Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑ, ΕΦΕΤΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕνΔΕ


Αγαπητοί συνάδελφοι, το Ενωτικό Προεδρείο όταν σχηματίστηκε εξυπηρετούσε μια αναγκαιότητα αλλά και απαίτηση των συναδέλφων, οι οποίοι είχαν κουραστεί από τις συνεχείς αντιπαραθέσεις. Λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα με γνώμονα τον αλληλοσεβασμό. Ό,τι πέτυχε ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και όχι ενός ή δύο ατόμων και δη του μειοψηφικού προεδρείου όπως επιχειρείται σήμερα να παρουσιαστεί. Ακόμα και η πρόσφατη επιτυχής ρύθμισης για εισαγωγή των ειρηνοδικών στην ΕΣΔι, αλλά και η ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων μας, εμφανίζεται ως έργο ενός ατόμου, ενώ η αλήθεια είναι διαφορετική, διότι η Ένωση απαιτεί συνοχή και συλλογική προσπάθεια. 
Παρότι η συνέχεια δεν ήταν ενθαρρυντική, το Ενωτικό  Προεδρείο αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα. Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη, πέραν από τις όποιες διαφορές μας, όλοι μας, ο ειρηνοδίκης, ο πρωτοδίκης, ο εφέτης, ο αεροπαγίτης να δράσει με στόχο ένα κοινό σκοπό: την επαναφορά της ηρεμίας και της δημοκρατικής λειτουργίας του ΔΣ, με βάση την αρχή της πλειοψηφίας, η οποία διαταράχτηκε με την δημιουργία, για πρώτη φορά κατά τη λειτουργία της ένωσης, μειοψηφικού προεδρείου! Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις άγονες αντιπαραθέσεις, στην εκτόξευση απρεπών για δικαστές χαρακτηρισμών, στην κομματικοποίηση και στην λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Πρέπει η Ένωση να ξαναβρεί το βηματισμό της, να προτάξει την επιστημονική ιδιότητά της, αλλά και να μην αδιαφορήσει για την διατήρηση των μισθολογικών κεκτημένων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, καλλιεργώντας προς τούτο τις θεσμικές επαφές με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, χωρίς κραυγές και διχαστικό λόγο.  
Όσον αφορά την εσωτερική λειτουργία της Δικαιοσύνης πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και συνθήκες, ώστε ο μέσος δικαστικός λειτουργός (δικαστής & εισαγγελέας) να αισθάνεται ήρεμος, ήσυχος, νηφάλιος και απερίσπαστος. Ο άνθρωπος δικαστής που με αυταπάρνηση ανταποκρίνεται με επάρκεια στα καθήκοντά του παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας, εργάζεται καθημερινά, χωρίς ωράριο, χωρίς σαββατοκύριακα, χωρίς διακοπές. Σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον, είναι πιθανό όσο και να προσπαθεί, να υποπέσει σε λάθη ή να παρουσιάσει παροδική κάμψη στην υπηρεσιακή του απόδοση. Αυτός ο δικαστής πρέπει να προστατευθεί για μπορέσει να σηκώσει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί σε μια κοινωνία με έντονο συγκρουσιακό προσανατολισμό. Γιατί είναι δύσκολο ο οποιοσδήποτε από εμάς να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όταν οι πάντες είναι έτοιμοι να του επιτεθούν για την οιαδήποτε απόφασή του, στο παραμικρό σφάλμα του, είτε ακόμη κι στη λήψη μιας ορθής απόφασης, ανάλογα με τα συμφέροντα που θίγονται, ιδίως όταν η υπόθεση που χειρίζεται βλέπει το φως της δημοσιότητας. Όταν η αναφορά οποιουδήποτε κακόπιστου ή ιδιόρρυθμου διαδίκου – ενίοτε δε και πολιτικών παραγόντων προκαλεί αυτόματα πειθαρχικό έλεγχο και καλείται για παροχή εξηγήσεων. Εδώ ό ρόλος της Ένωσης είναι καθοριστικός, καθώς είναι η ασπίδα προστασίας κάθε δικαστή, χωρίς λογικές περί ορθής ή μη κρίσης, όπως είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν. 
Με τις σκέψεις αυτές ευελπιστώ στην στήριξή σας  στις επερχόμενες κηρυχθείσες για την 6η και 13η Σεπτεμβρίου 2020 εκλογές προς ανακήρυξη διοικητικού συμβουλίου για την Ένωσής μας, θέτω υποψηφιότητα και διεκδικώ την ψήφο σας για την συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, από κοινού με εκλεκτούς συναδέρφους με προεξέχοντος τον Τάκη Λυμπερόπουλου.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
                                                                  Ελευθερία Κώνστα
                                                                  Εφέτης
                                                                  Υποψήφια για το ΔΣ της ΕΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ