Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Ένα σύντομο σχόλιο

 


 

Χριστόφορου Σεβαστίδη,

ΔΝ- Εφέτη, Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 

Οφείλω ένα σύντομο σχόλιο στην ανακοίνωση της μειοψηφίας 4 μελών του ΔΣ της Ένωσης (Στενιώτη, Βουλγαρίδη, Βελία, Φωτάκη) με ημερομηνία 30-5-2021 που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα dikastis.blogspot.com. Όπως όλοι οι γνήσιοι δημαγωγοί που σέβονται την ιστορική τους διαδρομή, αμφισβητούν μετά βδελυγμίας τις επίσημες έρευνες για τα εγκλήματα που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα από τους πρώτους έλληνες μετανάστες και είναι αποτυπωμένες στον Τύπο της εποχής. Προσπαθούν αγωνιωδώς μέσα από εθνικιστικές κορώνες να συγκαλύψουν τις σκοταδιστικές θέσεις που εκφράζουν για ένα έθνος που δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα, θυμίζοντας έντονα τις αντιλήψεις του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού. Η αλήθεια είναι ότι από τους συγκεκριμένους «συναδέλφους» δεν περιμέναμε κάτι παραπάνω. Οι πεπερασμένες αντιλήψεις τους για

τις αιτίες της εγκληματικότητας και την σπουδαιότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εποχή που ζούμε, δυστυχώς δεν επιτρέπουν έναν πιο ουσιαστικό διάλογο. Πιθανόν ούτε και οι ίδιοι να μην συνειδητοποιούν τι ακριβώς γράφουν και υπ’ αυτήν την έννοια δεν δικαιούμαι να τους ασκήσω εντονότερη κριτική.

Για το κατά πόσο ο λόγος μου είναι «αντιεπιστημονικός» σύμφωνα με τους διαπρεπείς νομομαθείς Στενιώτη, Βουλγαρίδη, Βελία και Φωτάκη, αρκούμαι στην άποψη της επιστημονικής κοινότητας που εκφράστηκε στην προχθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου της Ημερίδας, του Καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του ΔΠΘ κ. Στέφανου Παύλου: «Το εργαστήριο του Ποινικού και Ποινικού Δικονομικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είναι πάρα πολύ ευτυχισμένο που έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο συνεργασίας με την εγκριτότατη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Για μας είναι τιμή που συνεργαζόμαστε με την πράξη, με έναν φορέα ο οποίος αποδεικνύει και σοβαρότητα και περιεχόμενο ουσιαστικό. Όσα ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης μας πάνε στον πυρήνα του προβλήματος τι σημαίνει καταστολή. Εγώ προσωπικά τα προσυπογράφω όλα. Τα θεωρώ πολύ ουσιώδη…»

Απευθυνόμενος σε σκεπτόμενους αναγνώστες που διάβασαν τον προχθεσινό χαιρετισμό μου, συμπληρώνω ότι ο πίνακας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία της 21ης Μαρτίου 1998, προέρχεται από την «Έκθεση Ουίκερσαμ» και είναι καταγεγραμμένος στο έργο του Thorsten SellinCulture Conflict and Delinquency” (New York , Social Science Research Counsil, 1938). Ο Sellin, διαπρεπέστατος κοινωνιολόγος, από τους πρωτοπόρους της επιστημονικής εγκληματολογίας, γράφει μεταξύ άλλων στο έργο του «Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο μετανάστης είναι αντικείμενο μιας διαφορετικής μεταχείρισης από την διοίκηση και την δικαιοσύνη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην προέλευσή του και εν μέρει στην οικονομική και κοινωνική του κατάσταση. Ό,τι και να συμβαίνει υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συλληφθεί και να καταδικαστεί ένας μετανάστης παρά ένας γηγενής αυτής της χώρας. Και όταν συλλαμβάνεται είναι πιθανότερο να καταδικαστεί σε μεγαλύτερη ποινή ο μετανάστης παρά ο γηγενής». Την κοινωνική και οικονομική διάσταση της εγκληματικότητας τόνισα προχθές στην τοποθέτησή μου. Η αντίθετη άποψη που αποδίδει την εγκληματικότητα σε κάποιου είδους εθνική υπεροχή ή κατωτερότητα είναι επικίνδυνα ρατσιστική και ακραία φασιστική και ως τέτοια αποκρούεται από κάθε δημοκρατικό πολίτη.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ