Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΔ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Λ.Ριανκούρ 85, γρ. 217–218, 2ος όροφος
Αμπελόκηποι–Αθήνα, ΤΚ 115-24
Τηλ 210-6996688 και 210-6980777
FAX: 210-6998848
Αθήνα    4.5.2014
Αρ.πρωτ. 61


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
        Στις 28.4.2015 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο, καθώς και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνο Κοσμάτο. 
        Υποβάλαμε στην ηγεσία του Υπουργείου σειρά παγίων αιτημάτων της Ένωσης, όπως είναι η αύξηση της χρηματοδότησης της Δικαιοσύνης, η εξεύρεση κατάλληλων κτηρίων δικαστηρίων, η εξασφάλιση σταθερών σχέσεων εργασίας (δημοσίου δικαίου)  για τους δικαστικούς υπαλλήλους και η αύξηση του αριθμού τους. Ταυτόχρονα συζητήσαμε και τρέχοντα ζητήματα, όπως η ρύθμιση των αναδρομικών, η ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης ηλεκτρονικών υπολογιστών στους δικαστές κα. 
         Αποτυπώσαμε την εικόνα στο χώρο της διοικητικής δικαιοσύνης αναφορικά με τις δυσχέρειες πρόσβασης των πολιτών στα δικαστήρια συνεπεία της αναμόρφωσης του δικονομικού πλαισίου που επήλθε ιδίως μετά το ν. 3900/2010 και εξηγήσαμε το μέγεθος του προβλήματος της γενίκευσης των μονομελών συνθέσεων. Αναπτύξαμε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ερμηνευτική προσέγγιση των διατάξεων του άρθρου 17 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (όπως η παρ. 7 αυτού αντικαταστάθηκε από το άρθρο 86 του ν. 4055/2012) από τη διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία το ανώτατο Δικαστήριο διαθέτει άμεση εν τοις πράγμασι (ήτοι χωρίς ουσιαστική λήψη υπόψη των θέσεων της κάθε ολομέλειας), και απόλυτη, ως προς το περιεχόμενο, εξουσία διαμόρφωσης των Κανονισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των διοικητικών δικαστηρίων, ενώ θέσαμε προβληματισμό σχετικά με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στη βάση όλων αυτών παρουσιάσαμε στην ηγεσία του Υπουργείου τις προτάσεις μας για ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας τόσο για δικονομικές βελτιώσεις όσο και για αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Το περιεχόμενο των προτάσεών μας είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ένωσης.
       Ο κ. Υπουργός μας ενημέρωσε ότι θα συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα ζητήματα της Διοικητικής Δικαιοσύνης (δεν διευκρινίστηκε για ποια ζητήματα), στην οποία, όπως μας είπε, μπορούμε να συμμετέχουμε και εμείς ορίζοντας εκπρόσωπο της Ένωσης. Στο σημείο αυτό του τονίσαμε ότι μεταξύ των προτάσεών μας υπάρχουν ζητήματα που επείγουν. Για παράδειγμα η κατάργηση της ενδικοφανούς διαδικασίας στη φορολογική δίκη ή η επαναφορά της δυνατότητας χορήγησης αναστολής «καθεαυτής» στις φορολογικές διαφορές και στις διαφορές με χρηματικό αντικείμενο, αλλά και η κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του 50% του οφειλόμενου φόρου ως προϋπόθεση άσκησης της έφεσης αφορούν σήμερα χιλιάδες φορολογούμενους που μόνο σε περίπτωση άμεσης τροποποίησης των σχετικών διατάξεων αναμένεται να ασκήσουν το δικαίωμα τους για προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Η αλλαγή των διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών για την άδεια ανατροφής τέκνου (περιπτώσεις όπου ο άλλος γονέας δεν εργάζεται) αφορά γονείς δικαστικούς λειτουργούς που ήδη χάνουν το δικαίωμά τους. Και φυσικά θέσαμε το επίκαιρο του ζητήματος των Κανονισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας με αναφορά στις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις. Σημειώσαμε ότι τροποποίηση των διατάξεων ως προς τα ανωτέρω ζητήματα δεν θέτουν σε διακινδύνευση δικαιώματα κάποιας κατηγορίας πολιτών (ώστε να παρίσταται δικαιολογημένη μια μακρά διαδικασία διαβούλευσης) παρά μόνο διευρύνουν δικαιώματα των πολιτών (ή ενισχύουν το αυτοδιοίκητο – π.χ. σε σχέση με τους Κανονισμούς). Παρόλα αυτά ο κ. Υπουργός ενέμεινε. Η εκτίμηση των μελών του ΔΣ, η οποία αναφέρθηκε και στον Υπουργό, είναι ότι διαφαίνεται διάθεση του Υπουργείου να παραπεμφθούν όλα τα ανωτέρω ζητήματα που θέτει η Ένωσή μας στις καλένδες. 
        Αναφορικά με το ζήτημα ρύθμισης των αναδρομικών που περικόπηκαν αυθαίρετα από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν πήραμε καμία σαφή δέσμευση. Απεναντίας με ανησυχία ακούσαμε το ΓΓ του Υπουργείου να μας παραπέμπει στο Υπουργείο Οικονομικών λόγω αρμοδιότητας, επιχείρημα απαράδεκτο γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι συναρμόδιο. Διευκρινίσαμε πάντως, προς άρση κάθε αμφιβολίας, ότι επίκεινται χιλιάδες αγωγές δικαστών στα διοικητικά δικαστήρια που θα καταστήσουν πιο έντονη τη συμφόρηση των δικαστηρίων.
       Ακολούθως ο κ. Υπουργός μας έθεσε ζήτημα δυσαναλογίας φόρτου εργασίας μεταξύ διαφόρων διοικητικών δικαστηρίων. Από τη συνολική τοποθέτηση του Υπουργού στο θέμα, ο οποίος μίλησε για «ορθολογική κατανομή» δικαστών και για «κεντρικά δικαστήρια», αφενός θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει διάθεση επαναφοράς της «πρότασης Ρουπακιώτη» για μετακίνηση δικαστών και αφετέρου θα μπορούσε να ερμηνεύσει την τοποθέτηση ως βολιδοσκόπηση της στάσης μας έναντι πιθανής συγχώνευσης διοικητικών δικαστηρίων (δηλαδή κατάργηση κυρίων εδρών). Του θέσαμε ότι η όποια μείωση της εισροής υποθέσεων σε ορισμένα δικαστήρια  αφενός είναι τεχνητή (π.χ. στη μεταφορά Δ.Ο.Υ. κλπ.) και αφετέρου οφείλεται στην αδυναμία μεγάλης μερίδας των πολιτών να ανταποκριθούν στο κόστος της δίκης. 
Η Ένωσή μας θα ορίσει ασφαλώς εκπρόσωπο για τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί. Ωστόσο δεν μπορεί παρά να διαπιστώνει διάθεση κωλυσιεργίας έναντι των προτάσεών μας. Δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τις διαφαινόμενες προθέσεις περαιτέρω συγκέντρωσης των διοικητικών δικαστηρίων. Δεν διαβλέπει, τέλος, καμία διάθεση ρύθμισης των αναδρομικών. Εμείς θα επιμείνουμε.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗ                         ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΦΑΪΤΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ                       ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ