Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΝΑ

                                                 Aγαπητοί συνάδελφοι,
Αποτελεί  ιδιαίτερη τιμή για μένα , η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , και αντιμετωπίζω με αίσθημα μεγάλης ευθύνης την πρόκληση  αυτή  . Πεποίθηση μου εδώ και χρόνια  είναι  ότι  η συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ένωσης είναι ευκαιρία για  κάθε ένα από τα υποψήφια μέλη  να αναδεικνύει τα προβλήματα του κλάδου και να προωθεί δράσεις για την επίλυση τους.
Αυτήν την ευκαιρία  θεωρώ ότι  μου παρέχει η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Ένωσης  και ειδικότερα  η συμπόρευση μου με εκείνους τους συναδέλφους  που   έχουν την ίδια αντίληψη με εμένα .  Οι προσωπικές φιλοδοξίες και αντιπαραθέσεις δεν συνάδουν με τους στόχους της Ένωσης και δεν αφορούν κανέναν .  Είμαι πεπεισμένος ότι  η δράση που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Παναγιώτη Λυμπερόπουλου είναι η εξαιρετική εκείνη περίπτωση που σηματοδοτεί τη διαφορά από τις άλλες  προτάσεις  καθώς εκπροσωπεί έναν νέο τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων που μας απασχολούν, διατυπώνει προτάσεις που στοχεύουν σε λύσεις που δεν έχουν δοκιμασθεί και εκφράζεται μέσα από τη σύνθεση των απόψεων και των προσώπων.  Τα μέλη της πρωτοβουλίας αυτής αναλαμβάνουμε να υλοποιήσουμε μία προσπάθεια με δράσεις ανοικτές  , δημιουργώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας  , αποφεύγοντας  τις κραυγές και  τα πυροτεχνήματα  . Μπροστά στην πρωτόγνωρη κρίση που δοκιμάζει τη χώρα μας, είναι σαφές ότι η δικαιοσύνη οφείλει σήμερα να στέκεται ψηλά  και  η λειτουργία της να γίνεται σεβαστή από όλους.   Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η ανάδυση μιας νέας συνείδησης που θα αναλάβει να δείξει ότι ο πολίτης πρέπει να εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη . Θεωρώ λοιπόν ότι η ψήφος σας στους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας  αυτής διευκολύνει την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Τα μέλη της πρωτοβουλίας αυτής  θα  διεκδικήσουμε τη συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν στα θέματα   οργάνωσης των δικαστηρίων . Ειδικά για τα Ειρηνοδικεία, οι   αλλαγές που έφερε η  μεταφορά νέας  ύλης σε ένα ανέτοιμο περιβάλλον, μας δημιούργησε άγχος και πολλές φορές μας οδήγησε  σε αδιέξοδο  να διαχειριστούμε τον τεράστιο αριθμό  των υποθέσεων. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς και τούτο έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ομαλή  λειτουργία και στην οργάνωση των Ειρηνοδικείων. Η πολιτεία έχει μάλλον διαπιστώσει τα πολλά προβλήματα  που έχουν προκύψει στη λειτουργία των Ειρηνοδικείων, αλλά δυστυχώς δεν έχει καταφέρει  να δράσει με αποτελεσματικό τρόπο . Χαρακτηριστικά αναφέρω την ψήφιση του Ν. 4161/2013 με τον οποίο επιχειρήθηκαν αλλαγές στο Νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα  οι οποίες δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα σήμερα να συζητούμε για νέα αλλαγή στο νόμο ώστε να γίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά η ρύθμιση των οφειλών των φυσικών προσώπων. Επίσης στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του Κώδικα Πολιτικής δικονομίας  προτείνεται εκ νέου περιορισμός της καθ' ύλη αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων  , η οποία όμως αυξήθηκε πριν από μερικά χρόνια, ενώ παράλληλα προτείνεται και η αφαίρεση  αντικειμένου  δικαστηριακής ύλης που μεταφέρθηκε με το Ν. 4055/2012. Είναι προφανές ότι οι  λόγοι που οδηγούν  την πολιτεία σε συνεχή  "ανεβοκατεβάσματα "  της ύλης είναι οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που
γεννούν οι νέες κοινωνικές συνθήκες. Δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον  να προστεθεί κάποιο νέο ή να εξαφανισθεί κάποιο παλιό αντικείμενο  ειρηνοδικειακής ύλης. Θα διεκδικήσουμε  επομένως τη συμμετοχή μας στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τα θέματα της λειτουργίας και της οργάνωσης της δικαιοσύνης .Επίσης η   απασχόληση του Ειρηνοδίκη σε καθήκοντα υπηρεσιών ποινικής δίκης πρέπει να περιορίζεται στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις  καθώς δεν έχει γίνει ακόμη συνείδηση  το γεγονός ότι από το έτος 2010 κι εντεύθεν  η προσθήκη νέας και η μεταφορά παλαιάς δικαστηριακής ύλης στα Ειρηνοδικεία (υπερχρεωμένα, εκούσια δικαιοδοσία ), έχει επιφέρει  νέα δεδομένα που οδηγούν σε μεγάλη χρέωση τους συναδέλφους και τους οδηγεί  σε αδυναμία διαχείρισης των υποθέσεων που χρεώνονται .
Θα διεκδικήσουμε επίσης τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα έχοντας συγκεκριμένη πρόταση για  την απλοποίηση της διαδικασίας και  την κατάργηση δορυφορικών διαδικασιών (προσωρινές διαταγές, αναστολές), με σκοπό την μείωση της δικαστηριακής ύλης  αφού τα ζητήματα αυτά μπορούν να  διευθετηθούν αυτόματα με την κατάθεση της αίτησης.  Προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού των κακόπιστων οφειλετών, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί  η ρύθμιση της διαμεσολάβησης, η οποία  θα λειτουργεί  ως  " φιλτράρισμα " των υποθέσεων ενώ πριν την έκδοση της απόφασης θα πρέπει να συντάσσεται υποχρεωτικά  οικονομοτεχνική μελέτη και θα αποτελεί πλέον το απαραίτητο εργαλείο   στα χέρια του  Ειρηνοδίκη για την δικαιοδοτική κρίση .  Ο τεράστιος αριθμός  των 85.000 εκκρεμών υποθέσεων των υπερχρεωμένων  φυσικών προσώπων , η υπερφόρτωση των Ειρηνοδικείων με τον ορισμό μακρινών δικασίμων και το δυσάρεστο καθήκον των συναδέλφων να δημοσιεύουν τις  αποφάσεις εντός μικρής προθεσμίας πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο με νέα νομοθετική πρωτοβουλία.
Τέλος, η αναγνώριση  του θεσμικού ρόλου του Ειρηνοδίκη ως ισότιμου  μέλους της δικαστικής κοινότητας  με την επανεκκίνηση της συζήτησης για την σκοπιμότητα της ενοποίησης του πρώτου βαθμού είναι ένα δίκαιο και ώριμο αίτημα .
Συνάδελφοι , χαράζουμε το δρόμο για ένα νέο ξεκίνημα. Σας καλώ να ενισχύσουμε την πρωτοβουλία του Εφέτη κ. Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, με σταθερό μέτωπο απέναντι στα προβλήματα αλλά και σε κάθε προσπάθεια για προσωποκεντρική  διοίκηση στην Ένωση.

Με συναδελφικούς ισχυρισμούς. 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΝΑΣ
Ειρηνοδίκης Αθηνών

Υποψήφιο μέλος για το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ