Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΕΔΔΔΑ: Περιορισμένος χώρος κελιού μικρότερος από 3 τ.μ. ανά άτομο, συνιστά εξευτελιστική μεταχείριση. Παραβίαση και άρθρου 13 για έλλειψη πραγματικής προσφυγής

ΑΠΟΦΑΣΗ

Lautaru και Seed κατά Ελλάδας της 23.07.2020 (αριθπροσφ29760/15)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Συνθήκες κράτησης, εποπτεύων εισαγγελέας και πραγματική προσφυγή.
Οι προσφεύγοντες κρατήθηκαν σε διάφορα καταστήματα κράτησης σε περιορισμένο χώρο, μικρότερο των 3 τ.μ. ανά άτομο, λόγω υπερπληθυσμού στα συγκεκριμένα καταστήματα. Επίσης παραπονέθηκαν για συνθήκες υγιεινής, περιορισμένα και ανεπαρκή γεύματα και έλλειψη δραστηριοτήτων. Ο εποπτεύων εισαγγελέας δεν έλαβε γνώση των καταγγελιών τους. Ο διευθυντής των φυλακών δεν έπραξε τίποτα για αποκατάσταση των ανεπαρκών συνθηκών κράτησης.

Το Στρασβούργο επανέλαβε την πάγια νομολογία του περί χώρου των κελιών και την απαίτηση τουλάχιστον 3 τ.μ. ανά άτομο στο κελί.
Στην υπό κρίση υπόθεση το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι οι προσφεύγοντες κρατήθηκαν σε κελί που ο χώρος που τους αντιστοιχούσε,  ήταν μόνο 2,1 τ.μ. ανά κρατούμενο. Έκρινε ότι δεν πληρούνταν οι ελάχιστες απαιτήσεις του άρθρου 3 της Σύμβασης , κατά συνέπεια η κράτηση τους  σε περιορισμένο χώρο συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Επίσης το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι ο εποπτεύων εισαγγελέας δεν έλαβε γνώση των ανεπαρκών συνθηκών κράτησης, και ο διευθυντής του καταστήματος δεν έπραξε τίποτα  για βελτίωση  των συνθηκών. Επίσης διαπίστωσε ότι το δικαίωμα καταγγελίας στην Υποεπιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων (άρθρο 2 Ν.4228/2014) δεν αποτελούσε επαρκές ένδικο βοήθημα. Ελλείψει άλλου πρόσφορου ένδικου βοηθήματος το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση του άρθρου 13 σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ.
Επιδίκασε στους προσφεύγοντες ποσό 11.000 και 14.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.000 ευρώ από κοινού για έξοδα και δαπάνες




ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com/ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ