Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

ΕΔΔΑ: επιβολή διοικητικών προστίμων για άρθρα και δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο κατά την προεκλογική περίοδο

 


Η επιβολή διοικητικών προστίμων για άρθρα και δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο κατά την προεκλογική περίοδο παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης

ΑΠΟΦΑΣΗ

OOO Informatsionnoye Agentstvo Tambov-Inform κατά Ρωσίας της 18.5.2021 (αριθ. 43351/12)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ελευθερία έκφρασης, προεκλογική εκστρατεία και ΜΜΕ. Δημοσίευση άρθρων και διαδικτυακή δημοσκόπηση σε έναν ιστότοπο κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας. Ακολούθησαν διοικητικές διώξεις και καταδίκες σε πρόστιμα, με τα δημοσιευθέντα άρθρα να χαρακτηρίζονται ως «προεκλογική εκστρατεία» κατά παράβαση της σχετικής ρωσικής νομοθεσίας.

Για τις διώξεις σε σχέση με τα δημοσιευθέντα άρθρα, το ΕΔΔΑ διαπίστωσε – και η Κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε – ότι η προσφεύγουσα εταιρεία είχε συνδεθεί με οποιονδήποτε υποψήφιο ή πολιτικό κόμμα, είχε ενεργήσει με κακή πίστη, είχε προκαλέσει ζημιά στη φήμη ή είχε διαδώσει ψευδείς πληροφορίες ή ρητορική μίσους, ενώ η υπόθεση και το κανονιστικό πλαίσιο δεν διέφερε σημαντικά από εκείνο που είχε προηγουμένως εξεταστεί από το ΕΔΔΑ, στην υπόθεση Orlovskaya Iskra κατά Ρωσίας (αρ. προσφ. 42911/08), στην οποία διαπιστώθηκε παραβίαση. Σύμφωνα με το Στρασβούργο τα εγχώρια δικαστήρια δεν είχαν εξετάσει εάν είχε προκληθεί βλάβη από τα δημοσιευθέντα άρθρα ή εάν τα εν λόγω άρθρα ήταν αποδεδειγμένα προεκλογικό υλικό, και επομένως έκρινε ότι οι διώξεις δεν ήταν «απαραίτητες σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η μεθοδολογία ψηφοφορίας ήταν αυταπόδεικτη από την παρουσίαση στον ιστότοπο και το ίδιο δεν είχε αρκετά στοιχεία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο ήταν συμβατό με την ΕΣΔΑ. Για αυτούς τους λόγους, η διοικητική δίωξη σε σχέση με τη δημοσκόπηση δεν είχε έχει αποδειχθεί ότι ήταν «απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρου 10 ΕΣΔΑ).

Το Δικαστήριο έκρινε ότι εναπόκειται στη Ρωσία να επιλέξει και να εφαρμόσει, με συνέπεια τα συμπεράσματα και το πνεύμα των πορισμάτων του Δικαστηρίου και υπό τον έλεγχο της Επιτροπής των Υπουργών, τα κατάλληλα νομοθετικά ή δικαστικά μέτρα για:

α) προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης που ασκείται από τα έντυπα και διαδικτυακά μέσα και την ανεξαρτησία τους κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας, και β) περιορισμό τυχόν ανασταλτικού αποτελέσματος λόγω της εφαρμογής της εκλογικής νομοθεσίας για την προεκλογική εκστρατεία.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ