Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΕΔΔΑ: Αίτημα και δικαίωμα εξέτασης μαρτύρων. Προϋποθέσεις.

Το αίτημα για εξέταση μάρτυρα πρέπει να περιλαμβάνει για ποιο λόγο είναι α) σημαντική η εξέτασή του και β) αναγκαία για απόδειξη της αλήθειας

ΑΠΟΦΑΣΗ

Zirnīte κατά Λετονίας της 11.06.2020 (αρ. προσφ.  69019/11)
βλ. εδώ 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αίτημα και δικαίωμα εξέτασης μαρτύρων. Προϋποθέσεις. Παρεπόμενη ποινή δήμευσης περιουσιακών στοιχείων.
Η προσφεύγουσα κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αθωώθηκε στον α΄ βαθμό, ωστόσο σε έφεση που ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα, το Εφετείο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και την καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών. Ως παρεπόμενη ποινή  επιβλήθηκε δήμευση της περιουσίας της.  Στην διαδικασία ενώπιον του Εφετείου, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της υπέβαλε αίτημα να κλητευθεί ένας βασικός μάρτυρας, το οποίο απορρίφθηκε. Η προσφεύγουσα άσκησε καταγγελία για παραβίαση της δίκαιης δίκης και του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.
Το ΕΔΔΑ παρατήρησε ότι ο δικηγόρος της προσφεύγουσας παρέλειψε να χρησιμοποιήσει τις διάφορες διαδικαστικές ευκαιρίες που διέθετε  και να τεκμηριώσει επαρκώς την ανάγκη κατάθεσης του συγκεκριμένου μάρτυρα.
Όφειλε δηλαδή να υποστηρίξει το αίτημα εξηγώντας γιατί είναι σημαντικό να καταθέσει ο μάρτυρας και ότι η κατάθεσή του ήταν αναγκαία για υποστήριξη της αλήθειας. Το  Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η απόφαση του Εφετείου δεν ήταν αυθαίρετη και στηρίχθηκε σε  διάφορα αποδεικτικά στοιχεία.
Κατά συνέπεια έκρινε ότι η άρνηση κλήσης του μάρτυρα δεν υπονόμευσε τη συνολική διαδικασία. Δεν διαπιστώθηκε παραβίαση του άρθρου 6 §§ 1 και 3 (δ) της Σύμβασης.
Όσον αφορά την παρεπόμενη ποινή της δήμευσης περιουσίας, διαπίστωσε ότι η προσφεύγουσα δεν είχε ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως προβλέπονταν για ένα τέτοιο θέμα που εγείρει ζήτημα  συνταγματικότητας ποινικής διάταξης. Κατά συνέπεια έκρινε την προσφυγή απαράδεκτη λόγω μη εξάντλησης των εγχώριων ένδικων μέσων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ