Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΔΕ




Αθήνα, 12-3-2013


Προς την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων


Κυρία Πρόεδρε,




Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου , στον ψηφισθέντα την 13-3-2013 «νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις» , μεταξύ άλλων, στο άρθρο 102 περιελήφθη η ακόλουθη διάταξη : «3. Στο τέλος του εδαφίου γ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 270 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προστίθενται οι λέξεις: «χωρίς την παρουσία γραμματέα»».
Η συγκεκριμένη διάταξη έτσι όπως τροποποιείται ανατρέπει ουσιαστικά την μέχρι τώρα οργάνωση και λειτουργία της πολιτικής δίκης στα πρωτοβάθμια δικαστήρια, δεδομένου ότι προφανώς εισάγεται μια νέα δικονομική κατάσταση .
Επειδή η συγκεκριμένη ρύθμιση κρύβει κινδύνους και είναι ιδιαίτερα σοβαρή, όπως ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το σύνολο των διατάξεων του συγκεκριμένου νομοθετήματος, προκαλείται εύλογη απορία για το αν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διατύπωσε (και ποιες) απόψεις για τα ρυθμιζόμενα θέματα, όπως το ανωτέρω. Αν αυτό συνέβη ,τότε γιατί δεν ετέθη το θέμα υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε η τοποθέτηση μας να τύχει ευρύτερης επεξεργασίας. Αν δεν συνέβη, τότε θα πρέπει να εξηγηθεί γιατί η Ένωση μας απουσίασε από την έκθεση παρατηρήσεων επί του νομοσχεδίου. Επίσης, θα πρέπει να εξηγηθεί από το Προεδρείο , έστω και εκ των υστέρων , αφού δεν συγκλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο εγκαίρως, ποιες ήταν οι ενέργειες που έκανε πριν και κατά την διαδικασία της ψήφισης του σχεδίου νόμου, προκειμένου τουλάχιστον , να επιχειρηθεί, η αποφυγή νομοθετικών ρυθμίσεων , όπως η ανωτέρω.
Ενόψει όλων αυτών ζητών την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη του ως άνω θέματος προς συζήτηση.


Με εκτίμηση
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος
Εφέτης –Μέλος του ΔΣ


16 σχόλια:

  1. αρα τελος η αναβολη λογω ωραριου γραμματεως αφου γραμματεας δεν θα συμμετεχει πλεον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι ότι η διάταξη για την κατάργηση του γραμματέα στο π/λες, εντάσσεται στο πρόγραμμα(ή πρόσταγμα?) μείωσης των οργανικών θέσεων των δημοσίων υπαλλήλων(και δυστυχώς και δικαστικών λειτουργών) στη χώρα μας.Επομένως,τα περί επικινδυνότητας της σχετικής διάταξης,είναι εκτός πραγματικότητας.Όσον αφορά το νόμο για τα ναρκωτικά,η μόνη επικίνδυνη διάταξη είναι αυτή η οποία αφήνει σε επισφαλές καθεστώς λειτουργίας τα κέντρα πρόληψης, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στους ιδιώτες,καθόσον δεν προβλέπει ειδική χρηματοδότηση των δομών, δηλαδή δεν διασφαλίζει τη βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του νέου πλαισίου.Κατά τα λοιπά,ο νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση(της πρόληψης και όχι της καταστολής),διότι αναγνωρίζει την ειδική κατάσταση εξάρτησης στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και του επιφυλάσσει ειδική ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση, με τη μετατροπή της διακίνησης από χρήστη σε πλημμέλημα και μάλιστα με ποινή από 1 έως 3 έτη, θεσπίζοντας ταυτόχρονα αυστηρότερες ποινές για τον έμπορο-διακινητή. Επιπλέον, προβλέπει τη λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης και θεραπείας σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας, και μέσα στη φυλακή, τόσο των λεγόμενων «στεγνών προγραμμάτων» όσο και προγραμμάτων χορήγησης υποκαταστάτων. Προβλέπει επίσης ευνοϊκότερους όρους απόλυσης για το χρήστη που παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης και έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής, ενώ εισάγει μια προοπτική κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει επίσης να εξεταστεί το θέμα των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων στα οποία προεδρεύει όλως παραδόξως μέλος του ΝΣΚ, καπέλωμα των δικαστών, αστοχία, "εμπιστοσύνη" στους δικηγόρους του δημοσίου; Ισως το τελευταίο για να πέφτουν οι επίορκοι, μετά την πιθανή παρέμβαση πολιτικών οργάνων, στα μαλακά ή βολή κατά του δικαστικού σώματος, τιμωρήστε πρωτοβαθμίως εσείς κ. δικαστές για να φανεί η τιμωρία στον κόσμο και στο δευτεροβάθμιο θα τα βρούμε ρε παιδί μου" με τους δικηγόρους του υπουργείου Οικονομικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς κάποιος ελπίζει με την καινοφανή αγωνιστική του ετοιμότητα να ξεχάσουμε: α) την αντίδραση της συγκεκριμένης παράταξης στον αγώνα που έγινε για τα μισθολογικά θέματα, και β) τις υποσχέσεις ότι κάποιο πρώην μέλος της ένωσής μας θα μας στηρίξει από τη νέα του θέση (στην Αθήνα κυκλοφορούσαν διαρροές ότι ο you know who διαβεβαίωνε ότι κάποια αιτήματά μας θα γίνουν δεκτά). Όταν μαζί με την Θάνου (η οποία στην Καθημερινή είπε ότι δεν έπρεπε να κάνουμε αποχές) υπέσκαπταν τον κοινό αγώνα ήταν καλά ε; Τώρα τι άλλαξε; Μεγάλωσαν οι φιλοδοξίες μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Μήπως είναι λίγο αργά πλέον, τώρα που ο νόμος ψηφίστηκε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εδώ μας έχουν βάλει κάτω και μας πατάν εδώ και καιρό και συγκινήθηκε ο φίλτατος του ΔΣ, επειδή μας στράβωσαν μια τρίχα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο καιρός για άμεση σύγκληση του ΔΣ έχει περάσει προ πολλού.
    Μόνο η άμεση παραίτηση του ΔΣ μένει.
    Θα περάσει πολύς καιρός ακόμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορεί να αντέδρασαν οι γραμματείς, επειδή έχουν πολλά οργανικά κενά...Πρόθεση να προσλάβουν καινούργιους γραμματείς μάλλον δεν έχουν, πού να βρεθούν λεφτά...Ποιός ξέρει. Πάντως όλες οι ρυθμίσεις καταλήγουν σε βάρος του δικαστή...απαγορεύεται να απεργεί, να μιλάει, να λαλάει, όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελεος! Θα δικάζουμε υποθέσεις Πολυμελούς, χωρίς την πλήρη σύνθεση, η γνώμη της οποία πρέπει να εκφραστεί όμως κατά τη διάσκεψη, απουσιάζοντος του Προέδρου του Δικαστηρίου, αλλά ζήτω... και χωρίς γραμματέα... Μπράβο στα σαΐνια του Υπουργείου. Τι τους θέλουμε, τους γραμματείς; Όλα μπορούν να τα κάνουν οι Δικαστές ακόμα και την απομαγνητοφώνηση. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για την κατάργηση των οργανικών θέσεων των δικαστών κανένας λόγος;
    Απαιτούμε να τεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης και αυτό στη συνέλευση του δ.σ.
    Διαφορετικά θα πρέπει κάποιος να "ξυπνήσει" επιτέλους από το δ.σ. και να ζητήσει την άμεση σύγκληση έκτακτης γ.σ. προκειμένου να καθοριστεί η στάση της ΕΔΕ στην περικοπή τόσων οργανικών θέσεων ανά την επικράτεια σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε ολόενα και αυξανόμενα προβλήματα.
    Θα πρέπει η ΕΔΕ να καταλάβει κάποια στιγμή ότι υπάρχουμε και εμείς οι δικαστές του πρώτου βαθμού.
    Ο παραπάνω κύριος γιατί δε μας λέει για τη στάση της ΕΔΕ στην περικοπή τόσων θέσεων πρωτοδικών (γιατί ουσιαστικά για περικοπή πρόκειται και όχι για μετακινήσεις θέσεων, αφού όπως και κάποιος συνάδελφος αναφέρει σε παλιότερη ανάρτηση έχουμε συνολικά "κόψιμο" 17 θέσεων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λυπούμαι όταν διαβάζω σχόλια σαν αυτό του πρώτου συναδέλφου;; Η τηρηση του ωραρίου εκ μέρους του γραμματέα, δεν αποτελεί λύτρωση αλλά τροχοπέδη στους δικαστικούς λειτουργούς, πού όλοι θέλουν να εκτελέσουν το καθήκον τους και να δικάσουν όλες τις υποθέσεις που χρεώθηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανεξάρτητα από τυχόν θέματα δεοντολογίας (και χωρίς καμία "αντιπολιτευτική" ή "συμπολιτευτική" διάθεση), αδυνατώ να κατανοήσω σε τι θα χρησίμευε η παρουσία γραμματέα στο Πολυμελές, απλα για να παριστάνει τη "γλάστρα" επί έδρας, την ώρα που το 1/4 των θέσεων των γραμματέων είναι κενές. Ας ανεβαίνει για τις παραστάσεις και τη σύνταξη των πρακτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και ποιος θα κάνει την φωνοληψία ; Εγώ ; Ας το κάνω εγώ λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανωνυμε 17 Μαρτίου 2013 - 12:15 μ.μ., θεμα αναβολης λογω ωραριου δεν τιθεται στο Πολυμελες, ηδη από τον Ν 4055/2012, αφού οριζεται ΡΗΤΑ οτι ο εισηγητης συνεχιζει και σε άλλη μερα την εξεταση των μαρτυρων, μεχρι να ερθει η ημερα της επομενης δικασίμου,οπότε και ολοκληρωνεται η συζητηση.
    Το οτι στην πραξη υπαρχουν ακομη αναβολες λογω ωραριου στο πολυμελες, ειναι ουσιαστικα παρατυπο και συνεπώς δεν αποτελεί επιχειρημα η ύπαρξη ή μη γραμματεα για το ωραριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πού ήσουν τόσους μήνες κ. Λυμπερόπουλε; Για τα μισθολογικά θέματα των συναδέλφων σου δε λες κουβέντα. Η στάση σου στις Γενικές Συνελεύσεις ...ναι σε όλα. Βρήκες τώρα καλό θέμα για συνδικαλιστική εκμετάλλευση και ξύπνησες από το λήθαργο; Εμείς όμως δεν ξεχνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προφανώς ο ανώνυμος 20 Μαρτίου 3:12πμ. υπηρετεί σε δικαστήριο με άπειρα κενά ακροατήρια για να εξετάζει μάρτυρες όποτε αυτός θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ