Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων στη Λαμία, 5-7 Ιουνίου 2015

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                      8/6/2015

      Ολομέλεια  Δικηγορικών Συλλόγων στη Λαμία, 5-7 Ιουνίου

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε στις 5,6 και 7 Ιουνίου 2015 στη Λαμία, υπό την προεδρία του Προέδρου της,  Βασ. Αλεξανδρή,  Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας,  ασχολήθηκε με όλα τα τρέχοντα, κρίσιμα θέματα που αφορούν τους Δικηγόρους και την απονομή της Δικαιοσύνης.

Στην έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας παρέστη και απάντησε επί δύο περίπου ώρες σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από το Σώμα,  ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.  Αθαν. Κουτρομάνος. Στο σύντομο χαιρετισμό του και στις απαντήσεις που έδωσε,  ζήτησε απ΄ όλους τους παράγοντες της δίκης να συμβάλλουν ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστική και αποτελεσματική για τον πολίτη, η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας.
Α. Τα μέλη της Ολομέλειας ενημερώθηκαν αρχικά από τους εισηγητές, ΝΙκ. Βαλεργάκη Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Αν. Γιογλή Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, που είναι μέλη της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σχετικά με τις εργασίες της εν λόγω επιτροπής και τις αλλαγές διατάξεων που συζητούνται. Εισηγητής στο ίδιο θέμα ήταν επίσης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Ν. Παπάκος, μέλος της επιτροπής της Ολομέλειας για τον ΚΠολΔ.
Η Ολομέλεια, επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή της σε διατάξεις που επιχειρούν να πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι η προωθούμενη ρύθμιση για την αλλαγή των κριτηρίων κατάταξης των πιστωτών στους πλειστηριασμούς, αποκλειστικά προς όφελος των Τραπεζών.
Το Δικηγορικό σώμα απέρριψε επίσης κατηγορηματικά και άλλες επιχειρούμενες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως η επιβολή των πολλαπλών κατασχέσεων, η αύξηση των δικαστικών εξόδων για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης και η κατάσχεση της επιχείρησης εν συνόλω,  η οποία δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους καθώς προβλέπει μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων καταγγέλλει  την κυβέρνηση για εμπαιγμό των Δικηγόρων διότι παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης  προς την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας ότι δεν θα προωθηθούν οι ρυθμίσεις του προηγούμενου νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας(γνωστού ως σχεδίου Χαμηλοθώρη), το οποίο είχε απορρίψει εν τω συνόλω το Δικηγορικό Σώμα, εν τούτοις, στην έγγραφη πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, επανέρχεται  το θέμα της αναθεώρησης του Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, με βάση,(όπως επί λέξει αναφέρεται στο κείμενο), το προηγούμενο νομοσχέδιο Χαμηλοθώρη.
Μετά από πρόταση του Προέδρου της Βασ. Αλεξανδρή, σε περίπτωση που υπάρξει αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση και προωθηθούν στη Βουλή διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις των Δικηγορικού Σώματος, όπως εκφράσθηκαν στην Ολομέλεια των Καλαβρύτων και εγκρίθηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία του 93% των Δικηγόρων στο πανελλαδικό δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 2014,  η Ολομέλεια κρίνει ότι πρέπει να αρθεί άμεσα η αναστολή της πανελλαδικής αποχής διαρκείας που είχε αποφασισθεί από το  Δικηγορικό δημοψήφισμα για το προηγούμενο νομοσχέδιο. Η αποχή είχε ανασταλεί στις 31   Δεκεμβρίου, μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών.
Στην ίδια περίπτωση, θα συγκληθούν παράλληλα και άμεσα, η Συντονιστική Επιτροπή και η Ολομέλεια των Προέδρων για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις περαιτέρω αντιδράσεις του Δικηγορικού κόσμου.
Β. Τα μέλη της Ολομέλειας ενημερώθηκαν επίσης αναλυτικά από τον σύμβουλο του ΔΣΑ και αναπληρωτή Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΑΝ/ΕΤΑΑ Δημ. Βερβεσό για την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού τους φορέα.  Έγινε επίσης στα μέλη της Ολομέλειας αναλυτική παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε ειδικά για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων(ΤΕΑΔ).
Επειδή τα δεδομένα και τα συμπεράσματα για τη προοπτική και την βιωσιμότητα του ΤΕΑΔ είναι ιδιαιτέρως απαισιόδοξα, αποφασίσθηκε,  μετά από πρόταση του Προέδρου της Ολομέλειας Βασ. Αλεξανδρή, λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος, να ανατεθεί στους εκπροσώπους μας στην Διοικούσα Επιτροπή του ΤΑΝ/ΕΤΑΑ και το Δ.Σ του ΕΤΑΑ,  κ.κ.  Δ. Βερβεσό, Ν. Παπάκο, και Γ. Σταματαγιάννη, να μελετήσει ενδελεχώς το πρόβλημα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εισηγηθεί σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, σε ειδική Ολομέλεια η οποία θα συγκληθεί για τον σκοπό αυτό.
Γ. Ακόμη έγινε αναλυτική ενημέρωση των μελών της Ολομέλειας από τον σύμβουλο της επί φορολογικών θεμάτων, δικηγόρο Σ. Μπακάλη, για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Έγινε γνωστό, ότι  η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ασκήσει τελικά πρόσθετη παρέμβαση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δίκη που προκάλεσε το Βέλγιο με αίτημα την κατάργηση του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι είχε ζητήσει και είχε λάβει από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας αναλυτικά ενημερωτικά υπομνήματα με τις θέσεις  του και τα νομικά επιχειρήματα υπέρ της μη επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, η Ολομέλεια αποφάσισε ομόφωνα να προσβάλει στα Δικαστήρια την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, με πρωτοβουλία όλων των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Δ. Στην Ολομέλεια τέθηκαν επίσης τα ζητήματα σχετικά με την ανάγκη να επιταχυνθούν με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής, οι άμεσες και επείγουσες αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων   που αφορούν προεχόντως την συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων καθώς και να κατατεθούν προς επεξεργασία, γραπτές προτάσεις για περαιτέρω αλλαγές του Κώδικα.   
Ε. Όσον αφορά το θέμα των διακοπών των συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων, στο οποίο εισηγητής ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γ. Σταματογιάννης,  το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη Ολομέλεια.
Μετά το πέρας των εργασιών της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος και  όλα τα μέλη της, ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας  κ. Αθ.  Μακρυγιάννη, για την άψογη και θερμή φιλοξενία που επεφύλαξε οΔικηγορικός Σύλλογος Λαμίας στους συμμετέχοντες συναδέλφους καθώς και  για την αρτιότητα στην οργάνωση και  υποστήριξη των εργασιών της Ολομέλειας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ