Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΧΩΡΟI ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝAΪΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


                                                         
Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ
Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ
Γρηγόρης Κομπολίτης, Ειρηνοδίκης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ
                                                                        Αθήνα, 9-3-2020

 Με την παρούσα μεταφέρουμε, προς κάθε αρμόδιο, την ανησυχία, που επικρατεί στους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς καθώς και σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια της χώρας, εξαιτίας του κορωναϊού, που έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας.
Τα αριθμητικά δεδομένα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης.
Ενδεικτικά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών συνεδριάζουν καθημερινά 10 Τριμελή Πλημμελειοδικεία, με μέσο όρο προσδιοριζόμενων υποθέσεων 25 ανά κάθε Τριμελές (250 υποθέσεις συνολικά) και 10 Μονομελή Πλημμελειοδικεία με 40 υποθέσεις κατά μέσο όρο σε κάθε Μονομελές (400 υποθέσεις συνολικά). Το σύνολο των υποθέσεων ανέρχονται σε 650 και με τις υποθέσεις των αυτόφωρων του Τριμελούς και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου φτάνουν τις 700 σε ημερήσια βάση. Στην κάθε υπόθεση το σύνολο του αριθμού των πολιτών που συμμετέχουν (διάδικοι, μάρτυρες κλπ.), χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, ανέρχονται τουλάχιστον στους 5 κατά μέσο όρο ανά υπόθεση. Επομένως, το σύνολο των πολιτών, που μεταβαίνουν καθημερινά στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, μόνο για τις ποινικές υποθέσεις, ανέρχονται στους 3.500 κατά μέσο όρο. Εάν, δε, σε αυτούς προστεθούν οι συμμετέχοντες στην εκδίκαση των αστικών υποθέσεων πολίτες, στη διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων, στην Ανάκριση, όσοι μεταβαίνουν καθημερινά στην Εισαγγελία καθώς και  όσοι μεταβαίνουν καθημερινά για χορήγηση πιστοποιητικών, για προμήθειες κλπ. το σύνολο των πολιτών, που μεταβαίνουν στα ως άνω Δικαστήρια ανέρχεται τουλάχιστον στις 8.000, σύμφωνα και με σχετικά στατιστικά στοιχεία, αριθμός, που δεν απαντάται σε καμία άλλη υπηρεσία. Βάσει των προαναφερόμενων αριθμητικών δεδομένων στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα μεταβούν  προς εκδίκαση, διεκπεραίωση κλπ. υποθέσεων τους κατά τις 20 εργάσιμες ημέρες του μηνός Μαρτίου 2020 τουλάχιστον 160.000 πολίτες και σε χρονικό διάστημα δύο μηνών 360.000 πολίτες. Στο Εφετείο Αθηνών, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται τουλάχιστον σε 5.000 πολίτες ημερησίως (Πενταμελή, Τριμελή, Μονομελή Εφετεία ποινικών υποθέσεων, Δικαστήρια πολιτικών υποθέσεων, χορήγηση πιστοποιητικών από τη Γραμματεία κλπ.) και ο αριθμός αυτός θα ανέλθει εντός του μηνός Μαρτίου στους 100.000 πολίτες και σε δύο μήνες στους 200.000 πολίτες, ανάλογη, δε, κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα μεγάλα, κυρίως, Δικαστήρια της χώρας (Ειρηνοδικείο Αθηνών, Δικαστήρια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Λάρισας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καβάλας κλπ.).
Ενόψει αυτών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων προς  διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων και η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων.     
Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ
Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ
Γρηγόρης Κομπολίτης, Ειρηνοδίκης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ