Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

ΕνΔΕ: ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  


Αθήνα, 1-4-2021
Αρ. Πρωτ.:120

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
 

   Η Ένωση απέστειλε χθες επιστολή στην Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των συναδέλφων ενόψει της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης για διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των Δικαστηρίων και σήμερα αίτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης για το ζήτημα της υλοποίησης των προαγωγών 194 Ειρηνοδικών σε Γ’ τάξη. Κοινοποιούμε παρακάτω τα δύο έγγραφα προς ενημέρωση των μελών μας.



https://ende.gr/%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b5%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%81/

 

                      ΕΝΩΣΗ                                                          

   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                               

        ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

          ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

 ΤΗΛ: 213 216 6114-  FAX 210 88 41 529

                   Τ.Κ. 101. 71

       e- mail: endikeis@otenet.gr                                                                                                                         

 

 

                                                                                                          Αθήνα, 01-04-2021

                                                                                                           Αρ. Πρωτ.:119

 

 

 

                                                                     ΠΡΟΣ

                                                                                     Τον Υπουργό Δικαιοσύνης,

                                                                          κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

                                                       

 

 

Αξιότιμε  κε  Υπουργέ,

Αναφορικά με το ζήτημα της εκκρεμότητας έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος  για την υλοποίηση των προαγωγών των 194 ειρηνοδικών από Δ’ σε Γ’ τάξη  σύμφωνα με την από 3/12/2020 απόφαση του ΑΔΣ,  θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής: 

Α)  Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 8 του ν. 1071/1980  όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3258/2004 (Α΄ 144/29.7.2004) «Α. Οι οργανικές θέσεις των Ειρηνοδικών Δ', Γ, Β' και Α' τάξης από 1η Ιανουαρίου 2005 είναι ενιαίες. Οι Ειρηνοδίκες προάγονται από την προηγούμενη στην αμέσως επόμενη τάξη ως ακολούθως: α. Οι Δ' τάξης στη Γ τάξη, μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών υπηρεσίας. β. Οι Γ τάξης στη Β' τάξη, μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών υπηρεσίας στη Γ τάξη. γ. Οι Β' τάξης στην Α' τάξη, μετά τη συμπλήρωση οκτώ (8) ετών υπηρεσίας στη Β' τάξη ή μετά τη συμπλήρωση συνολικά δεκαοκτώ (18) ετών υπηρεσίας στις τάξεις Δ', Γ, και Β'. Β. Η προαγωγή από την αμέσως προηγούμενη στην επόμενη τάξη γίνεται μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.» Εξάλλου σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 49 παρ1 του ΚΟΔΚΔΛ: «1. Οι τοποθετήσεις των διοριζόμενων ή προαγόμενων δικαστικών λειτουργών, οι μεταθέσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις τους ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται, ύστερα από απόφαση του οικείου Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου...ενώ στην  παρ.  2 ορίζεται ότι :  «Οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών μέχρι το βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας, του Αρεοπαγίτη και του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του συμβούλου και του αντεπιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και ο διορισμός σε θέση αντεπιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα, ύστερα από απόφαση του οικείου Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.» Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου προκαλείται με ερώτημα του Υπουργού, μέσα σε δύο μήνες από την κένωση ή την κατανομή νέων θέσεων στα οικεία δικαστήρια ή εισαγγελίες και η προαγωγή του δικαστικού λειτουργού ανατρέχει στη λήξη της δίμηνης προθεσμίας από την κατανομή ή αφότου κενωθεί η θέση. Ειδικά για την πλήρωση των κενών που προβλέπεται ότι θα προκύψουν στις 30 Ιουνίου κάθε έτους το ερώτημα αποστέλλεται το αργότερο εντός του Μαΐου.

Από τα ανωτέρω συνάγεται  ότι  αν και η προαγωγή των Ειρηνοδικών από την μια τάξη στην άλλη, γίνεται με απόφαση του ΑΔΣ και  εν συνεχεία εκδίδεται σχετικό π.δ., βάσει του άρθρου 49 παρ.1,  εν τούτοις η προαγωγή  έχει ως εναρκτήριο χρονικό σημείο την έκδοση του Π.Δ (και την δημοσίευσή του στο ΦΕΚ),  σε   αντίθεση με  το άρθρο 49 παρ.2 με το οποίο αποσυνδέεται ο χρόνος προαγωγής από την έκδοση του ΦΕΚ για όλους τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς πλην των ειρηνοδικών. Τα παραπάνω όμως συνιστούν ανισότητα και αδικία ως προς τους συναδέλφους ειρηνοδίκες, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι κατά τη διαχρονική πρακτική του Υπουργείου η έκδοση του σχετικού ΠΔ μπορεί να απέχει χρονικά για μεγάλο χρονικό διάστημα  από την συμπλήρωση των απαιτουμένων ετών υπηρεσίας, μετά την οποία ο ειρηνοδίκης προάγεται από την προηγούμενη τάξη σε επόμενη τάξη και αντιβαίνουν στην αρχή της χρηστής διοίκησης . 

Για τον λόγο μάλιστα αυτό στο σχέδιο του νέου ΚΟΔΚΔΛ που κατατέθηκε στο Υπουργείο  τον Ιανουάριο 2019 από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή,  περιλήφθηκε ύστερα από πρόταση της Ένωσής μας  σχετική διάταξη  για  την εξάλειψη της παραπάνω ανισότητας .

Β) Πέρα των ανωτέρω στην διάταξη του άρθρου 68παρ. 11 του ΚΟΔΚΔΛ το οποίο κατά το άρθρο 79 έχει εφαρμογή και ως προς την λειτουργία και τις αποφάσεις του ΑΔΣ πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και στην προσφυγή του ενδιαφερομένου, ορίζεται ότι : «Η διαφωνία του Υπουργού και η προσφυγή του δικαστικού λειτουργού αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου κατά το μέρος που αυτή θίγει τον πίνακα αρχαιότητας μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της ολομέλειας. Η εκτέλεση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου αναστέλλεται επίσης κατά τη διάρκεια της προθεσμίας άσκησης προσφυγής από τον ενδιαφερόμενο δικαστικό λειτουργό».  Ωστόσο κατά την άποψή μας, η διάταξη αυτή δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση προαγωγής ειρηνοδικών με απόφαση του ΑΔΣ, καθόσον η επετηρίδα των ειρηνοδικών καθορίζεται από την σειρά επιτυχίας τους στο διαγωνισμό και την κατάταξή τους στον σχετικό πίνακα του άρθρου 77Α παρ. 3, ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται ανωτέρω προάγονται με μόνη την παρέλευση του προβλεπόμενου χρόνου, ανεξάρτητα δηλ από την ύπαρξη ή όχι κενής θέσης.  Επομένως γίνεται σαφές ότι σε περίπτωση που ασκηθεί προσφυγή εκ μέρους ενός Ειρηνοδίκη από τους περισσοτέρους  αναφερομένους σε κάποια απόφαση του ΑΔΣ, αυτή δεν επηρεάζει στην πράξη την σειρά  της επετηρίδας για τους υπόλοιπους.

            Κατόπιν των ανωτέρω η καθυστέρηση έκδοσης του σχετικού ΠΔ και η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, για την υπηρεσιακή μεταβολή των 194 ειρηνοδικών, οι οποίοι διορίσθηκαν τον Ιούνιο του 2016 και στην ουσία έχουν συμπληρώσει τα  απαιτούμενη έτη προαγωγής τους από Δ΄ σε Γ΄ τάξη από τον Ιούνιο του 2020,   τυπικά δε, με την από 03.12.2020 απόφαση του ΑΔΣ, προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη ανισότητα και αδικία, η οποία επιτείνεται εν προκειμένω διότι η ανωτέρω απόφαση του ΑΔΣ θεωρείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ότι έχει ανασταλεί λόγω άσκησης προσφυγής εκ μέρους κάποιων ενδιαφερομένων .

Για τον λόγο αυτό ζητούμε την άμεση αποκατάσταση των συναδέλφων Ειρηνοδικών με την όσο το δυνατόν συντομότερη έκδοση του σχετικού ΠΔ εν προκειμένω αλλά και γενικότερα με την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους σας για τη μεταβολή του ανωτέρω εσφαλμένου νομικού καθεστώτος.  Θα πρέπει επίσης να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να μην παραβιαστεί η αρχαιότητα στην περίπτωση που εκκρεμεί η έκδοση δύο Προεδρικών Διαταγμάτων.





 

                     ΕΝΩΣΗ                                                   

   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                                   

        ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

          ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

ΤΗΛ: 213 216 6114-  FAX 210 88 41 529

               Τ.Κ. 101. 71

     e- mail: endikeis@otenet.gr                                                             

                                                                                             

 

 

                                                                                              Αθήνα, 31-03-2021

                                                                                                                   Αρ. Πρωτ.:112

 

 

Προς

την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

κ. Μαρία Θεοδωρίδου

 

 

 

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπροσωπώντας 2.800 Δικαστές και Εισαγγελείς, οφείλει να ενεργεί αποτελεσματικά για την ενημέρωση των μελών της, για ζητήματα που αφορούν τη μετάδοση του κορωνοϊού και τη διαδικασία των εμβολιασμών με σκοπό τη διασφάλιση των συνθηκών ομαλής επαναφοράς της πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παρά την ευπρόσδεκτη απόφαση της Επιτροπής σας για εμβολιασμό των Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών ως «προσωπικού προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους», μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίησή της. Ταυτόχρονα σας ενημερώνουμε ότι παρά την κορύφωση της πανδημίας, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δηλωθεί η πρόθεση για άμεση διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των Δικαστηρίων. Θεωρούμε ότι η ασφαλής λειτουργία του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, συνέχεται άμεσα με τον εμβολιασμό του προσωπικού της, ενώ λόγω του περιορισμένου αριθμού των προσώπων που αφορά και του ήδη προχωρημένου σταδίου υλοποίησης του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, ο άμεσος εμβολιασμός των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων δεν πρόκειται να επιβαρύνει το πρόγραμμα.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προς αυτή την κατεύθυνση και την σχετική ενημέρωσή μας.


                                                                                    Με τιμή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ