Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

ΕΔΔΑ: δίκαιη δίκη και διαιτητικό δικαστήριο Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

Παραβιάζεται η δίκαιη δίκη όταν το διαιτητικό δικαστήριο της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δεν είναι ανεξάρτητο και αμερόληπτο αφού διορίζεται και επηρεάζεται από την Ομοσπονδία

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ali Riza κ.α. κατά Τουρκίας της 28.01.2020 (αριθ. Προσφ.  30226/10, 17880/11, 17887/11, 17891/11 και 5506/16)
Βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εκδίκαση ποδοσφαιρικών διαφορών και δίκη δίκαιη.
Ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος επίλυσης των ποδοσφαιρικών διαφορών. Έλλειψη ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της Επιτροπής Διαιτητικής Επίλυσης Διαφορών της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (TFF), η οποία είχε αποφασίσει επί διαφορών που αφορούσαν έναν  επαγγελματία ποδοσφαιριστή και ένα διαιτητή.
Η διαφωνία του πρώτου αφορούσε το συμβόλαιό του, ενώ του δεύτερου την υποβάθμιση του. Οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με τις υποθέσεις τους δεν υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι το εκτελεστικό όργανο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιό της, σε μεγάλο βαθμό αποτελούνταν από μέλη ή στελέχη των ποδοσφαιρικών συλλόγων και είχε πολύ ισχυρή επιρροή στην  οργάνωση και τη λειτουργία της Επιτροπής διαιτητικής επίλυσης διαφορών. Ομοίως, ο ρυθμιστικός κανονισμός της Ομοσπονδίας δεν παρείχε τις δέουσες δικλείδες ασφαλείας για τη προστασία των μελών της Επιτροπής αυτής από οποιαδήποτε εξωτερική πίεση.
Σημειώνοντας ότι η υπόθεση αποκάλυψε ένα συστημικό πρόβλημα όσον αφορά τη διευθέτηση των ποδοσφαιρικών διαφορών στη Τουρκία, το Δικαστήριο δήλωσε βάσει του άρθρου 46 (δεσμευτική ισχύς και εφαρμογή) ότι το κράτος θα πρέπει να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει τη διαρθρωτική ανεξαρτησία της Επιτροπής διαιτητικής επίλυσης διαφορών. Παραβίαση του δικαιώματος ακρόασης ως ειδικότερη έκφανση της δίκαιης δίκης (άρθρο 6 §1) της ΕΣΔΑ.
Διαπίστωσε ότι τρεις καταγγελίες των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών είναι απαράδεκτες, ιδίως διότι το άρθρο 6 δεν ήταν εφαρμοστέο στις υποθέσεις τους.



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ