Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΕΕΕ: Επιστολή προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης για την παράταση του δικαστικού έτους





Αριθμ.Πρωτ. 131-28/03/2020
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς:  τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
Κύριε Υπουργέ,
         Με αφορμή όσα διέρρευσαν στον τύπο περί  απόφασής σας για παράταση του δικαστικού έτους με μείωση του  χρόνου των δικαστικών διακοπών, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί κανένας διάλογος με τις δικαστικές ενώσεις, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει και υπενθυμίζει τα εξής:

        Παρά τη μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων οι Εισαγγελείς συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους (εκτελούν κανονικά καθήκοντα εισαγγελέα ποινικής δίωξης, υπηρεσίας, εκτέλεσης αποφάσεων, ερευνών, κ.α., επεξεργάζονται μηνύσεις και δικογραφίες) ενώ παράλληλα εκδικάζουν υποθέσεις αυτοφώρων και κατεπείγοντος χαρακτήρα, εκτελούν δε τα  παραπάνω, υπό τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να έχουν ληφθεί, παρά τις επίμονες επισημάνσεις μας, τα προσήκοντα  προληπτικά μέτρα για την υγειονομική  προστασία τους(απολυμάνσεις κτιρίων, χορήγηση κατάλληλων υλικών π.χ. μάσκες, αντισηπτικά).
       Είναι γνωστό σε όλους, ότι οι  δικαστικές διακοπές υπήρξαν πάντοτε μόνον κατ’ όνομα διακοπές, διότι κατά την διάρκεια του θέρους, μειώνεται από τους δικαστές και εισαγγελείς η καθ’ όλο το έτος αναγκαστικά συσσωρευμένη εκκρεμότητα, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στον φόρτο εργασίας, εξαιτίας των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, ελλείψεις τις οποίες διαρκώς και αρμοδίως επισημαίνουμε.
      Περαιτέρω και από πρακτική άποψη, η τυχόν μείωση του χρόνου των δικαστικών διακοπών, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα εισφέρει στην εκδίκαση περισσότερων υποθέσεων και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης , αφού κατά το νόμο (ΚΟΔΚΔΛ και ΚΠΔ)δεν υπάρχει χρόνος  για να οριστούν δικάσιμοι(απαιτείται ορισμός δικασίμων, προσδιορισμός υποθέσεων, επίδοση κλήσεων κλπ), πέραν αυτών που πάντοτε οι ολομέλειες των δικαστηρίων ορίζουν κατά τη διάρκεια τους.
     Είναι βέβαιο, ότι η μείωση του χρόνου των δικαστικών διακοπών θα συμβάλλει στην περαιτέρω καθυστέρηση της έκδοσης αποφάσεων, ενώ οι περισσότερες των υποθέσεων, που τυχόν εισαχθούν ασκόπως στα ήδη βεβαρημένα πινάκια εν μέσω θέρους, πιθανότατα θα  αναβληθούν, επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομία της δίκης, τους πολίτες και τους διαδίκους.
      Κ. Υπουργέ, κατανοούμε  απόλυτα τις δυσκολίες  που έχει επιφέρει η πρωτόγνωρη πανδημία, που έχει κλονίσει τις κοινωνίες ανά τον κόσμο σε κάθε επίπεδο.
       Ενόψει όμως των παραπάνω, σας καλούμε  να αναθεωρήσετε την απόφαση για λήψη του μέτρου αυτού, το οποίο μετά βεβαιότητος θα αποβεί ατελέσφορο και να λάβετε  τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την προσήκουσα και άμεση οικονομική ενίσχυση των συλλειτουργών της δικαιοσύνης δικηγόρων, δίχως όμως να περιλάβετε  σε αυτές πρόχειρες, αποσπασματικές  και αναποτελεσματικές λύσεις, που ουδένα σκοπό επιτελούν πλην του να καθηλώσουν περαιτέρω το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ