Τρίτη 20 Απριλίου 2021

ΕΔΔΑ: Επιχειρήσεις παγίδευσης από την αστυνομία. Υποχρέωση θεσμοθετημένης σαφούς και προβλέψιμης διαδικασίας

 


 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Kuzmina κ.α. κατά Ρωσίας της 20.4.2021 (αρ. προσφ. 66152/14 και οκτώ άλλες προσφυγές)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αστυνομική παγίδευση και δικαίωμα ακρόασης. Αgents provocateurs. Συστημικό πρόβλημα στο ρωσικό νομικό πλαίσιο αναφορικά με περιστατικά παγίδευσης εκ μέρους της αστυνομίας για πράξεις διακίνησης ναρκωτικών μέσω μυστικών και απόρρητων επιχειρήσεων. Οι προσφεύγοντες καταδικάστηκαν για ποινικά αδικήματα σχετικά με την εμπορία ναρκωτικών, μετά από φερόμενες αγορές που έγιναν με εντολή της αστυνομίας και οι ίδιοι υπέβαλαν ανεπιτυχώς ένσταση παγίδευσής τους ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Σε όλες τις παρούσες προσφυγές, η αστυνομία, αφού έλαβε τις πληροφορίες από τις πηγές της, είχε προχωρήσει απευθείας στην φερόμενη «αγορά» χωρίς να εξετάσει άλλα ερευνητικά μέτρα για να επαληθεύσει την υποψία ότι οι προσφεύγοντες ήταν έμποροι ναρκωτικών.

Το ΕΔΔΑ προέβη σε ουσιαστικό και διαδικαστικό έλεγχο της «παγίδευσης» των προσφευγόντων. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι ανεπάρκειες στη διαδικασία των μυστικών επιχειρήσεων και η αποτυχία των δικαστηρίων να παράσχουν αποτελεσματική δικαστική εξέταση των λόγων παγίδευσης, ήταν το αποτέλεσμα της έλλειψης ενός κανονιστικού πλαισίου που να παρέχει εγγυήσεις κατά της κατάχρησης σε αυτού του είδους τις ερευνητικές πράξεις. Ο διαρθρωτικός χαρακτήρας του προβλήματος είχε ήδη αποδειχθεί στη προγενέστερη νομολογία του Δικαστηρίου.

Το ΕΔΔΑ υπό το φως των ανωτέρω σκέψεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία αυτά υπονόμευσαν συνολικά το δίκαιο χαρακτήρα των ποινικών διαδικασιών στις παρούσες υποθέσεις, κατά παράβαση του άρθρου 6 § 1 της ΕΣΔΑ.

Υποχρέωση του εναγόμενου κράτους για λήψη μέτρων γενικού χαρακτήρα κατ’ άρθρο 46 της ΕΣΔΑ. Το Δικαστήριο έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι το ρωσικό νομικό πλαίσιο σχετικά με τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο ερευνητικών σκοπών, έπρεπε να τροποποιηθεί ώστε να προβλεφθεί μια σαφής και προβλέψιμη διαδικασία κατά την έγκριση μυστικών πράξεων, όπως οι φερόμενες αγορές, από δικαστικό όργανο που παρέχει αποτελεσματικές εγγυήσεις κατά της κατάχρησης.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ