Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ιδρύουν στo... Σούνιο την πρώτη ιδιωτική Νομική Σχολή


Το νέο πανεπιστήμιο θα ανοίξει τις πύλες του την άνοιξη του 2013, τα μαθήματα θα διδάσκονται μόνο στα αγγλικά και τα δίδακτρα θα κυμαίνονται από 4.000 έως 6.000 ευρώ

Την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν να? υπάρχουν, το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) ιδρύει την πρώτη ιδιωτική Νομική Σχολή στη χώρα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στα εκπαιδευτικά δρώμενα, καθώς θα πρόκειται για ένα διεθνούς κύρους ΑΕΙ που θα απευθύνεται σε Ελληνες, Κύπριους, Ευρωπαίους και Βαλκάνιους πολίτες.
Η εισαγωγή στους κόλπους του θα γίνεται μέσω εξειδικευμένων τεστ που θα διενεργεί το νέο πανεπιστήμιο, ενώ η διδασκαλία θα είναι μόνο στα αγγλικά. Παράρτημα του νέου ιδιωτικού ελληνικού πανεπιστημίου θα λειτουργήσει και στην Τσεχία, στην πρωτεύουσα της οποίας η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη παραχωρήσει κτίριο 500 τ.μ. όπου θα στεγαστεί η σχολή.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η Νομική Σχολή Ευρωπαϊκού Δικαίου αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές την άνοιξη του 2013. Η επίσημη παρουσίασή της θα γίνει τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Πρόεδρός της θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και φίλος της Ελλάδας, κ. Τζουλιάνο Αμάτο. Στην αντιπροεδρία, όπως και στο διοικητικό της συμβούλιο, θα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιο «ηχηρά ονόματα» της νομικής επιστήμης.

περισσότερα


Προσπερνά με ευκολία τον συνταγματικό σκόπελο, στον οποίο αυτή τη στιγμή προσκρούει η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός (ΕPLO) είναι διεθνής οργανισμός και έχει δημιουργηθεί με ειδικό νόμο, ως Δημοσίου Δικαίου. Αλλωστε ο Οργανισμός μετρά ήδη στους κόλπους του 54 από τα πιο ισχυρά πανεπιστήμια του κόσμου, που βρίσκονται διάσπαρτα στις 17 χώρες κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Κύπρος κ.α.) του EPLO.
Το πρόγραμμα μαθημάτων και οι διδάσκοντες είναι ήδη έτοιμα από καιρό και εάν δεν μεσολαβούσαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις οι πόρτες της σχολής θα άνοιγαν το φθινόπωρο του 2012. Μπορεί τα κόμματα στη χώρα μας ακόμη να διαπληκτίζονται για τον νέο νόμο-πλαίσιο στα ΑΕΙ, αλλά οι εξελίξεις -ως φαίνεται- τους προσπερνούν.

Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2011 ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθηγητής Τζουλιάνο Αμάτο, ήρθε στην Αθήνα και έκλεισε και τις τελευταίες λεπτομέρειες, υπογράφοντας «μυστικό πρωτόκολλο» για την ίδρυση της ιδιωτικής Νομικής Σχολής με την τότε υπουργό Παιδείας και προσωπική του φίλη κ. Αννα Διαμαντοπούλου.
Η αφρόκρεμαΤο εκπαιδευτικό προσωπικό θα συνιστά μια πολύ δυνατή ομάδα Ελλήνων και ξένων καθηγητών, που αποτελούν την «αφρόκρεμα» στο είδος τους. Αντίστοιχο πανεπιστήμιο λειτουργεί από το 1958 στη Φλωρεντία. Ηδη η τεχνογνωσία τους μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις της ιδιωτικής Νομικής θα βρίσκονται στο Κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στα Λεγραινά Σουνίου. «Χαράς Ευαγγέλια» για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων 2012, που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στις «δημόσιες νομικές σχολές». Μια νέου τύπου νομική θα τους περιμένει, με δίδακτρα από 4.000 μέχρι και 6.000 ευρώ τον χρόνο, σε αντίθεση με τη φυγή στο εξωτερικό που θα τους κόστιζε μέχρι και 50.000 ευρώ ετησίως.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου μετρά μακρόχρονη εμπειρία από εκπαιδευτικά προγράμματα τριτοβάθμιας παιδείας αλλά και διεθνούς φήμης μεταπτυχιακά.
Πολλά χρόνια τώρα, λειτουργεί η Ακαδημία Δικαίου, τους θερινούς μήνες, όπου μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλο τον κόσμο, κάνουν τα μαθήματά τους στο Σούνιο. Πέρσι παρακολουθούσε μεταπτυχιακά ο γιος του Ιταλού πρόεδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Σπύρος Φλογαΐτης
Ο ιθύνων νους του κέντρου
Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) ως Διεθνούς Οργανισμού με έδρα την Αθήνα και πλήρη διεθνή νομική προσωπικότητα, υπήρξε πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρόκειται για διεθνή οργανισμό, που διευθύνει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Σπύρος Φλογαΐτης. Στις 27 Οκτωβρίου 2004 υπεγράφη η Διεθνής Συνθήκη «Συμφωνία για την Ιδρυση και το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου». Στις 21 Σεπτεμβρίου 2007 ετέθη σε ισχύ η ίδρυση του EPLO μετά τη γνωστοποίηση από τρία κράτη (της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Ιταλίας και της Δημοκρατίας της Κύπρου) ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες κύρωσης -σύμφωνα με το Καταστατικό του Οργανισμού και βάσει των εθνικών νομοθεσιών- είχαν ολοκληρωθεί. Τα συμβαλλόμενα μέρη αναγνώρισαν τη σημασία του Δημοσίου Δικαίου και την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση των επιστημονικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών, διδακτικών, επιμορφωτικών παραμέτρων του Δημοσίου Δικαίου. Ψυχή του κέντρου και ιθύνων νους είναι φυσικά ο καθηγητής κ. Φλογαΐτης.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr

3 σχόλια:

  1. Άρες, μάρες κουκουνάρες! Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο κ. Φλογαϊτης ιδρύει ιδιωτική Νομική Σχολή αμφιβόλου συνταγματικότητας. Άραγε, θα παραιτηθεί από τη θέση του στην (κρατική) Νομική Σχολή Αθηνών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμένω απλά την ημέρα ίδρυσης της πρώτης ιδιωτικής "Σχολής Δικαστικών Λειτουργών". Ή αρχικά την κατάργηση του θεσμού του Ανώτατου Εισαγγελέα από κάποιον μεγαλόσχημο δημοσιογράφο μιας και κάποιον τέτοιο θα ψηφίσει ο κόσμος (κυρίαρχος ποια και της δικαιοσύνης) μέσα από το καινούργιο αναθεωρημένο Σύνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το περίεργο είναι το πώς παραχωρήθηκε ο χώρος για την δημιουργία της Σχολής από το Δημόσιο για 50 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα και με δαπάνες 3 εκατ.ευρώ από το Δημόσιο. Διαβάστε στο "κουτί της πανδώρας" (http://www.koutipandoras.gr/?p=21558)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ