Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Βασιλική Θάνου -Χριστοφίλου.



Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου επελέγη λίγο μετά τα μεσάνυχτα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ομόφωνα η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Βασιλική Θάνου -Χριστοφίλου.


Η επιλογή της κυρίας Θάνου έγινε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικολάου Παρασκευόπουλου.

Η κυβέρνηση έκρινε αναγκαία την κάλυψη της θέσης του πρόεδρου του Αρείου Πάγου, καθώς αύριο αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης ο σημερινός πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσίος Κουτρομάνος και λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκ του νόμου η κυρία Θάνου θα είναι και πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς θα είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Και αυτό γιατί αύριο κλείνει ο κύκλος και για τους δύο προέδρου των άλλων Ανώτατων Δικαστηρίων του ΣτΕ , Σωτήρη Ρίζου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, οι οποίοι επίσης αποχωρούν από το δικαστικό σώμα λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας. 

Υπενθυμίζεται ότι το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των Ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.

Η κυρία Θάνου εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1975 . Με βάση την επετηρίδα πάντως, δεν ήταν η αρχαιότερη καθώς προηγούνται άλλοι τρεις ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Η επετηρίδα, σειρά αρχαιότητας ήταν το βασικό κριτήριο με το οποίο είχαν επιλεγεί οι πρόεδροι όλων των Ανωτάτων Δικαστηρίων τόσο επί των ημερών ου Αντώνη Ρουπακιώτη, όσο και επί των ημερών του Χαράλαμπου Αθανασίου, οι οποίοι ως υπουργοί Δικαιοσύνης είχαν κάνει αντίστοιχες προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο.

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5253437/nea-proedros-toy-areioy-pagoy-h-basilikh-thanoy-xristofiloy/




Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου (Από 1/7/2015)

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 1950
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΧΑΛΚΙΔΑ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: έγγαμος , με τρία τέκνα.
ΠΤΥΧΙΟ: Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
METΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (D.S.U).
ΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ:  Γαλλικά και Αγγλικά, πολύ καλά
Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.
Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012 – 2014, 2014-2016) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.  
    Διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
    α) «Το αστικό Δίκαιο και η Προστασία του Περιβάλλοντος», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,1997.
    β) «Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης», εισήγηση στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2001.
    γ) «Η αγωγή (εξ αναγωγής) του ασφαλιστή κατά των ασφαλισμένων προσώπων, σε περίπτωση εξαίρεσης από την ασφαλιστική κάλυψη», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2011.
    δ) «Ποιος δεν θεωρείται τρίτος και δεν δικαιούται αποζημίωσης από τον ασφαλιστή, άρθρο 6§2 και άρθρο 7 του Νόμου 489/1976», εισήγηση στο Συνέδριο της ‘Ενωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2012
    ε) « Δικαστική Μεσολάβηση» Εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , 2013.

   στ) Θέματα από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου, στις διαφορές αποζημίωσης, από τροχαία ατυχήματα, Συνέδριο Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, 2014.                                                     


1 σχόλιο:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕ. ΚΑΝΑΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ