Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

ΔΕΕ: Συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως συνέπεια, για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι από τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου 2020 λήγει η θητεία των Βρετανών δικαστών και της Βρετανής γενικής εισαγγελέα.

Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι στο Δικαστήριο διορίζεται ένας δικαστής από κάθε κράτος μέλος και στο Γενικό Δικαστήριο διορίζονται δύο δικαστές από κάθε κράτος μέλος, με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνεται αμέσως ο συνολικός αριθμός των δικαστών στα δύο δικαιοδοτικά όργανα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη δήλωση της Διάσκεψης των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της 29ης Ιανουαρίου 2020 σχετικά με τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους γενικούς εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν επηρεάζεται από την αποχώρηση αυτή ο αριθμός των γενικών εισαγγελέων του Δικαστηρίου, οι οποίοι παραμένουν έντεκα, όπως οριζόταν στην απόφαση του Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 2013 [I].
Εν αναμονή του διορισμού νέου γενικού εισαγγελέα από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, η Eleanor Sharpston θα συνεχίσει, δυνάμει των άρθρων 5 και 8 του Οργανισμού του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο διάδοχός της.
Βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να είναι αρμόδιο για κάθε διαδικασία την οποία θα κινήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και για κάθε διαδικασία που θα κινηθεί εις βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τη λήξη της προβλεπόμενης μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Επίσης, παραμένει αρμόδιο για την έκδοση προδικαστικών αποφάσεων επί των σχετικών αιτήσεων που θα υποβληθούν από τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τη λήξη της ίδιας αυτής μεταβατικής περιόδου.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζει τη σπουδαία συμβολή όλων διαχρονικά των Βρετανών δικαστών και γενικών εισαγγελέων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και ειδικότερα στη νομολογία του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου.
Ανεπίσημο έγγραφο προοριζόμενο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το οποίο δεν δεσμεύει το Δικαστήριο. Επικοινωνία: Estella Cigna-Αγγελίδη @ (+352) 4303 2582


[I] Απόφαση 2013/336/ΕΕ του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2013, για την αύξηση του αριθμού των γενικών εισαγγελέων στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ 2013, L 179, σ. 92).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ