Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

ΕΔΔΑ: Παρουσία μαθητή σε τελετή αγιασμού εν αγνοία των γονέων του και αντίθετα με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

 


Παρουσία μαθητή σε ορθόδοξη τελετή αγιασμού εν αγνοία των γονέων του και αντίθετα με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Μη παραβίαση δικαιώματος στην εκπαίδευση και θρησκευτικής ελευθερίας

ΑΠΟΦΑΣΗ

Perovy κατά Ρωσίας της 20.10.2020 (αριθ. προσφ. 47429/09)

Βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση, δικαίωμα εκπαίδευσης και ελευθερία θρησκείας. Τελετή αγιασμού σε σχολική τάξη σύμφωνα με τους κανόνες της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας. Οι προσφεύγοντες στην υπόθεση είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι (ο πρώτος και η δεύτερη προσφεύγουσα) και ο γιος τους (ο τρίτος προσφεύγων) οι οποίοι δεν είναι μέλη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους ο γιος είχε αναγκαστεί να συμμετάσχει στην τελετή αγιασμού κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους όταν ήταν επτά ετών, ενώ οι γονείς, που δεν είχαν ενημερωθεί για την τελετή, παραπονέθηκαν ότι το δικαίωμά τους να διασφαλίσουν την εκπαίδευση του γιου τους σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν είχε γίνει σεβαστό.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η τελετή ήταν μια μεμονωμένη εκδήλωση, περιορισμένης εμβέλειας και διάρκειας, χωρίς καμία πρόθεση κατήχησης. Πράγματι, σύμφωνα με τις εγχώριες  αρχές, έλαβε χώρα ουσιαστικά εσφαλμένη αξιολόγηση της κατάστασης από τον δάσκαλο του σχολείου, όμως αμέσως αυτό αποκαταστάθηκε μέσω συγκεκριμένων αποφάσεων και κυρώσεων κατά του δασκάλου. Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τρίτος προσφεύγων δεν υποχρεώθηκε ούτε να συμμετάσχει στις τελετές άλλης θρησκείας ούτε αποθαρρύνθηκε να αποποιηθεί τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Το ΕΔΔΑ έκρινε με τέσσερις ψήφους έναντι τριών ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση των δικαιωμάτων των δύο πρώτων προσφευγόντων σύμφωνα με το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της ΕΣΔΑ, και καμία παραβίαση των δικαιωμάτων του τρίτου προσφεύγοντος σύμφωνα με το άρθρο 9 (θρησκευτική ελευθερία) της ΕΣΔΑ.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ