Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΟΥΤΑΚΗ, ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕ





Οι επικείμενες εκλογές στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελούν επαρκή  αφορμή για προβληματισμό. Η αρνητική επικαιρότητα των τελευταίων πολλών μηνών και η εσωστρέφεια που αναπτύχθηκε έκανε κακό στη δημόσια εικόνα της Ένωσης και των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών και δυσαρέστησαν όλους μας. Ταυτόχρονα νέα ζητήματα ανακύπτουν σχετικά με την λειτουργία του Δικαστικού Συστήματος και επηρεάζουν υφιστάμενα διαχρονικά προβλήματα.
Ανήκοντας στις νεότερες γενιές δικαστών με ενδιαφέρει περισσότερο το μέλλον από το παρελθόν και με προβληματίζει το ποιός θα είναι ο ρόλος του Δικαστικού Σώματος στα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα ποιόν θέλει το Δικαστικό Σώμα ως ρόλο του. Πως θα διαμορφωθεί η στάση μας στα θέματα αιχμής που πρέπει με προτεραιότητα να μας απασχολήσουν.

Ένα εκ των κορυφαίων ζητημάτων είναι η δοκιμασία του Δικαστικού Σώματος καθημερινά σε θεσμικό επίπεδο. Η τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση δεν επέφερε αλλαγές, που θα θωράκιζαν ακόμα περισσότερο την ανεξαρτησία του Δικαστικού Σώματος και πλέον εναπόκειται μόνο στις δικές μας επιλογές και συμπεριφορές να την περιφρουρήσουμε. Χωρίς δισταγμούς. Η καθημερινή επικαιρότητα δοκιμάζει τις αντοχές μας και σε αυτό δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς. Πρέπει να αντισταθούμε στην διάθεση χειραγώγησης του Σώματος, με οποιονδήποτε τρόπο, στην επικράτηση ιδεοληπτικών αγκυλώσεων στο εσωτερικό του, στην περιθωριοποίηση του Δικαστή και την υπαλληλοποίηση του, που ορισμένοι ονειρεύονται ως το μέλλον μας.
Ένα, επίσης, κορυφαίο ζήτημα είναι η ανάδειξη του μεγέθους (ποιοτικού και ποσοτικού) του παραγόμενου έργου των Δικαστών και Εισαγγελέων και των προβληματικών συνθηκών άσκησης των καθηκόντων μας ως απάντηση στη συζήτηση για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης. Εμείς, οι Δικαστές του πρώτου βαθμού, έχοντας το βάρος να δώσουμε στον Πολίτη την πρώτη άμεση λύση στις δικαστικές του διαφορές, εκτελούμε τα καθήκοντα μας υπό καθεστώς λειτουργικών και θεσμικών προβλημάτων, υποκείμενοι ταυτόχρονα σε κριτική, πολλές φορές σκοπούμενα κακόπιστη, αντιμετωπίζοντας τεράστιο αριθμό υποθέσεων ανά έτος. Από τα στατιστικά στοιχεία των Πρωτοδικείων της Χώρας προκύπτει, ότι το 2019 εκδόθηκαν πλέον των 173.000 πολιτικών αποφάσεων στην Επικράτεια, εκ των οποίων  68.500 στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες ποινικές υποθέσεις δικάσθηκαν στους ίδιους δικαστικούς σχηματισμούς. Παρόλα αυτά  300.000 πολιτικές υποθέσεις παραμένουν εκκρεμείς την 1.1.2020 στις Γραμματείες των Δικαστηρίων, εκ των οποίων 212.000 στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Πρέπει, συνεπώς, να καταστήσουμε σαφές, ότι η λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να περνάει μέσα από τους Δικαστές, αλλά μέσα από την κατανόηση της σπουδαιότητας των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών. Τη λύση αυτή πρέπει εμείς πρώτοι να απενοχοποιήσουμε και να επιδιώξουμε την αποτελεσματική εφαρμογή της.
Η δική μου βούληση και πρόθεση είναι να λάβω ενεργά μέρος στη διαμόρφωση των θέσεων και της δράσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβληματισμών. Επιθυμώ να εκφράσω τους Δικαστές της γενιάς μου και όλους όσους μπορούν να δουν το Δικαστικό  Σώμα, ως θεσμό, που λειτουργεί για την πρόοδο της Χώρας και των πολιτών και όχι ως γραφειοκρατική υπηρεσία. Πιστεύω στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, στην εξεύρεση λύσεων στα χρόνια προβλήματα της, με σεβασμό στις αρχές του Κράτους Δικαίου, στην προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, που δεν πρέπει πρώτα απ’ όλα να αμφισβητείται από εμάς. Πιστεύω  στην ανάδειξη του ρόλου και του έργου μας, στην προστασία του κύρους του Δικαστικού Σώματος, στην προστασία του καθενός μας από τις επιθέσεις, από την κακόβουλη κριτική, από την αμφισβήτηση. Πιστεύω στο διάλογο, στην εφαρμογή σύγχρονων διαδικασιών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας, στην αναβάθμιση του ρόλου του Δικαστή και του Εισαγγελέα και στη θεσμική του παρέμβαση στη λειτουργία της κοινωνίας. 
            Με βάση τις αρχές αυτές αποφάσισα να εκθέσω την υποψηφιότητα μου στις επικείμενες εκλογές της Ένωσης με την ομάδα του κ. Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, Εφέτη. Θεωρώ, ότι η μέχρι τώρα πορεία του ίδιου και των συνεργατών του, υπηρετεί τις αρχές αυτές, μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις και αποτελεί εχέγγυο και για τη θεσμική και αποτελεσματική εκπροσώπηση μας στη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Η ελπίδα και ο στόχος μου είναι το Δικαστικό Σώμα, έτσι όπως θα εκφραστεί από την δράση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τα επόμενα δύο χρόνια, να διατηρήσει το συνταγματικό  κύρος και την ανεξαρτησία του και να αποτελέσει το βασικό πυλώνα στη λειτουργία της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, δικαιώνοντας τις προσδοκίες  του Πολίτη.


ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΥΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ