Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΤΆΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Θετικά αντιμετωπίστηκε εκ μέρους των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων,αλλά και εν μέρει από τον ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εξορθολογισμό και βελτίωση της απονομής ποινικής δικαιοσύνης, κατά την πρώτη εξέτασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην προώθηση μέτρων που επιτρέπουν την διεξαγωγή της ποινικής δίκης μέσα σε εύλογη προθεσμία, αλλά και αποφυγή της χρήσης του μέτρου της φυλάκισης, τόσο για λόγους αποσυμφόρησης των φυλακών, όσο και για λόγους ανθρωπιστικούς - με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, να υπογραμμίζει ιδιαίτερα το δεύτερο στοιχείο.


Στο παραπάνω πλαίσιο, προτείνεται η αποποινικοποίηση της οφειλής μικροποσών στα ασφαλιστικά ταμεία, υπαγωγή σε μικτά ορκωτά δικαστήρια των κατηγορουμένων για κακουργήματα εναντίον ανηλίκων, έλεγχο των αποφάσεων αναβολών των δικών στο πλαίσιο της επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών, κατάργηση της κράτησης ατόμων σε φυλακές μονάχα για την αδυναμία καταβολής των εις βάρος τους δικαστικών τους εξόδων και δυνατότητα οικονομικής διευκόλυνσης των δικαιούχων μετατροπής της ποινής τους σε χρηματική (σε περίπτωση οικονομικής τους δυσχέρειας), μείωση των ωρών κοινωφελούς εργασίας «σε λογικά επίπεδα», προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή των καταδικασμένων στην φυλακή λόγω «ελλιπούς αυτοπειθαρχίας τους», δυνατότητα για την κατ’ οίκον εκτέλεση της ποινής σε όσους έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους, επαναφορά της αντιμετώπισης του αδικήματος της μεταφοράς λαθρομεταναστών ως πλημμελήματος προκειμένου να γίνεται χρήση του αυτοφώρου κ.ά.

Ο Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ) επαίνεσε το νομοσχέδιο σημειώνοντας πως έχει παραχθεί «σύμφωνα με τις πιο άρτιες διαδικασίες παραγωγής τέτοιων κανόνων» και πρότεινε να συμπεριληφθεί διάταξη, που θα καθιστά πειθαρχικό αδίκημα, την έκδοση αναιτιολόγητης δικαστικής απόφασης εκ μέρους των δικαστών - κάτι για το οποίο ο κ. Καστανίδης, υποσχέθηκε να αντιμετωπιστεί στο προσεχές νομοσχέδιο τροποποίησης του ν.1756, το επόμενο εξάμηνο. Ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) εξέφρασε αντιρρήσεις σχετικά με τις δυνατότητες αναστολής των ποινών, υποστηρίζοντας πως «εκτός του σωφρονισμού, η ποινή θα πρέπει να έχει και τιμωρητικό χαρακτήρα» και υπ’ αυτήν την έννοια, «οι ποινές φυλάκισης, ή κοινωνικής εργασίας, θα πρέπει να εκτίονται.

Οι μικρές ποινές φυλάκισης και οι παραστάσεις από την φυλακή τρομάζουν και λειτουργούν αποτρεπτικά - και επειδή θα είναι μικρή ποινή, ο καταδικασθείς δεν θα προλάβει να αναπτύξει στενές σχέσεις με τους υπότροπους». Τη δυσφορία τους ωστόσο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς κ.κ. Α. Σκυλάκος (ΚΚΕ) και Β. Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντας «ταξικό» το νομοσχέδιο, καθώς ελαφρύνει τις ποινές για την παραβίαση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, καθώς και για την οφειλή μικροποσών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι βουλευτές της Αριστεράς υπογράμμισαν ιδιαίτερα πως τα μέτρα θα αυξήσουν την «ασυδοσία των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων, σε μια εποχή που τα εργατικά ατυχήματα πληθαίνουν». «Το νομοσχέδιο έχει θετική ταξική διάσταση και ευνοεί τους αδύναμους», αντέτεινε ο Χ. Καστανίδης. «Σήμερα βρίσκονται στις φυλακές και παραμένουν, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα και φτωχοδιάβολοι που δεν έχουν να πληρώσουν την μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική».

Όσο για την ελάφρυνση των ποινών σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, «αυτή δεν έχει σχέση με τα εργατικά ατυχήματα, αλλά με ήσσονος σημασίας προβλέψεις, όπως η ακριβής τήρηση του μεγέθους των χώρων κ.ά.». «Τα μέτρα δεν λαμβάνονται με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών. Αν ήταν έτσι, θα λαμβάνονταν εφάπαξ. Αντίθετα, εδράζονται στις αρχές του ανθρωπισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ανδρέας Μακρίδης
ΑΠΕ

==================



ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ