Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΕνΔΕ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ


 /
Αθήνα, 19-3-2020
Αρ. Πρωτ. 153
ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
 Με σημερινό της έγγραφο η Ένωση ζήτησε από τους συναρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης, την αναστολή λειτουργίας και των Συμβουλίων (προαγωγών, μεταθέσεων, πειθαρχικών) του Αρείου Πάγου. Αναλυτικά το αίτημα: 
Αξιότιμοι κκ. Υπουργοί,

Με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠοικ.18176/15-3-2020 περιορίστηκε σε σημαντικό βαθμό η λειτουργία όλων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων για το χρονικό διάστημα από 16-3-2020 έως και 27-3-2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 15-3-2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού. Παρατηρούμε ωστόσο ότι ενώ αναφορικά με το Συμβούλιο της Επικρατείας «διενεργούνται επείγουσες διασκέψεις και εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων εφόσον διασφαλίζεται η μυστικότητα αυτών», για δε το Ελεγκτικό Συνέδριο κατ’ εξαίρεση «διενεργούνται οι εργασίες των Κλιμακίων προσυμβατικού ελέγχου, του VI τμήματος και του Τμήματος Μείζονος- Επταμελούς Σύνθεσης αποκλειστικά για επείγουσες υποθέσεις επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος», αντίθετα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα Συμβούλια του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα το τρίτο άρθρο, που προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, παραλείπει να αναστείλει την λειτουργία των Συμβουλίων του Αρείου Πάγου. Επισημαίνουμε την σπουδαιότητα του ζητήματος καθώς στα 11μελή και 15μελή Συμβούλια συμμετέχουν πέρα από τους Ανώτατους Δικαστές και Εισαγγελείς και γραμματείς ενώ κλητεύονται για ακρόαση και δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί σε μία αίθουσα λίγων τετραγωνικών μέτρων, δημιουργώντας μία εστία κινδύνου για την διάδοση της νόσου. 
Ενόψει του ότι δεν υφίσταται κανένας επείγων λόγος για σύγκληση Συμβουλίων (προαγωγών, μεταθέσεων και πειθαρχικών) το επόμενο χρονικό διάστημα ενώ αντίστροφα οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για την υγεία των συμμετεχόντων στα Συμβούλια είναι σημαντικοί, ζητούμε την αναστολή λειτουργίας και των Συμβουλίων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 
Με τιμή,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ