Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ



Τα μέτρα που αναμένονται να συζητηθούν την επόμενη διετία περιγράφηκαν αναλυτικά στην ομιλία του Προέδρου της Ένωσης στην τακτική Γενική Συνέλευση του Δεκεμβρίου του 2019. Μείωση του χρόνου των δικαστικών διακοπών, αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των Δικαστηρίων, ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας, κατάργηση των αιρετών διοικήσεων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και στη Δικαιοσύνη, χωροταξική ανακατανομή των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης και υποκατάσταση του δικαστή από τους αλγόριθμους, αύξηση των παραβόλων, ώστε να γίνει ακόμα δυσκολότερη η πρόσβαση του πολίτη στον φυσικό του δικαστή προς όφελος των εταιριών διαμεσολάβησης. Είναι όλα θέματα που έχουν ήδη τεθεί φανερά από αρμόδιους αξιωματούχους, που έχουν συζητηθεί σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές από πολιτικούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς λειτουργούς. Την ίδια στιγμή μένουν εκκρεμή ζητήματα που για διάφορους λόγους δεν ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη περίοδο. Η επεξεργασία του ΚΟΔΚΔΛ είχε ήδη ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019 από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στην οποία είχα την τιμή να εκπροσωπώ την Ένωση μαζί με την συνάδελφο κ. Ερμίδου. Η προώθηση των αλλαγών αυτών, που θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητά μας και έχουν θετικό πρόσημο, είναι στις προτεραιότητές μας.
Το διακύβευμα για την επόμενη διετία είναι κρίσιμο. Ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ένωσης, ποια πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορέσει να αποτρέψει τους αρνητικούς σχεδιασμούς για τη Δικαιοσύνη;  Ποιος θα μπορέσει να εκπροσωπήσει καλύτερα τους συναδέλφους και να προωθήσει τα αιτήματά μας; Ποια ομάδα απέδειξε έμπρακτα ότι έχει την τόλμη και τη διάθεση να εργαστεί για να ζωντανέψει και πάλι την Ένωση και να την βγάλει από την απομόνωση, το τέλμα και την αδράνεια; Ποτέ στο παρελθόν η Ένωση δεν είχε δημόσιο λόγο σε όλα τα θέματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη και τους Λειτουργούς της, ποτέ άλλοτε δεν ανέπτυξε τέτοια πολύμορφη δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα.
Η ομάδα των κκ Σαλάτα – Λυμπερόπουλου στήριζε απόλυτα το «ενωτικό» Προεδρείο την τριετία 2016-2019 όταν η Ένωση εξέδωσε δεκάδες Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου στις αντιπαραθέσεις με την τότε Κυβέρνηση. Μετά το καλοκαίρι του 2019 υπήρξε πλήρης μεταστροφή των θέσεων και απόψεων που διατύπωνε μέχρι τότε (πχ στο θέμα της διαμεσολάβησης), προσπάθεια συγκάλυψης των θέσεων της Ένωσης όταν είναι αντίθετες με κυβερνητικές επιλογές (πχ επιμονή για να μην αποσταλεί η θέση της Ένωσης για τον τρόπο δίωξης της κακουργηματικής απιστίας στη Βουλή των Ελλήνων όπως μας ζητήθηκε στις 6 Νοεμβρίου), πρωτοφανής συμβιβασμός σε κάθε κυβερνητικό μέτρο που ελήφθη σε επίπεδο λειτουργίας των Δικαστηρίων (πχ μείωση κονδυλίων για το ΤΑΧΔΙΚ), της Δικαιοσύνης (απόσπαση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και μεταφορά της στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), της κατάστασης των δικαστικών λειτουργών (πχ ανακατανομή θέσεων Προέδρων Εφετών- Εφετών). Έφθασαν στο σημείο να αρνηθούν ρητά να υποστηρίξουν συναδέλφους, όταν Υπουργοί της Κυβέρνησης και συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών πίεζαν Εισαγγελείς και ζητούσαν τον πειθαρχικό τους έλεγχο, διότι δεν άσκησαν ποινικές διώξεις, έτσι όπως οι μηνυτές επιθυμούσαν. Προτίμησαν να αφήσουν εκτεθειμένους τους συναδέλφους παρά να έρθουν σε αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση. Υποχρεώθηκε τότε (16-1-2019) μόνος του ο Πρόεδρος της Ένωσης να εκδώσει ανακοίνωση καταδίκης αυτής της πρακτικής. Δεν είναι μυστικό, εξάλλου, ότι ο κ. Λυμπερόπουλος ήταν η αφορμή για να ζητήσουμε το 2015 την τροποποίηση του άρθρου 15 παρ. 7 του Καταστατικού μας, ώστε να θεωρηθεί ασυμβίβαστη η άσκηση καθηκόντων μέλους του ΔΣ με τη θέση αποσπασμένου δικαστικού λειτουργού ως συμβούλου του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο κ. Λυμπερόπουλος δεν ήταν βέβαια ο μοναδικός που κατείχε θέση «αποσπασμένου συμβούλου».
Η ομάδα της κ. Στενιώτη είναι οι συνεργάτες και διάδοχοι της ομάδας της κ. Θάνου. Η κ. Στενιώτη διετέλεσε τότε Γενική Γραμματέας του ΔΣ ενώ μετά την αποχώρηση της πρώην Προέδρου της Ένωσης χρίστηκε από αυτήν διάδοχός της. Οδήγησε την Ένωση το 2015 σε μια θλιβερή καταστατική Γενική Συνέλευση που κανείς μας δεν ξεχνάει. Δεν στήριξαν ως ομάδα ποτέ κανέναν συνάδελφο ούτε με ανακοίνωση ούτε στην πράξη, παρά μόνο την κ. Θάνου στην αντιδικία της με τον καθηγητή Τσακυράκη. Χρησιμοποίησαν την ηλεκτρονική σελίδα της Ένωσης και τα Δικαστικά Νέα αποκλειστικά για προβολή των δικών τους θέσεων και δεν επέτρεπαν την δημοσίευση άρθρων άλλων μελών του ΔΣ. Στα χρόνια που είχαν τη διοίκηση της Ένωσης, οι Γενικές Συνελεύσεις φυλλορροούσαν με ελάχιστες συμμετοχές, απαξιωμένες από τους ίδιους τους συναδέλφους. Η πρακτική των δωρεών και των χορηγιών προς την Ένωση από επιχειρηματίες και τράπεζες είχε γίνει συνήθεια. Η κ. Στενιώτη τάχθηκε φανερά υπέρ της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, ενώ παλαιότερα την απέρριπτε.
Η «κοινή» πλέον ομάδα των κκ. Σαλάτα- Λυμπερόπουλου- Στενιώτη- Νάστα όχι μόνο δεν αντέδρασε στην μείωση των δικαστικών διακοπών αλλά πλειοδότησε υπέρ του μέτρου με αρθρογραφία υποστηρίζοντας την ανάγκη επιβολής του λόγω των συνθηκών και χαρακτηρίζοντας «σενάρια συνομωσίας» τα επιχειρήματά μας για τον διαφαινόμενο μόνιμο χαρακτήρα του. Κανένα άρθρο, καμία ανακοίνωση, καμία λέξη δεν βρήκαν να γράψουν για το θέμα των δικαστικών διακοπών, αν και λαλίστατοι το προηγούμενο διάστημα εξέδιδαν ανακοινώσεις ακόμα και για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας!!! Μόνο μετά την ψήφιση της ρύθμισης αναγκάστηκαν εκ του ασφαλούς να πάρουν θέση και να την στηρίξουν προς απογοήτευση όλων. Για το λόγο και μόνο αυτό είναι απολογούμενοι και υπόλογοι στους συναδέλφους τους. Μετά τις εξαγγελίες του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για σχέδιο κατάργησης της ισοβιότητας των δικαστικών λειτουργών, κατάργησης της επετηρίδας και πολλών περιφερειακών δικαστηρίων, μείωση του αριθμού των δικαστών, η “κοινή ομάδα” όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά πραγματοποίησε επίσκεψη ως προσωρινή διοίκηση στον κ. Πικραμμένο, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο κ. Αντιπρόεδρος σέβεται τον θεσμικό μας ρόλο.
Όλες οι παραπάνω ομάδες είναι βέβαιο ότι έχουν πολλά κοινά στοιχεία, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και δεν έχουν λόγο να μην συνεργαστούν την επομένη των εκλογών. Τους ενώνει η επιδίωξη για μια Ένωση υποταγμένη, συναινετική σε  κάθε κυβερνητική επιλογή, χωρίς φωνή, χωρίς λόγο, χωρίς αγωνιστικότητα. Για να πετύχουν τους σκοπούς τους καταστρατήγησαν το Καταστατικό αρνούμενοι να συναινέσουν στην διεξαγωγή νόμιμων εκλογών, οδήγησαν την Ένωση στα Δικαστήρια για ορισμό προσωρινής διοίκησης, περιφρόνησαν την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων τους που μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία απαίτησαν σε ποσοστό 92% άμεσες εκλογές, χωρίς διορισμό προσωρινής διοίκησης
Αγαπητοί συνάδελφοι, τα γεγονότα και οι εξελίξεις μας υποχρεώνουν να διεκδικήσουμε ως Ομάδα την πλειοψηφία του ΔΣ. Ζητούμε να μας εμπιστευτείτε όχι σε επίπεδο διακηρύξεων και λόγων, αλλά με βάση τα πεπραγμένα μας την προηγούμενη τετραετία. Τούτη την ώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για συνεργασία με καμία ομάδα για τους λόγους που πιο πάνω διατύπωσα. Το τοξικό κλίμα στο ΔΣ, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες με αποκλειστική ευθύνη όλων των παραπάνω ομάδων, οι οποίες επιδιώκουν από κοινού και μεθοδευμένα τη σύγκρουση, ελπίζοντας ότι θα ξεχαστούν οι τεράστιες ευθύνες τους σε θέματα που σκανδάλισαν την αξιοπρέπεια και την ηθική όλων μας, θα πρέπει να εξαλειφθεί.  Είναι η στιγμή να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να πάμε την Ένωση ακόμα πιο μπροστά ελεύθερη και αδέσμευτη από βαρίδια που αποτελούν τροχοπέδη στο έργο μας ή εάν θα γυρίσουμε στο παρελθόν και θα διακινδυνεύσουμε το μέλλον μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ