Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ:Για την στάση των βουλευτών κ. Τζαβάρα (ΝΔ) και Σπ. Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) έναντι των διοικητικών δικαστών και των δικαστικών ενώσεων

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Λ.Ριανκούρ 85, γρ. 217–218, 2ος όροφος
Αμπελόκηποι–Αθήνα, ΤΚ 115-24
Τηλ 210-6996688 και 210-6980777
FAX: 210-6998848
Αθήνα 2.6.2015
                                                                                                             Αρ.πρωτ. 81

                                   
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την στάση  των βουλευτών  κ. Τζαβάρα (ΝΔ) και  Σπ. Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) έναντι των  διοικητικών δικαστών  και των δικαστικών ενώσεων  κατά την συζήτηση   στη Βουλή  του νομοσχεδίου  ''Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής''        
           Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την  απαξιωτική στάση των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου Κ. Τζαβάρα (ΝΔ) και Σπ. Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) έναντι των διοικητικών δικαστών, αλλά και των δικαστικών ενώσεων.
   Ο πρώτος (κ. Τζαβάρας) από το βήμα της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της 28.5.2015 και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ''Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής'', με αφορμή το γεγονός ότι έγινε τελικώς δεκτή από τη Βουλή η τοποθέτηση της Ένωσής μας (με την οποία  συμφώνησαν και άλλες δικαστικές ενώσεις) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την καθ’ ύλην αρμοδιότητα του δικαστηρίου για την εκδίκαση της αίτησης για διαταγή πληρωμής, απέδωσε την ευθύνη του  όγκου  των αδίκαστων υποθέσεων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, στο ότι τα επαρχιακά  διοικητικά πρωτοδικεία συνεδριάζουν μια φορά τον μήνα, ισχυρίστηκε ότι οι δικαστές χορηγούν προσωρινές διαταγές και εκτιμούν τις προϋποθέσεις έκδοσης αυτών τηλεφωνικά, μέμφθηκε δε και τον Υπουργό Δικαιοσύνης γιατί άκουσε και υιοθέτησε τις απόψεις των «συντεχνιακών εκπροσώπων της επαγγελματικής ομάδας των διοικητικών δικαστών» δηλώνοντας ότι «…η πολιτεία, το κράτος που έχει τρεις λειτουργίες, θα πρέπει τουλάχιστον ως προς την έκφραση της νομοθετικής του λειτουργίας να μην περιορίζεται και να μην υιοθετεί αβασάνιστα και άκριτα τις προτάσεις ή τις απόψεις των ενδιαφερομένων επαγγελματικών ομάδων, γιατί αυτές σκοπό έχουν να εξοικονομήσουν κατά τέτοιο τρόπο τις δικαστικές διαδικασίες, ώστε τα προνόμιά τους ή τα οποιαδήποτε κεκτημένα τους να μη θιγούν.Γι’ αυτό, το κράτος σήμερα θα πρέπει να είναι ο αντικειμενικός, ο πρώτιστος στόχος της μεγάλης μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει, γιατί επί τριάντα χρόνια δεν κάναμε τίποτε άλλο στη Βουλή από το να υιοθετούμε τέτοιου είδους προτάσεις, αιτήματα δηλαδή παροχής προνομίων από επαγγελματικές ομάδες… πλην όμως επειδή είστε και καθηγητής πανεπιστημίου κι ενδεχομένως να μην έχετε πείρα από την καθημερινή δικαστηριακή πράξη, γι’ αυτό σας λέω ότι θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να μορφώνετε δική σας αντίληψη και όχι να υιοθετούμε όλοι εδώ ό,τι μας φέρνει από το κάθε όργανο η οργανωμένη σε ομάδες κοινωνία».
Προφανώς, καθένας μας διαλέγει το ύφος και το ήθος που θέλει να τον προσδιορίζουν. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών δεν επιτρέπεται να χαμηλώσει το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου απαντώντας επί της «ουσίας» σε  δηλώσεις με τις οποίες και  επιχειρείται με προσβλητικούς, συκοφαντικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση, η απαξίωση  των δικαστών, αλλά και  του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα του 1975 ρόλου  του θεσμού των δικαστικών ενώσεων, με ύφος,  επιχειρήματα και αναφορές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές  πριν  τη μεταπολίτευση του 1974.
Οι δηλώσεις αυτές με τις οποίες  χαρακτηρίζονται και ως  «συντεχνιακές» τοποθετήσεις που αποσκοπούν όχι σε προσωπικά ή «συντεχνιακά» οφέλη αλλά στην επιτάχυνση και βελτίωση των όρων  απονομής  της δικαιοσύνης, πέραν από αμιγώς βερμπαλιστικές και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο κ. Τζαβάρας το δημόσιο διάλογο,στερούνται την πρέπουσα σοβαρότητα και υπονομεύουν αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν. Ωστόσο επισημαίνουμε ότι δεν μπορεί βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προσβάλει και να συκοφαντεί τους δικαστές και τον θεσμό  των δικαστικών ενώσεων  αξιοποιώντας το βήμα της Βουλής. Η μονομέρεια και η μαινόμενη αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική τοποθέτηση του κ. βουλευτή ενάντια στους  διοικητικούς δικαστές και τις δικαστικές ενώσεις, για λόγους που  ο ίδιος ξέρει, δεν είναι κριτική ούτε εποικοδομητική αντιπαράθεση  θέσεων και απόψεων. 
        Ο δεύτερος βουλευτής κ. Σπ. Λάππας αναφερόμενος στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης δήλωσε ότι «τα διοικητικά δικαστήρια και η διοικητική δίκη αποτελούν την ντροπή της κοινωνίας και του δικαιϊκού μας συστήματος».
Η συμφόρηση των δικαστηρίων  από υποθέσεις  και  η ως εκ τούτου καθυστέρηση της ελληνικής Δικαιοσύνης,που πάντως- ως όφειλαν να γνωρίζουν οι κ.βουλευτές-δεν οφείλεται  στην ίδια την λειτουργία αυτή, είναι πράγματι μέγιστο και δυσεπίλυτο  πρόβλημα, με προέχουσες αιτίες, όπως έχουμε επισημάνει κατ΄ επανάλειψη, την κοινωνική ανισότητα, την ανορθολογική υπερνομοθέτηση  και  την   άσκηση  δημοσιονομικής  πολιτικής μέσω των δικών που αναπαράγουν συνεχώς νέες  διαφορές, αλλα και την  διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας και των πολιτικών μας για τον εκσυχρονισμό και οργάνωση της ελληνικής δικαιοσύνης. Αποτελεί   διαχρονική  πάθηση του  δικαιικού μας συστήματος, καθώς ποτέ δεν τέθηκε, από τους πολιτικά υπευθύνους, στη βάση ενός σοβαρού διαλόγου, όπως άλλωστε οι περισσότερες αλλαγές στο δικαιικό μας σύστημα. Ακριβώς δε  για τους λόγους αυτούς πρέπει να αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα προσοχή και  σοβαρότητα και όχι με μικροπολιτικές τοποθετήσεις και εκτιμήσεις Οι δηλώσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση  του  φαινομένου και δεν αναπληρώνουν την μέχρι σήμερα απραξία της Πολιτείας μας.
       Οι απόψεις  των δύο παραπάνω βουλευτών δεν βρίσκουν  έρεισμα στο ήθος και στη μέχρι σήμερα στάση των διοικητικών  δικαστών  που ασκούν τα καθήκοντα τους με  αυξημένο αίσθημα ευθύνης, προσπαθώντας να καλύψουν τα σοβαρά ελλείμματα της Νομοθετικής και Εκτελεστικής  λειτουργίας με σύμμαχο την γνωστή σε όλους πραγματικότητα της καθημερινής λειτουργίας  των δικαστηρίων  η οποία πρέπει  κάποτε  να διαβαστεί σωστά και από τους πολιτικούς μας .
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗ                                  ΒΑΣΙΛΗΣ  ΦΑΪΤΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ                        ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ


3 σχόλια:

  1. Ο τζαβάρας έχει απόλυτο δίκαιο στα λεγόμενά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. EL JUEZ-3 (aka EL PRESIDENTE-3)12 Ιουνίου 2015 στις 10:13 π.μ.

      Ναι, αλλά ποιος από τουςδύο? Ο Γιώργος ή ο Νίκος?
      Γιατί ο Κώστας αποκλείεται...

      Διαγραφή
  2. Eκεί που κάνει λάθος ο κ. Τζαβάρας, είναι που νομίζει ότι Ένωση Δ.Δικαστών ενεργεί σύμφωνα με το συμφέρον των δικαστών. Μπορούμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι τους αγνοεί εντελώς και ενδεικτικό΄είναι ότι θεώρησε σωστό να προτείνει να πάνε οι συγκεκριμένες διαταγές κατευθείαν στο Εφετείο, παρακάμπτοντας τον πρώτο βαθμό , όπως θα ήταν σωστό, κόντρα στην αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας των δικαστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ