Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

 ΕΦΕΤΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ


Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
                Πλησιάζοντας στις ημέρες των αρχαιρεσιών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ προς όλες και όλους σας και να σας ζητήσω να συμμετάσχετε σε  αυτές.

                Αυτή τη χρονική στιγμή η επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και μέσω αυτών του νέου Προέδρου και του Προεδρείου της Ένωσης μας έχει πλέον διττό χαρακτήρα : Δεν είναι μόνον η ενδυνάμωση της εικόνας μας προς τα έξω , είναι και η ανάγκη εκσυγχρονισμού των αντιλήψεων μας, των δράσεων μας ,  της εκφοράς της θεσμικής μας θέσης.
Εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε θέσει για την ερχόμενη διετία στόχους που σας έχουμε ήδη παρουσιάσει. Άλλοι από αυτούς είναι άμεσης προτεραιότητας , όπως το μισθολογικό και το φορολογικό ζήτημα, άλλοι είναι διαρθρωτικής μορφής, όπως οι συνθήκες εργασίας και η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, η λειτουργία της Διαμεσολάβησης και της Δικαστικής Μεσολάβησης, η αιτιολογία της δικαστικής απόφασης, οι νέοι Κώδικες (Πολιτική Δικονομία, Ποινική Δικονομία, Ποινικός Κώδικας), ο νέος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά . Στην πρώτη γραμμή για μας είναι πάντα: η προστασία και στήριξη των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών κατά την εκτέλεση του έργου τους, η ασφάλεια στα Δικαστήρια,  η κατάργηση ορισμένων διατάξεων του ν. 4055/2012, η οικονομική αυτοτέλεια των Δικαστηρίων και  η ενίσχυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, το αίτημα για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων , η ανακατανομή παλαιών  και η θεσμοθέτηση νέων, όπου απαιτείται, η υιοθέτηση εφαρμογών Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, η διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η συγχώνευση Ειρηνοδικείων και η ίδρυση Πταισματοδικείων κατόπιν ειδικής μελέτης, η καθιέρωση ετήσιου εισαγωγικού διαγωνισμού Ειρηνοδικών, η μελέτη και αξιολόγηση της σκοπιμότητας και των συνεπειών της ενοποίησης του 1ου βαθμού δικαιοδοσίας, το ασφαλιστικό, το scoreboard. Επίσης , πρέπει να εργασθούμε και σε δράσεις , που δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν δευτερεύουσες, όπως η ανάδειξη του επιστημονικού έργου και του  κοινωνικού προσώπου της Ένωσης, η βελτίωση της ιστοσελίδας μας, η έρευνα και επίτευξη συμφωνιών για ομαδικές συναλλαγές σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των δράσεων, αλλά και στην διαχείριση των σύγχρονων πια προβλημάτων της Δικαιοσύνης χρειάζεται άλλος τρόπος αντίληψης, σκέψης και δράσης, χρειάζεται εκσυγχρονισμός στις τεχνικές, χρειάζεται ανανέωση. Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην πορεία της μέσα στο νέο περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί , με τα ξεθωριασμένα επιχειρήματα του παρελθόντος και με αργά αντανακλαστικά. Χρειαζόμαστε ανανέωση.
Επιπλέον στη προσπάθεια αυτή χρειάζεται σύνθεση. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πρέπει να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες Δικαστικές Ενώσεις για τους κοινούς στόχους και δράσεις. Επιπροσθέτως, πιστεύω ότι η Ένωση μας πρέπει να εντείνει τη συνεργασία της με την Ένωση Εισαγγελέων για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων ζητημάτων, που αντιμετωπίζουν οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς στα κοινά τους καθήκοντα. Για το λόγο αυτό καλώ όλους τους συναδέλφους Εισαγγελικούς Λειτουργούς να προσέλθουν στις αρχαιρεσίες της 4ης και 11ης Μαΐου και με την ψήφο τους ,συμβολικά και ουσιαστικά, να στηρίξουν και τις δύο Ενώσεις στην ανεξάρτητη πορεία τους και στη συνδυασμένη δράση τους στα κοινά ζητήματα.    
  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι ,
Εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε έτοιμοι, αν μας αναθέσετε την αποστολή της εκπροσώπησης της Ένωσης, να εργαστούμε με νέες ιδέες, αγόγγυστα και χωρίς να μετρήσουμε το προσωπικό κόστος για τις κοινές μας υποθέσεις και θα είμαστε και πάλι εδώ μετά από δύο χρόνια για να μας κρίνετε.
                                                Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ