Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

ΕΔΔΑ:Οι δημοσιογράφοι δεν απαλλάσσονται από το καθήκον συμμόρφωσης στον νόμο,

 


Οι δημοσιογράφοι δεν απαλλάσσονται από το καθήκον συμμόρφωσης στον νόμο, για το λόγο ότι το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ τους προσφέρει προστασία!

ΑΠΟΦΑΣΗ

Amaghlobeli κ.α. κατά Γεωργίας της 20.05.2021 (αρ, προσφ.  41192/11)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δημοσιογραφία και καθήκον νομιμότητας. Εύρος πεδίου της δημοσιογραφικής ελευθερίας σχετικά με τη συμμετοχή  σε δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών σε ζώνη τελωνειακού συνοριακού ελέγχου. Δύο από τους προσφεύγοντες είχαν εισέλθει σε μια τέτοια ζώνη, πήραν συνέντευξη από ταξιδιώτες και έβγαλαν φωτογραφίες. Όταν τους ζητήθηκε από τους  τελωνειακούς υπαλλήλους να αποχωρήσουν, αυτοί αρνήθηκαν.

Οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν ότι η επιβολή προστίμου για άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων σε περιορισμένη ελεγχόμενη από το κράτος ζώνη αποτέλεσε παρέμβαση στα δικαιώματά τους σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ.

Το Δικαστήριο εξέτασε τις περιστάσεις της υπόθεσης βάση δύο κριτηρίων που είναι εγγενή στην υπόθεση του δυνάμει του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ: την αξία των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης πληροφοριών και την έννοια της «υπεύθυνης» δημοσιογραφίας. Παρά τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα ενημέρωσης σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν, κατ’ αρχήν, να απαλλαγούν από το καθήκον συμμόρφωσης με το ποινικό δίκαιο με τη δικαιολογία ότι διαθέτουν την δημοσιογραφική ιδιότητα και επειδή το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ τους προσφέρει προστασία.

Το ΕΔΔΑ παρατήρησε ότι τα εγχώρια δικαστήρια εξέτασαν δεόντως το δικαίωμα στην ελευθερία  της έκφρασης των προσφευγόντων, είχαν αναγνωρίσει το καθεστώς τους ως δημοσιογράφων και είχαν αιτιολογήσει τις αποφάσεις τους.

Το Στρασβούργο διαπίστωσε ότι τα εγχώρια δικαστήρια είχαν εξετάσει το ζήτημα με προσοχή και σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου και δεν διαπίστωσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ).

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ