Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΛΗ, ΕΦΕΤΗ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕ


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από 20 χρόνια στο δικαστικό σώμα, κατά τα οποία δοκιμάστηκα σε πολλές θέσεις ευθύνης, ένοιωσα την ανάγκη να θέσω για πρώτη φορά την υποψηφιότητα μου στις εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ο ρόλος της Ένωσης κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Υπήρξαν φορές, στο κοντινό παρελθόν, που ένοιωσα, μετά και από συζητήσεις με πολλούς συναδέλφους όλων των βαθμίδων, ότι έχει μετατραπεί σε ένα όργανο σκληροπυρηνικού «δικαστικού» συνδικαλισμού (όσο δόκιμος μπορεί να είναι αυτός ο όρος,
για εμένα εξαιρετικά αδόκιμος), εκφράζοντας απόψεις, δια των οργάνων της, όχι μόνο για ζητήματα που άπτονται του δικαστικού και εισαγγελικού κλάδου, αλλά επί παντός επιστητού πολιτικοκοινωνικού θέματος και ερχόμενη σε αναίτιες και ιδιαίτερα έντονες συγκρούσεις, με εκπροσώπους των δικηγόρων, της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας. Τελευταία, δε, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και μεταξύ των ίδιων των εκπροσώπων της Ένωσης, σε τέτοιο βαθμό που οδηγούν τους συναδέλφους να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τον ορυμαγδό των «πολεμικών ανακοινωθέντων», κατάσταση που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε φαινόμενα αδιαφορίας και ίσως και απαξίωσης του ρόλου της Ένωσης. Σας καλώ λοιπόν με την ψήφο σας σε αυτές τις εκλογές να αναρωτηθείτεποιοι έφεραν την Ένωση σε αυτή την κατάσταση; Άλλα ακόμα πιο σημαντικό είναι το ερώτημα, πως θέλετε εσείς να είναι στο μέλλον το στίγμα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων;
Παραφράζοντας λοιπόν τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, στον ιστορικό λόγο του της 28ης Αυγούστου 1963, στην Ουάσιγκτον, έχω ένα όνειρο: Για μία Ένωση που θα είναι πρωτοπόρος στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, που ήδη έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και θα οδηγήσει στο τέλος αυτής της απέραντης συσσώρευσης χαρτιού στα σπίτια μας και στην επιτάχυνση του δικανικού μας έργου. Για μία Ένωση που θα προασπίζει με νύχια και με δόντια την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, χωρίς όμως να προβαίνει σε λεκτικές και ιδεολογικές ακρότητες και χωρίς αυτή, από την πλευρά της, να παραβαίνει την διάκριση των εξουσιών, εκφράζοντας δημόσια γνώμη για την σκοπιμότητα νομοθέτησης καθαρά πολιτικών ρυθμίσεων. Μην ξεχνάμε ότι πρωτίστως είμαστε εφαρμοστές του Νόμου και όχι νομοθέτες ούτε κυβέρνηση. Για μία Ένωση, που μέσω της αναμόρφωσης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, θα διεκδικήσει για τα μέλη της τον εκμοντερνισμό του ρόλου του Δικαστή και Εισαγγελέα, απαλείφοντας, την σημερινή εποχή της τηλεργασίας, απαρχαιωμένες διατάξεις όπως π.χ η υποχρέωση του δικαστικού λειτουργού να κατοικεί στην πόλη που υπηρετεί. Για μία Ένωση που θα είναι πρωτοπόρος στο επιστημονικό πεδίο, στην διοργάνωση συνεδρίων και στην ανάδειξη των νέων νομικών πεδίων που δημιουργούνται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Για μία Ένωση που θα διεκδικήσει το δικαίωμα μας να εργαζόμαστε σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, σε συντηρημένα, καινούργια, «πράσινα» κτίρια, με θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι, διασφαλίζοντας τις συνθήκες εργασίας μας και έναν αντιμετωπίσιμο όγκο δικογραφιών και υπηρεσιών. 
Συνοδοιπόρο σε αυτό μου το όνειρο βρήκα τον ΕφέτηΠαναγιώτη Λυμπερόπουλο και τα λοιπά μέλη της ομάδας μας, οι οποίοι θεωρώ ότι έχουν τις ικανότητες και το ήθος, να ακροαστούν τα προβλήματα σας και, τουλάχιστον να προσπαθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους, να τα λύσουν.
Σας καλώ όλους να συμμετέχετε με την ψήφο σας, σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ένωσης, εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συνυποψηφίους μου και καλό καλοκαίρι σε όλους εσάς.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΛΗΣ
ΕΦΕΤΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ