Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

ΕΔΔΑ: Γυναικείες φυλακές Ελεώνα Ικανοποιητικές οι συνθήκες κράτησης για πάσχουσες από HIV/AIDS. Καταδίκη για αναποτελεσματικά ένδικα μέσα

Γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών. Ικανοποιητικές οι συνθήκες κράτησης για πάσχουσες από HIV/AIDS. Καταδίκη για αναποτελεσματικά ένδικα μέσα

ΑΠΟΦΑΣΗ

Δικαίου κ.α. κατά Ελλάδας της 16.07.2020 (αρ. 77457/13)
Βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Συνθήκες κράτησης έξι προσφευγουσών  που πάσχουν από HIV/AIDS, οι οποίες κρατούνταν στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας πριν ή μετά την αμετάκλητη καταδίκη τους. Έλλειψη αποτελεσματικών ένδικων μέσων με τα οποία θα μπορούσαν να καταγγείλουν τις εν λόγω συνθήκες.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι γενικές συνθήκες κράτησης των προσφευγουσών ήταν ικανοποιητικές. Έκρινε επίσης ότι η τοποθέτησή τους μαζί στο ίδιο κελί επιδίωκε θεμιτό σκοπό και δεν υποδήλωνε οποιαδήποτε πρόθεση εκ μέρους των αρχών να τις διαχωρίσουν. Τέλος, παρατήρησε ότι οι αρχές δεν είχαν παραλείψει το καθήκον τους να παρέχουν στις προσφεύγουσες ιατρική βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες της υγείας τους.
Όσον αφορά τα ένδικα μέσα του ελληνικού δικαίου σχετικά με τις συνθήκες κράτησης, το Στρασβούργο αναφέρθηκε στην πάγια νομολογία του σε τέτοια θέματα, ιδίως όσον αφορά την Ελλάδα. Διαπίστωσε ότι ούτε το προληπτικό, ούτε το αντισταθμιστικό  ένδικο μέσο σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ήταν αποτελεσματικό αναφορικά με την καταγγελία τους για τις συνθήκες κράτησης των προσφευγουσών. Το ΕΔΔΑ, τέλος, δεν διαπίστωσε καμία διαφοροποίηση στη μεταχείριση των κρατουμένων που κρατήθηκαν πριν και μετά την αμετάκλητη τους καταδίκη ως προς την ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την αποφυλάκιση για λόγους υγείας.
Μη παράβαση του άρθρου 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης) αυτοτελώς και σε συνδυασμό με το άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) της ΕΣΔΑ.
Παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) σε συνδυασμό με το άρθρο 3. Επιδίκαση ποσού 2.000 ευρώ σε για ηθική βλάβη για κάθε προσφεύγουσα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ