Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

ΕΔΔΑ: Βίαιη σύλληψη από αστυνομικούς. Καταστροφή βιντεοκασέτας για το συμβάν

Βίαιη σύλληψη από αστυνομικούς. Καταστροφή βιντεοκασέτας για το συμβάν. Ανεπαρκής έρευνα και παραβίαση του διαδικαστικού σκέλους του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ

Posa κατά Ουγγαρίας της 07.07.2020 (αρ. προσφ. 40885/16)
βλ. εδώ 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σωματική βία από αστυνομικούς. Καταστροφή βιντεοσκόπησης του συμβάντος και εξαφάνιση ιατροδικαστικής έκθεσης.  Ανεπαρκής έρευνα. Παραβίαση διαδικαστικού σκέλους άρθρου 3 ΕΣΔΑ.
Ο προσφεύγων κατά την διάρκεια της σύλληψης του, κατηγορούμενος για ληστεία, σύρθηκε στο έδαφος από αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων, τον κλώτσησαν και τον ξυλοκόπησαν. Ο Εισαγγελέας διάταξε έρευνα, ωστόσο η υπόθεση αρχειοθετήθηκε γιατί το βίντεο της καταγραφής του συμβάντος καταστράφηκε και η ιατροδικαστική έρευνα εξαφανίστηκε από τη δικογραφία.
Το Στρασβούργο επισήμανε, όταν ένα άτομο στερείται της ελευθερίας του ή γενικότερα, έρχεται σε επαφή με αστυνομικούς, κάθε προσφυγή σε σωματική βία που δεν έχει καταστεί απολύτως απαραίτητη από τη συμπεριφορά του ατόμου, προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Στην υπό κρίση περίπτωση το ΕΔΔΑ έκρινε ότι εφόσον είχαν καταστραφεί τα αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορεί να αποδειχθεί εάν οι τραυματισμοί του προσφεύγοντος προκλήθηκαν από τους αστυνομικούς και δέχτηκε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 όσον αφορά το ουσιαστικό σκέλος.
Αντιθέτως,  όσον αφορά την έρευνα,  το ΕΔΔΑ έκρινε ότι δεν ήταν επαρκώς διεξοδική και αποτελεσματική για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του άρθρου 3 γιατί είχαν καταστραφεί τα αποδεικτικά στοιχεία. Οι παραπάνω ελλείψεις εμπόδισαν τα εθνικά δικαστήρια να κρίνουν το συμβάν επαρκώς και ο υπεύθυνος εισαγγελέας ζήτησε αντίγραφο της αρχικής βιντεοσκόπησης της σύλληψης του προσφεύγοντα, αρκετό καιρό μετά την νόμιμη περίοδο φύλαξης του.
Το  ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση της απαγόρευσης εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3) όσον αφορά την ανεπαρκή έρευνα για το θέμα αυτό (διαδικαστικό σκέλος) και επιδίκασε στον προσφεύγοντα 7.000 ευρώ για ηθική βλάβη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ