Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣΟι παρακάτω προτάσεις αποτελούν το αποτέλεσμα του αναμφισβήτητου από τους πάντες αδιεξόδου στο οποίο έχουν επέλθει οι Έλληνες Ειρηνοδίκες, αφού οι όποιες νομοθετικές διατάξεις που διέπουν τους όρους τις προϋποθέσεις ασκήσεως της υπηρεσιακής τους κατάστασης και του δικαιοδοτικού τους έργου είναι ασαφείς και νεφελώδεις. Οι διατάξεις αυτές πρέπει επιτέλους να συγκεκριμενοποιηθούν όχι απολύτως και αναγκαστικά όπως τις οραματίζεται η γράφουσα που τυγχάνει ανεξάρτητη υποψήφια στις


επικείμενες εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά όπως επιθυμεί η πλειοψηφία των Ειρηνοδικών σε συνεργασία πάντα με τους συναδέλφους του πρώτου βαθμού προκειμένου να επιτευχθεί η σύνθεση, η συναδελφική αλληλεγγύη και η αρμονική συνεργασία. Ανεξαρτήτως της τελικής διατύπωσης που θα λάβει χώρα κατόπιν διαβουλεύσεων το σίγουρο είναι ότι οι συνθήκες εργασίας και η υπηρεσιακή κατάσταση των Ειρηνοδικών πρέπει να αποτελέσει μέλημα του επόμενου ΔΣ και τα σχετικά ζητήματα να τίθενται στην ημερήσια agenda όλων ανεξαιρέτως των συνεδριάσεων με τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ οι οποίες θα γνωστοποιούνται δημόσια. Θεωρώ ότι οι παρακάτω προτάσεις -κάποιες από αυτές αποτελούν χρόνιο αίτημα των Ειρηνοδικών- εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των Ειρηνοδικών ωστόσο κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη.

1.     Βιώσιμη λύση στο νομοσχέδιο που επίκειται για την επίσπευση των εκκρεμών αιτήσεων του ν.3869/2010, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες εκάστου Ειρηνοδικείου και τις αντοχές των υπηρετούντων Ειρηνοδικών, με σεβασμό στους Κανονισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Ειρηνοδικείων.

2.     Αύξηση των οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών και άμεση αναπλήρωση όλων των υφιστάμενων κενών στα Ειρηνοδικεία.

3.     Κατάργηση ανενεργών Ειρηνοδικείων.

4.     Μισθολογική εξομοίωση των Ειρηνοδικών με τους συναδέλφους του πρώτου βαθμού, τους Στρατιωτικούς Δικαστές και τους Δικαστικούς πληρεξουσίους του ΝΣΚ δεδομένης της από 10 ετίας ανάθεσης στα Ειρηνοδικεία του μεγαλύτερου μέρους της δικαστηριακής ύλης του πρώτου βαθμού.

5.     Νομοθετική διάταξη κατά την οποία ρητά πλέον θα ανατίθενται σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς οι κατ οίκον έρευνες του άρθρου 9 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις αρχές της δίκαιης κατανομής και της ισότητας που προβλέπει το Σύνταγμα ώστε να μην πραγματοποιούνται αυτές στην πράξη αποκλειστικά σε Ειρηνοδίκες και Πταισματοδίκες.

6.     Τροποποίηση του άρθρου 5 παρ.1 περ. δ του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων ώστε η αναπλήρωση Πρωτοδίκη από Ειρηνοδίκη να λαμβάνει χώρα μόνο όταν στην έδρα του Πρωτοδικείου υπηρετούν κάτω από 6 Πρωτοδίκες ήτοι 2 συνθέσεις Τριμελών Πλημμελειοδικείων.

7.     Δικαίωμα των Ειρηνοδικών μετά από κάποια έτη ευδόκιμης υπηρεσίας, ο αριθμός των οποίων θα καθορισθεί μετά από διαβούλευση, να μεταταχθούν στον βαθμό του Πρωτοδίκη.

8.     Νομοθέτηση της λήψης των ενόρκων βεβαιώσεων είτε από τους δικηγόρους είτε από τον Γραμματέα του Δικαστηρίου στον οποίου απευθύνονται είτε από τον Γραμματέα του Ειρηνοδικείου.

9.     Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής για συναινετικά διαζύγια από ΚΕΠ ή συμβολαιογράφο ή δικηγόρο και όχι από τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου, για την αποσυμφόρηση των γραμματειών.

10.            Συναινετικές προσημειώσεις και εξαλείψεις αυτών,  σύσταση / τροποποίηση/διάλυση σωματείων, συνεταιρισμών, ενεργειακών κοινοτήτων κ.λπ., σφράγιση οικίας αποκλειστικά από συμβολαιογράφους, χωρίς την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο εμπλοκή Ειρηνοδίκη.

11.            Καθολική κατάργηση της θεώρησης βιβλίων από Ειρηνοδίκη, κατά τον τρόπο της συλλήβδην κατάργησης των πταισμάτων, και την ανάθεση τους σε συμβολαιογράφους ή δικηγόρους.

12.            Εισαγωγή του τεκμηρίου ομολογίας στην ερήμην υποθέσεις των εργατικών διαφορών.

Συνάδελφοι, λόγω της μη ένταξής μου σε ομάδες και μηχανισμούς γνωρίζω ότι η εκλογή μου είναι δύσκολη. Με τις ως άνω προτάσεις με τις οποίες ζητώ το νομοθετικό προσδιορισμό της θέσης μας σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του πρώτου βαθμού η εκλογή μου γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Αποφάσισα όμως ο καθένας συνάδελφος να ξέρει τι ψηφίζει, να δημοσιοποιήσω την αλήθεια μου και τα οράματά μου αναλαμβάνοντας το κόστος. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, σας ζητώ μία τελευταία χάρη.


ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

ΑΝΕΞΡΤΗΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ