Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΕΔΔΑ: Παραβίασε την ιδιωτική ζωή η αναφορά σε δικαστική απόφαση για τις σεξουαλικές προτιμήσεις και επιλογές του φερόμενου θύματος βιασμού!

 


Παραβίασε την ιδιωτική ζωή η αναφορά σε δικαστική απόφαση για τις σεξουαλικές προτιμήσεις και επιλογές του φερόμενου θύματος βιασμού! Δικαστική υποβάθμιση της βίας λόγω φύλου

ΑΠΟΦΑΣΗ

J.L. κατά Ιταλίας της 27.05.2021 (αριθ.προσφ. 5671/16)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Προστασία της ιδιωτικής ζωής κατά την διεξαγωγή δίκης  σε δημόσια ακρόαση για καταγγελλόμενο βιασμό. Αιτιολογία δικαστικής απόφασης με αναφορές στο σεξουαλικό προσανατολισμό της γυναίκας – θύματος και στην ερωτική της ζωή.  Σεξιστικά στερεότυπα δικαστικών αποφάσεων.

Η προσφεύγουσα υπέβαλε μήνυση στις ιταλικές αρχές, ισχυριζόμενη ότι υπέστη ομαδικό βιασμό από 7 άντρες, μετά από πάρτι που συμμετείχε υπό την επήρεια αλκοόλ. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους, με την αιτιολογία ότι οι καταθέσεις του θύματος ήταν αντιφατικές και οι ασυνέπειες υπονόμευσαν την αξιοπιστία τους. Στο ΕΔΔΑ άσκησε προσφυγή  για παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής και του άρθρου 14 ισχυριζόμενη ότι υπέστη διάκριση λόγω του φύλου της.

Το Στρασβούργο εξέτασε διεξοδικά τον τρόπο που διεξήχθη η ποινική δίκη από τα εγχώρια Δικαστήρια επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση σεξουαλικών αδικημάτων πρέπει να επιτυγχάνεται μία δίκαιη ισορροπία  μεταξύ της προσωπικής ακεραιότητας και αξιοπρέπειας του θύματος και των δικαιωμάτων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Όσον αφορά την δίκη που έγινε δημόσια, διαπίστωσε ότι το εθνικό δικαστήριο έλαβε μέτρα προκειμένου να μην αναστατωθεί η προσφεύγουσα και εμπόδισε τους δικηγόρους υπεράσπισης να θέτουν προσωπικές ερωτήσεις προς αυτήν.

Ωστόσο το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η απόφαση του Εφετείου, έκανε αναφορά για τα κόκκινα εσώρουχα που φορούσε το βράδυ του πάρτι, την αμφιφυλοφιλία της, την έντονη σεξουαλική της ζωή και τον σεξουαλικό της προσανατολισμό και θεώρησε ότι  αυτές οι αναφορές έδειξαν τις προκαταλήψεις  που υπήρχαν στην ιταλική κοινωνία σχετικά με το ρόλο των γυναικών και ήταν  εμπόδιο στην παροχή αποτελεσματικής προστασίας των θυμάτων βίας λόγω φύλου.

Έκρινε ότι οι εθνικές αρχές δεν είχαν προστατεύσει της προσφεύγουσα από δευτερογενή θυματοποίηση στο σύνολο της διαδικασίας.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής της ζωής. Δεχόμενο αυτή την παραβίαση έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να εξετάσει χωριστά το άρθρο 14. Το ΕΔΔΑ επιδίκασε ποσό των 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.600 ευρώ για έξοδα.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ