Τρίτη 27 Απριλίου 2021

ΕΔΔΑ: Λεκτική κακοποίηση μαθητή από καθηγητή με τις λέξεις «ηλίθιος, βλαμμένος και ανόητος»

 


Λεκτική κακοποίηση μαθητή από καθηγητή με τις λέξεις «ηλίθιος, βλαμμένος και ανόητος» μπροστά σε συμμαθητές του! Παραβίαση σεβασμού της ιδιωτικής ζωής

ΑΠΟΦΑΣΗ

F.O. κατά Κροατίας της 22.04.2021 (αρ. προσφ.  29555/13)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Παρενόχληση μαθητή σε δημόσιο σχολείο από εκπαιδευτικό και δικαίωμα προστασίας από το κράτος. Σεβασμός της ιδιωτικής ζωής.

Μαθητής γυμνασίου παρενοχλήθηκε λεκτικά από τον καθηγητή μαθηματικών, κατά τη διάρκεια μαθήματος ενώπιον όλων των συμμαθητών του. Χαρακτηρίστηκε ως «ηλίθιος, βλαμμένος, ανόητος». Ο μαθητής χρειάστηκε ψυχολογική υποστήριξη για να συνέλθει, ενώ ο καθηγητής «τιμωρήθηκε» μόνο με μία επίπληξη. Οι προσπάθειες του πατέρα του μαθητή για ποινική δίωξη της πράξης απέτυχαν, και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας «κάλυψε» το συμβάν, προτείνοντας στους γονείς μία διαδικασία συμφιλίωσης.

Το Στρασβούργο επισήμανε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στον τομέα της εκπαίδευσης ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επηρεάσουν το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, και κατέληξε ότι η λεκτική κακοποίηση μαθητή είναι  απαράδεκτη για κάθε εκπαιδευτικό σύστημα.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η πράξη του δασκάλου ναι μεν δεν συνιστούσε ποινικό αδίκημα ωστόσο έπρεπε να αντιμετωπιστεί από τους αρμόδιους φορείς. Διαπίστωσε ότι ο διευθυντής του σχολείου  δεν κατάφερε να αναγνωρίσει  την  ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος, δηλαδή  της απαράδεκτης συμπεριφοράς του δασκάλου, ούτε προστάτεψε τον μαθητή αλλάζοντάς του τμήμα.

Το Υπουργείο Παιδείας δε, δεν εξέτασε το ενδεχόμενο λήψης άλλων μέτρων στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων καταγγελιών που υπέβαλε ο προσφεύγων, αλλά επικεντρώθηκε στον τρόπο παράδοσης των μαθημάτων.

Κατά συνέπεια το ΕΔΔΑ διαπίστωσε κατά πλειοψηφία παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του μαθητή (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ) και επιδίκασε ποσό 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη, πλέον εξόδων.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ