Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

ΕνΔΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ


ΕΝΩΣΗ
ΔΙΚΑΣΤΩΝ   & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
(ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71
e- mail: endikeis@otenet.gr


 

Αθήνα, 28-3-2020
Η Ένωσή μας όπως και όλες οι Δικαστικές Ενώσεις πληροφορήθηκαν από τον Τύπο και από σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης την πρόθεση της Κυβέρνησης να παρατείνει το δικαστικό έτος μειώνοντας την περίοδο των δικαστικών διακοπών. Εντελώς απροειδοποίητα, χωρίς να ζητήσει την γνώμη των ίδιων των Δικαστών και Εισαγγελέων για ένα ζήτημα που τους αφορά, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μέτρο, για την αναγκαιότητα του οποίου είχε εκφραστεί και παλαιότερα ο σημερινός πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Γενική μας Συνέλευση το Δεκέμβριο του 2016. Η απόφαση λαμβάνεται δύο μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων, λόγω της πανδημίας, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ουδέποτε ελήφθη αντίστοιχη απόφαση ακόμα και μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις των δικηγορικών συλλόγων. Άλλωστε δεν πέρασε παρά ένας μήνας (20 Φεβρουαρίου 2020) από τότε που ο Υπουργός Δικαιοσύνης διέψευδε ενώπιον μελών του Δ.Σ. της Ένωσής μας, που τον επισκέφθηκαν, τις ήδη διαφαινόμενες προθέσεις της Κυβέρνησης, που είχαμε αναδείξει και στη φετινή μας Γενική Συνέλευση. Με βάση τα παραπάνω είμαστε πεπεισμένοι ότι η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια καλή και βολική αφορμή για να υλοποιηθεί ένα μόνιμο μέτρο, υπό το μανδύα της προσωρινότητας.  
Οφείλουμε να επισημάνουμε στους ιθύνοντες ότι το διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων της αναστολής, τα Δικαστήρια δεν έκλεισαν, αλλά παραμένουν σε λειτουργία και θα συνεχίσουν ως τις 10 Απριλίου στο πλαίσιο που ορίζει η με αριθμό Δ1α/Γ.Π.οικ.21159 ΚΥΑ (ΦΕΚΒ΄1074/27.03.2020). Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί εργάζονται καθημερινά και εκδίδουν αποφάσεις, παρόλο που τα μέτρα για την επιδημία, επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων, ιδίως όσων φροντίζουν ηλικιωμένους ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι γονείς με μικρά παιδιά. Θα πρέπει επίσης να γίνει σαφές και καλά κατανοητό ότι οι «δικαστικές διακοπές» είναι κατ’ όνομα διακοπές αλλά στην ουσία η πιο παραγωγική περίοδος για έναν δικαστικό λειτουργό, γεγονός το οποίο συμβάλλει καταλυτικά στην ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης. Την αντικειμενική αυτή πραγματικότητα την γνώριζαν και την σεβάστηκαν όλες οι Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.
Η διαχείριση της πρωτόγνωρης κρίσης που πλήττει και τη χώρα μας, λόγω των τεράστιων κοινωνικών της συνεπειών, προϋποθέτει ενότητα και ομοψυχία από όλους. Οι Δικαστές και Εισαγγελείς στη Χώρα μας μάθαμε να εργαζόμαστε σε δύσκολες συνθήκες, με μεγάλο φόρτο εργασίας και χωρίς τις αναγκαίες υποδομές. Σταθήκαμε πάντα στο ύψος των περιστάσεων αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που απορρέουν από την ιδιομορφία της θέσης μας. Μπήκαμε στο στόχαστρο πολλών Κυβερνήσεων και διάφορων ΜΜΕ που ενεργοποιούν πετυχημένα τον κοινωνικό αυτοματισμό. Δε θα επιτρέψουμε όμως η κρίση αυτή να γίνει όχημα υλοποίησης σχεδίων απορρύθμισης της Δικαιοσύνης και εφαρμογής ιδεοληψιών για τον τρόπο λειτουργίας της. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν θεσμικά κεκτημένα, που υπηρετούν πρώτα τον πολίτη και μετά τους δικαστές και εισαγγελείς, αντικείμενο συναλλαγής για την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης έναντι χειμαζόμενων επαγγελματικών ομάδων. Η άμεση οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων, που είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, είναι αυτοτελής υποχρέωση της Πολιτείας και αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του συστήματος τις μέρες που έρχονται. Είναι ώρα επαγρύπνησης και ευθύνης για όλους. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης θα τοποθετηθεί άμεσα το επόμενο διάστημα για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ