Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Επιστολή προς τους συναδέλφους Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτη Υποψηφίας Προέδρου της Ένωσης




Αγαπητοί συνάδελφοι
Δικαστές και Εισαγγελείς

            Η διετία που διανύσαμε (2012-2014) ήταν η δυσκολότερη τόσο για τη χώρα μας και για τον ελληνικό λαό, όσο και για τη Δικαιοσύνη και για το Δικαστικό Σώμα. Και σ΄αυτή τη δύσκολη περίοδο αναλάβαμε, με την τιμητική ψήφο σας, τη Διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

            Βιώσαμε, όλοι μαζί, κατά το 2012, την άκαμπτη στάση της Κυβέρνησης, να προχωρήσει σε νέα, την τρίτη κατά σειρά, μείωση των αποδοχών μας. Και αφού εξαντλήσαμε όλες τις διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με τους Κυβερνητικούς παράγοντες, αποφασίσαμε ομόφωνα,  όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, να προβούμε σε διακοπές συνεδριάσεων των Δικαστηρίων, ως μέσο αντίδρασης και αγώνα.
            Δυστυχώς η Κυβέρνηση, αγνοώντας τις συνταγματικές αρχές της ισοτιμίας των τριών Εξουσιών και της ανεξαρτησίας της Δικαστικής Εξουσίας, η οποία προστατεύεται με την πρόβλεψη, από το άρθρ. 88§2 του Συντάγματος, ειδικής Μισθολογικής μεταχείρισης στους Δικαστικούς Λειτουργούς, προχώρησε, με το Ν. 4093/2012, σε νέες μειώσεις των αποδοχών μας, που έφθασαν έτσι στο υπερβολικά υψηλό συνολικό ποσοστό μείωσης 60%.
            Την ενδεδειγμένη χρονική στιγμή, αναστείλαμε τις κινητοποιήσεις και αλλάζοντας μορφή αντίδρασης και καταθέσαμε, ενώπιον του Μισθοδικείου τις προσφυγές των συναδέλφων, για τη σύνταξη των οποίων είχαμε εργασθεί, μαζί με τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις και οι οποίες προσδιορίσθηκαν και συζητήθηκαν σε πολύ σύντομο  χρονικό διάστημα.
            Μετά την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για τη σύγκλιση της οποίας πρωτοστάτησα, με τη συγκέντρωση των απαιτουμένων υπογραφών Αρεοπαγιτών και η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις νέες μειώσεις των αποδοχών μας, εκδόθηκαν (την 30-12-2013) οι αποφάσεις του Μισθοδικείου


(88 και 89/2013), με τις οποίες έγιναν δεκτές οι προσφυγές μας (μισθολογικές και φορολογικές). Αξιοποιήσαμε τις θετικές αποφάσεις του Μισθοδικείου και στις συναντήσεις μας με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών , στις οποίες συμμετείχε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, με γενική ρύθμιση, που καταλαμβάνει όλους τους συναδέλφους.
   Επιτύχαμε, σε πρόσφατη (στις 9-4-2014) συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών να κλειδώσει ή άμεση επαναφορά του μισθού μας , στο ύψος του Ιουλίου 2012  και εγκρίθηκε να περιληφθούν τα απαιτούμενα προς τούτο κονδύλια , στον προϋπολογισμό του μεσοπρόθεσμου( 2014-2016), με έναρξη καταβολής τον προσεχή Ιούνιο ,οπότε θα καταβληθεί η διαφορά του μισθού μας, για το α΄εξάμηνο του 2014 και το πεντάμηνο του 2012.
            Διασφαλίσαμε την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων των αναδρομικών, η οποία στο παρελθόν είχε αναβληθεί κατ΄επανάληψη, και έτσι, όσοι μεν δεν τα είχαν προεισπράξει, εισέπραξαν ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό, και όσοι τα είχαν ήδη προεισπράξει, εξασφάλισαν ότι δεν κινδυνεύουν να τα αναζητήσουν οι Τράπεζες.
            Επιτύχαμε την επαναφορά του εννεάμηνου της γονικής άδειας, η οποία, κατά τρόπο αντισυνταγματικό είχε μειωθεί  στο πεντάμηνο.
            Επιτύχαμε την αύξηση των οργανικών θέσεων: 1) των Δικαστικών Λειτουργών του β΄ βαθμού, κατά σαράντα εννέα (49) και δη 41 Δικαστών και 8 Εισαγγελέων, 2) την αύξηση, κατά 47 θέσεις, των εισαχθέντων στη Σχολή Δικαστών της 20ης σειράς (διαγωνισμού 2013), με συμπληρωματική προκήρυξη και 3) τον διορισμό εξήντα οκτώ (68) Ειρηνοδικών, για την κάλυψη των υπαρχόντων κενών και την αύξηση κατά τριάντα πέντε (35) των οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών, για τους οποίους προωθείται η διαδικασία του διορισμού τους.
            Επιτύχαμε, να αντιστραφεί το εχθρικό κλίμα και να παύσει  η κοινή γνώμη να είναι απέναντί μας, με συνεχή ενημέρωση των πολιτών, για τον φόρτο εργασίας και το βαρύ έργο των Δικαστών και Εισαγγελέων, για τις αναχρονιστικές συνθήκες εργασίας τους, για τις μεγάλες περικοπές των αποδοχών τους.
            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
            Τόσο για εμένα προσωπικά, όσο και για όλα τα μέλη της ομάδας μας (τον Πρόεδρο Εφετών Μπάση Βασίλειο, τον Αντεισαγγελέα Εφετών Κασαλιά Ευάγγελο, τους Προέδρους Πρωτοδικών Στενιώτη Μαργαρίτα, Μαυρίδη Χαράλαμπο και Βουλγαρίδη Κων/νο, τον Πρωτοδίκη Παπαδήμα Χρήστο και την Ειρηνοδίκη Γκαρά Σταματία), δεν αποτελεί αυτοσκοπό η κατάκτηση των θέσεων του Προεδρείου, αλλ΄ αντίθετα στόχος μας είναι η προσφορά και ο αγώνας για τη διατήρηση όσων κατακτήσαμε και για τη διασφάλιση του κύρους και της ανεξαρτησίας των Δικαστών και Εισαγγελέων.
            Ζητώ τη στήριξη όλων, για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το δημιουργικό έργο μας. 


ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ - ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ - ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΜΕ

ΠΗΓΗ:

7 σχόλια:

  1. Η πιο άχρωμη, άγευστη και ανούσια διετία ... Δηλαδή επιτυχία είναι το ότι καταθέσαμε προσφυγές (λες και αν δεν ήταν η ένωση δεν θα το κάναμε... σημ. στη θεσσαλονίκη οι προσφυγές μας κατατέθηκαν πολύ νωρίτερα από αυτές της Ένωσης), το ότι μας έδωσαν μετά από 10 χρόνια την τελευταία δόση αναδρομικών (τότε γιατί να μην είναι επιτυχία και των προηγούμενων προέδρων που εξασφάλισαν τις προηγούμενες δόσεις αναδρομικών;) και η αύξηση των θέσεων (η οποία έγινε γιατί ήθελε η κυβέρνηση ανθρώπους για τη λάντζα των υπερχρεωμένων στα Ειρηνοδικεία και για να μπορούν να λειτουργούν οριακά τα Μονομελή Εφετεία). Ξεχάσατε να πείτε στις επιτυχίες σας ότι πετύχατε να μας καταβάλονται κανονικά 1 και 16 του μήνα οι μισθοί (σε όσο ύψος απόμειναν) και ότι διατηρήσατε την ισοβιότητα... Στην ουσία μια τρύπα στο νερό. Ακόμα στις υποσχέσεις είσαστε 2 χρόνια μετά, ότι τον άλλο μήνα (κατά σύμπτωση αμέσως μετά τις εκλογές!!) θα επιστρέψουμε στο νέο μισθολόγιο (το αστείο είναι ότι βιαστήκατε να πείτε προεκλογικά ότι η καταβολή του νέου μισθού θα γίνει από το Μάϊο και μόλις είδατε ότι η μισθοδοσία του Μαϊου έχει βγει, το αλλάξατε και τώρα λέτε από τον Ιούνιο). Αν τα δείτε ποτέ, γράψτε μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ "ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ" ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ..ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ.... ΓΙΑ ΤΟ "ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ" ΚΑΙ ΤΟ "ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΜΕ" ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΗ.
    ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΠΕΡΣΙ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ.. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΦΕΡΕΙ ΓΟΥΡΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1) Άμεση επαναφορά του μισού μας στα επίπεδα του Ιουλίου 2012...εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν
    2) Αναδρομικά..από πίτα που δεν τρως...(εξάλλου αυτή η εμμονή στα "λεφτά" μόνο κακό μας κάνει, δεν το αντιληφθήκατε ακόμη ; Δέχομαι να δουλέψω και με τα μισά, αν δεν χρειαστεί να φέρνω τις δικογραφίες με φορτωτική)
    3) Αντισυνταγματικό το 5μηνο. Ενώ είναι απολύτως συνταγματικό να κάνω την δουλειά για 2-3 συναδέλφους, προφανώς οι υπόλοιποι δεν έχουμε οικογένεια, μάλλον φυτρώσαμε. Επαπειλούμενη+λοχείας+ανατροφής, ξεπετάς άνετα δύο δικαστικά έτη, χτυπάς και μια μετάθεση από το Πρωτοδικείο που σε στείλανε, προάγεσαι, εξαιρετικές εκθέσεις, ενώ ο άλλος πίσω ιδρώνει με τις καθυστερήσεις, τα πειθαρχικά. Και όταν έρθεις (αν δεν χτυπήσεις κι άλλη εγκυμοσύνη παραχρήμα-ξέρω τουλάχιστον 2 περιπτώσεις που στα 5 πρώτα έτη στο Σώμα, κάθισαν ελάχιστα στην έδρα), η Πρόεδρος σου λέει ότι δεν μπορεί να δώσει τις "βαριές" υποθέσεις στη μανούλα, γιατί τελευταία φορά που είδε έδρα ήταν στις επαναλήψεις του Law and Order στον ΑΝΤ1. Απολύτως αντισυνταγματικό το 5μηνο. Ναι. Ας κοπούν μερικά επιδόματα, να μπλοκαριστεί ίσως η προαγωγή στην επετηρίδα (γιατί πόσο συνταγματικό είναι να κρίνομαι επί ίσοις όροις με την μανούλα που δεν έχει πραγματική ισόχρονη δικαστική εμπειρία ;)
    4) Αύξηση οργανικών θέσεων σε α' και β' βαθμό. Ας το δούμε πρώτα. Και με όλο το σεβασμό μου στους Εφέτες, αυτή την στιγμή ο πρώτος βαθμός βουλιάζει, είναι ο κυματοθραύστης της Δικαιοσύνης, αφήστε που έχουμε εφετεία δύο ταχυτήτων. Γιατί εγώ καθίσταμαι Εφέτης σε αποφάσεις Ειρηνοδικείου συναδέλφων που ίσως έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από μένα ; Γιατί ο διάδικος να μην προσδοκά κρίση από πιο έμπειρο-και κατά τεκμήριο καλύτερο- Δικαστή ;
    5) Αντιστροφή αρνητικού κλίματος της κοινής γνώμης ; Εχμ...συγγνώμη αλλά που το είδατε αυτό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα ίδια παντελάκη μου, τα ίδια παντελή μου. κάνε με πρόεδρο και σου φτιάχνω παπάδες. που τις είδατε τις επιτυχίες απορώ.. είναι σαν τις επιτυχίες του στουρνάρα: οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν...ή μάθανε ότι τρώμε κουτόχορτο και μας ταϊζουν μπόλικο ή απλά ο χώρος είναι χώρος βολεμένων που αρκούνται μ' αυτά που γράφονται στην παρούσα επιστολή. θα δείξει η νεκροψία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα πρέπει, ωστόσο, η κα Θάνου να μας απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
    α) Πού ήταν όταν ψηφιζόταν ο Ν.4055 με τις ασφυκτικές προθεσμίες για τους Δικαστές που εισήγαγε στον ίδιο τον ΚΠολΔ, τις προβλέψεις για μείωση μισθού σε περίπτωση καθυστερήσεων κοκ• Νόμος που, πέρα από τις γενικές αστοχίες του, έγινε όπλο στα χέρια της Εκτελεστικής Εξουσίας για να ελέγξει το έργο μας;
    Να υπενθυμίσω απλώς: ι) Ότι ο ως άνω Νόμος ήταν το μέσο εκείνο για να συντριβεί η απεργιακή μας κινητοποίηση, καθώς στις περιπτώσεις των αποχών μας θυμήθηκε η Εκτελεστική Εξουσία να πιέσει για την εφαρμογή του και να περάσουν οι μισοί συνάδελφοί μας από πειθαρχικά.
    ιι) Στα επαρχιακά ιδίως Δικαστήρια αν τυχόν τολμήσει συνάδελφος να εφαρμόσει τις στοιχειώδεις αρχές της Πολιτικής Δικονομίας (προτάσεις επί της έδρας στα Μονομελή, προσθήκη-αντίκρουση στο τριήμερο και όχι όποτε θελήσουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι), δέχεται «φιλικό τηλεφώνημα» ότι αν επιμείνει να εφαρμόσει την Πολιτική Δικονομία, θα τού γίνει αναφορά, επειδή καθυστερεί πέραν του διμήνου (!) να εκδώσει αποφάσεις στις Ειδικές Διαδικασίες;
    β) Πού ήταν η κα Θάνου όταν τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση η αναθεώρηση του ΚΠολΔ; Συμφωνεί (άραγε) με τις προτεινόμενες αλλαγές και ειδικότερα με τις αλλαγές στην Τακτική Διαδικασία (6 Ένορκες, έγγραφη διαδικασία, κατ’ εξαίρεση εισαγωγή στο ακροατήριο, ασφυκτικές προθεσμίες για την έκδοση απόφασης);
    γ) Για ποιον ακριβώς λόγο οι κινητοποιήσεις μας από τις 10:00 πμ μεταφέρθηκαν στις 12:00 μ και εν συνεχεία προβήκαμε στην πιο άτακτη υποχώρηση όλων των εποχών, χωρίς σε καμία από τις αναφερόμενες περιπτώσεις να λάβουμε έστω μία διασφάλιση, χωρίς η Εκτελεστική Εξουσία να κάνει (έστω ένα) βήμα πίσω;
    Απ’ το να ταπεινωθούμε χωρίς λόγο και να λέει η ελληνική κοινωνία ότι οι Δικαστές είναι οι πρώτοι που παρανομούν, ας μην προβαίναμε σε καμία απολύτως κινητοποίηση.
    δ) Πώς θα διατεθεί το πλεόνασμα άνω των 100.000,00€ που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα Ταμεία της Ένωσης και προέρχεται από την παρακράτηση του μισθού μας;
    Η ταμίας-Ειρηνοδίκης κα Γκάρα-Δημουλέα αναφέρει σε επιστολή της ότι προτείνει να χορηγείται ως υποτροφία σε παιδιά συναδέλφων που αριστεύουν.
    Είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος διάθεσης;
    Γιατί άραγε να μην χορηγηθεί το ποσό αυτό σε συναδέλφους που υπηρετούν μακρυά από τον τόπο κατοικίας τους και υποβάλλονται σε μεγάλες δαπάνες, τώρα μάλιστα που ο μισθός τους έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να το σκέφτονται να επισκεφτούν τα σπίτια τους και τα παιδιά τους;
    Γιατί να μην χρησιμοποιηθεί για δωρεάν συνδρομή στη NOMOS ή στην Ελληνική Δικαιοσύνη;
    Γιατί να μην χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τμήματος έστω των ελλειμμάτων που υπάρχουν στην υλικοτεχνικές υποδομές του συνόλου των Δικαστηρίων της Χώρας και δυσκολεύουν τη δουλειά μας;
    δ) Πού ήταν η συγκεκριμένη Ταμίας-Ειρηνοδίκης όταν όλη η εκουσία μεταφέρθηκε από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία;
    Φρόντισε να γίνει (έστω και ένα) εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους συναδέλφους της Ειρηνοδίκες που επιβαρύνονταν με άγνωστα γι’ αυτούς αντικείμενα;
    Επισκέφθηκε έστω και ένα Ειρηνοδικείο της Χώρας να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί της;
    Έκανε έστω μία τοποθέτηση στο ΔΣ της Ένωσης ή έστω στις ΓΣ αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε συνάδελφε ψεύδεστε ή εξυπηρετείτε άλλα συμφέροντα.
      Έχω περάσει από επαρχιακά πρωτοδικεία, όπου όλοι οι συνάδελφοι τηρούσαν ευλαβικά τις προθεσμίες του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Πράγματι κατά καιρούς κάποιοι "καλομαθημένοι" συνήγοροι δυσανασχετούσαν. Όμως ποτέ δεν δεχθήκαμε "φιλικό τηλέφωνο" ούτε κανένας συνήγορος, ακόμα και "καλομαθημένος" μας έκανε αναφορά. Ντροπή να γράφεις τέτοια ανυπόστατα πράγματα. Πες μας τουλάχιστον ποια πρωτοδικεία εννοείς, ώστε να μπορεί να επαληθευτεί το ψεύδος σου

      Διαγραφή
    2. Για ποιο λόγο το θέτετε διαζευκτικά: "ψεύδομαι" ή "εξυπηρετώ άλλα συμφέροντα".
      Για ποιο λόγο να μην εξετάσουμε εις βάθος το αν «ψεύδομαι» ΚΑΙ «εξυπηρετώ ΚΑΙ άλλα συμφέροντα» ταυτοχρόνως.
      Σε κάθε περίπτωση, αναφέρομαι σε Ειρηνοδικεία και μάλιστα της Νότιας Ελλάδας.
      Οπότε… ίσως και να μην είμαστε συνάδελφοι (κατά το δόγμα «οι Δικαστές και οι ειρηνοδίκες») [και ίσως να προτιμούσα εν τέλει να μην είμαστε συνάδελφοι].
      Περιττό να αναφέρω ότι δεν έλαβα καμία απολύτως απάντηση για όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα που θέτω, παρά μόνον τις παραπάνω αναφερόμενες ύβρεις και ανυπόστατες κατηγορίες.
      ΥΓ: Διευθύνσεις και ονόματα των συναδέλφων που δέχθηκαν το «φιλικό τηλεφώνημα» δεν μπορώ να αναφέρω στο blog για δική τους (και μόνον) προστασία. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία μου είναι πάντοτε στη διάθεση όποιου τα ζητήσει και εύκολα μπορεί να επαληθευτεί ποιος είμαι, αν κατεβαίνω υποψήφιος, αν ψεύδομαι και/ή αν εξυπηρετώ συμφέροντα άλλων (ποιων «άλλων» άραγε;).

      Διαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ