες σελίδες, με τη συμβολή 60 εκλεκτών συγγραφέων προερχόμενων από διάφορους κλάδους της επιστήμης του δικαίου, υπό τη διεύθυνση των  νομοδιδασκάλων και λαμπρών  Καθηγητών Φ. Σπυρόπουλου, Ξ. Κοντιάδη, Χ. Ανθόπουλου και Γ. Γεραπετρίτη. Το βιβλίο είναι  ένα έργο το οποίο γεννήθηκε με ιδιαίτερο πνευματικό μόχθο από τον οποίο προέκυψε ένα λαμπρό αποτέλεσμα.
 Το έργο  περιλαμβάνει τον αναλυτικό σχολιασμό κάθε μεμονωμένου συνταγματικού κανόνα, από το προοίμιο μέχρι το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, με αναφορά στην ιστορία και τη γένεση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων, στη νομοθετική υλοποίησή τους, στη θεωρητική επεξεργασία τους, στην πράξη των συνταγματικών οργάνων, στη συνταγματική νομολογία, συμπεριλαμβανομένης και της νομολογίας του ΕΔΔΑ και του ΔΕΕ, ιδίως στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του «οικονομικού Συντάγματος», λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Με τις προδιαγραφές αυτές η «Ερμηνεία του Συντάγματος» προορίζεται να αποτελέσει ένα έργο αναφοράς για τη θεωρία και την πράξη του ελληνικού δικαίου και για όλους όσους ασχολούνται καθημερινά με αυτό. Το έργο αυτό πρόκειται να αποτελέσει ένα εξαιρετικά πολύτιμο βοήθημα για τον ακαδημαϊκό, τον ερευνητή, το φοιτητή, αλλά και τους νομικούς πράξης.
Το έργο έρχεται  έρχονται σε μια κρίσιμη για τη συνταγματική μας τάξη συγκυρία με κυρίαρχα στοιχεία την ανατροπή του ισοζυγίου ισχύος των λειτουργιών του κράτους με την ενδυνάμωση της εκτελεστικής σε βάρος της νομοθετικής λειτουργίας, την εμφανή αμφισβήτηση και υπονόμευση της δικαστικής εξουσίας και την αποδυνάμωση των -κοινωνικών ιδίως- δικαιωμάτων. Έρχεται επίσης σε μια περίοδο δοκιμασίας των θεσμών σε όλα τα επίπεδα  και είναι σωτήριο για τον ερμηνευτή του δικαίου, αφού εκεί θα βρει  τον μέγιστο αριθμό πληροφοριών για τα κρίσιμα ζητήματα. Οι συγγραφείς ακλούθησαν με μεγάλη επιτυχία το παράδειγμα των μεγάλων μας δασκάλων, του  Σβώλου και  Μάνεση και προσέφεραν ένα βιβλίο κατανοητό και εύχρηστο αλλά και γλαφυρό  και ευκολοδιάβαστο ακόμα και από τον μη εξειδικευμένο στην νομική επιστήμη.
Δεν μπορώ να μην καταθέσω την προσωπική μου άποψη για ένα λόγο που αγάπησα το βιβλίο αυτό και δεν αφορά τους συγγραφείς αλλά τον εκδότη, το υπέροχο ποιοτικό  χαρτί του που νομίζεις πως με το άγγιγμα του σε «χαϊδεύει»  και «συνομιλεί» μαζί σου, όπως και τα άριστα τυπογραφικά στοιχεία.
Το βιβλίο αυτό είναι μια ελπίδα για την σύγχρονη νομική επιστήμη και το Συνταγματικό Δίκαιο.
ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ

argyros.office@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ