Κυριακή 18 Απριλίου 2021

ΕΔΔΑ: Προανάκριση 5,5 χρόνων - πολύπλοκη υπόθεση - όχι παραβίαση εύλογης διάρκειας

 


Προανάκριση που διήρκησε παραπάνω από 5,5 χρόνια δεν παραβίασε την εύλογη διάρκεια της δίκης γιατί αφορούσε πολύπλοκη υπόθεση!

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εύλογος χρόνος διάρκειας της προανάκρισης. Πολυπλοκότητα υπόθεσης.

Η υπόθεση αφορούσε ποινική δίωξη εναντίον του προσφεύγοντα για συμμετοχή σε παράνομη οικονομική δραστηριότητα με εμπλοκή τραπεζών και ύποπτες μεταφορές χρηματικών ποσών σε Ευρώπη, Κίνα, Αμερική. Η προανάκριση είχε ήδη διαρκέσει περί τα 5,5 έτη και ήταν σε εξέλιξη κατά τον χρόνο εκδίκασης της προσφυγής. Ο προσφεύγων άσκησε καταγγελία για παραβίαση του εύλογου χρόνου διάρκειας της δίκης και παραβίαση της οικογενειακής ζωής γιατί αναγκάστηκε σε όλη τη διάρκεια της προανάκρισης να διαμείνει μακριά από την οικογένεια του.

Το Στρασβούργο υπενθύμισε την πάγια νομολογία του για τα κριτήρια που καθορίζουν τη διάρκεια της δίκης τα οποία είναι ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης και την συνεργασία του κατηγορουμένου.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι στην παρούσα υπόθεση, έπρεπε να διεξαχθούν έρευνες στο Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία, Ισπανία, Δανία και ΗΠΑ και ότι για χρονικό διάστημα 2 ετών δεν προχώρησε η προανάκριση γιατί αναμένονταν αποδεικτικά στοιχεία από τις χώρες αυτές. Επίσης διαπίστωσε ότι ούτε η  συμπεριφορά του προσφεύγοντος (που άσκησε το δικαίωμα σιωπής και άρνησης της κατηγορίας  που αποτελούν δικαιώματά του θεσπισμένα από αναγνωρισμένα διεθνή πρότυπα που βρίσκονται στο επίκεντρο της έννοιας μιας δίκαιης διαδικασίας) προκάλεσε καθυστέρηση στην προανάκριση.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η έρευνα έγινε με την αναγκαία, αναλόγως των περιστάσεων, ταχύτητα και δεν παραβιάστηκε ο εύλογος χρόνος διάρκεια της προδικασίας (άρθρο 6§1 της ΕΣΔΑ). Αντιστοίχως έκρινε ως απαράδεκτη την καταγγελία για παραβίαση της οικογενειακής ζωής, λόγω μη εξάντλησης των εγχώριων ενδίκων μέσων.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ