Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΕΔΔΑ: ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Όχι διοικητική κύρωση κατόπιν αμετάκλητης ποινικής αθώωσης

Μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επανακαθορίζει τον κανόνα του ne bis in idem, αλλά και του τεκμηρίου αθωότητας στο διοικητικό δίκαιο. Στην υπόθεση Καπετάνιος κ.α. κατά Ελλάδας (30.4.2015), Πρώτο Τμήμα ΕΔΔΑ (άρα μη τελική απόφαση), κρίθηκε ότι η επιβολή διοικητικού προστίμου που επικυρώθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τις ίδιες πράξεις για τις οποίες οι προσφεύγοντες είχαν αθωωθεί αμετάκλητα στο ποινικό δικαστήριο, συνιστούσε παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων τους. 


Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η επιβολή διοικητικής κύρωσης ενώ οι προσφεύγοντες είχαν αθωωθεί πιο πριν από τα ποινικά δικαστήρια, συνιστούσε παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 2 (τεκμήριο αθωότητας) της ΕΣΔΑ καθώς και του άρθρου 4 του 7ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα να μη δικαστεί κανείς και να μην καταδικαστεί δεύτερη φορά για την ίδια πράξη). Στην ίδια υπόθεση, το ΕΔΔΑ αναγνώρισε και παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ για την υπέρμετρη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών καθώς και του άρθρου 13 της ΕΣΔΑ, για την έλλειψη αποτελεσματικού ενδίκου βοηθήματος στην εθνική έννομη τάξη.  

Δελτίο Τύπου (αγγλικά)
Απόφαση (γαλλικά)

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


2 σχόλια:

  1. ΣτΕ 1741/2015 Διπλές κυρώσεις – χρηματικό πρόστιμο και ποινική καταδίκη - για το λαθρεμπόριο καυσίμων
    http://dikastis.blogspot.gr/2015/05/17412015_18.html?showComment=1431973181309#c5532769643115541332

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Βρετανία ήδη συζητά την αποχώρησή της από το σύστημα του ΕΔΔΑ, ώστε ξένα δικαιοδοτικά όργανα με αμφίβολη επαφή με την πραγματικότητα (ειδικά των χωρών του Ευρωπαικού Νότου, όπου κυριαρχεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά) να μην καθορίζουν τα της εσωτερικής έννομης τάξης. Πρέπει όμως και ο εθνικός νομοθέτης για καθαρά διοικητικές παραβάσεις να μην ανακατεύει τα ποινικά δικαστήρια αλλά να προβλέπει μόνο διοικητικές κυρώσεις. Πάντως με αυτή την απόφαση όσοι εμπλέκονται σε εικονικά τιμολόγια, λαθρεμπόριο, πειθαρχικά του Δημοσίου (όπου εσχάτως επανήλθαν και οι συνδικαλιστές), υποβάθμιση του περιβάλλοντος κλπ. θα κάνουν πάρτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ