Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ: Αποφυγή επ'αυτοφώρου διαδικασίας σύλληψης και κράτησης Σιδηροδρομικών υπαλλήλων

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
 
Αθήνα 18-5-2015
Αρ. Πρωτ.: 2080





Προς
Τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών Αθηνών, Πειραιώς,
Θεσσαλονίκης, Λαρίσης, Πατρών, Ναυπλίου, Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας και δΓαυτών και προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους.



Σύμφωνα με το άρθρο 417 Κ.Ποιν.Δ., αν ο δράστης οποιουδήποτε πλημμελήματος έχει συλληφθεί επ'αυτοφώρω, ακολουθείται η διαδικασία που αναφέρεται στα επόμενα άρθρα, εκτός αν ο εισαγγελέας κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι να μην εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, η οποία οδηγεί στην άμεση αποκατάσταση της προσβολής της εννόμου τάξεως και στην ικανοποίηση των παθόντων (όταν υπάρχουν) θα πρέπει να αποτελεί τον κανόνα για τους εισαγγελικούς λειτουργούς των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και η μη εφαρμογή της την εξαίρεση. 
Οι κατά το άρθρο 417 Κ.Ποιν.Δ. συντρέχοντες λόγοι, οι οποίοι δύνανται να στηρίξουν την αρνητική για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας κρίση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ανάγονται ιδιαιτέρως είτε στην ύπαρξη λόγων που αναφέρονται στο άρθρο 310 Κ.Ποιν.Δ. είτε στη μη ολοκλήρωση τη προανακρίσεως είτε στην επιβαλλόμενη ενδελεχέστερη και σε βάθος έρευνα της υποθέσεως είτε στη μη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 242 και 417 Κ.Ποιν.Δ. είτε, τέλος σε λόγους που έχουν σχέση με το πρόσωπο του δράστη. Ειδικά στην τελευταία αυτή περίπτωση είναι ανάγκη να σημειώσουμε, ότι μόνο αν λόγοι γενικότερου κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος, ειδικά αιτιολογημένοι, δικαιολογούν σε κάποια συγκεκριμένη περίπτωση αυτή την παρέκκλιση, μπορεί από τη μη εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας να δημιουργείται αντίθεση με την περί ισότητας διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος. Όπως προκύπτει από το αριθμ. πρωτ. 2463091/14-4- 2015 έγγραφο της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με θέμα «Αποφυγή επ'αυτοφώρου διαδικασίας σύλληψης και κράτησης Σιδηροδρομικών υπαλλήλων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους σε περίπτωση εξ αμελείας σιδηροδρομικού δυστυχήματος - ατυχήματος», το οποίο μας διαβίβασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει διαπιστωθεί από την ως άνω εταιρεία το φαινόμενο της πολύωρης ακινητοποίησης - αναμονής στο σημείο του ατυχήματος της εμπλεκόμενης αμαξοστοιχίας και των μηχανοδηγών αυτής από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές που επιλαμβάνονται της προανακρίσεως με αποτέλεσμα, από την ακινητοποίηση αυτή της αμαξοστοιχίας να δημιουργείται μεγάλη ταλαιπωρία και αγανάκτηση στους επιβάτες αλλά και σοβαρές καθυστερήσεις στις υπόλοιπες αμαξοστοιχίες της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.
Ενόψει των διαπιστώσεων αυτών θα πρέπει, στις περιπτώσεις εγκλημάτων που τελούνται εξ αμελείας κατά την κίνηση και κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών, κατά κανόνα να μη εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία (εκτός μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις), έτσι ώστε και να δίδεται η δυνατότητα άνετης προανακριτικής έρευνας της υποθέσεως και να αποφεύγεται η σύλληψη και κράτηση των μηχανοδηγών των αμαξοστοιχιών, η οποία προκαλεί ακινητοποίηση αυτών, μεγάλη ταλαιπωρία και αγανάκτηση στους επιβάτες και ανωμαλία στη συγκοινωνία, λόγω των σοβαρών καθυστερήσεων και στις υπόλοιπες αμαξοστοιχίες της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.
Οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών, θα πρέπει να ενημερώσουν καταλλήλως για το ως άνω θέμα τις αστυνομικές αρχές της περιφέρειάς τους, που επιλαμβάνονται της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης, ώστε να ενεργούν μεν κάθε φορά τα δέοντα, χωρίς όμως να προβαίνουν (εκτός μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις) για τους λόγους που ως άνω αναφέραμε στη σύλληψη και κράτηση των μηχανοδηγών των αμαξοστοιχιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ