Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Περικοπές επιδομάτων

Περικοπές επιδομάτων στο δημόσιο με το "ενιαίο μισθολόγιο"
Η συμπίεση των αποδοχών στα υπουργεία με τις υψηλότερες αμοιβές θα είναι μεγαλύτερη, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιδιωχθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα να υπάρχει κοινή μισθολογική πολιτική στους υπαλλήλους ανάλογα με τη θέση αλλά και την απόδοσή τους.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ  20/11 13:36

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει τα «ακριβά» επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία επιβαρύνουν περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό και αναμένεται να περικοπούν κατά 20-30%. Μέρος ή σύνολο των επιδομάτων που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους θα περικοπούν και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ανθυγιεινής εργασίας για όσους εργάζονται σε υπολογιστή, αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών (για ταμίες, εισπράκτορες, διαχειριστές δημοσίων υπηρεσιών).
Οι νέες περικοπές θα σαρώσουν ειδικά επιδόματα και πρόσθετες παροχές σε υπουργεία και ΔΕΚΟ. Το «μαχαίρι» των μειώσεων θα μπει βαθύτερα στα «ρετιρέ» του Δημοσίου. Οι αλλαγές θα προκύψουν στον «στενό» δημόσιο τομέα με την ενεργοποίηση του ενιαίου μισθολογίου, για το οποίο η τρόικα πιέζει να ετοιμαστεί το συντομότερο δυνατό.
Για τις ΔΕΚΟ οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, στις αστικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ η συρρίκνωση των συνολικών αποδοχών μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%.
Αντίστοιχα στον δημόσιο τομέα μετά τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία επέφεραν περικοπές της τάξης του 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το νέο «ψαλίδι» των επιδομάτων αναμένεται να μειώσει τις αποδοχές κατά 10-20% επιπλέον.
Στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι η ανατροπή της αναλογίας μισθού- επιδομάτων, που σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόσθετες αμοιβές ξεπερνούν τον βασικό μισθό του υπαλλήλου π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών.
Kλαδικά και ειδικά
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν διάφορα κλαδικά και ειδικά επιδόματα που χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπου 160.000 υπαλλήλους, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται περίπου στα 460 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τα ποσά αυτά θα εντοπιστούν από τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για τη δημιουργία κλαδικών μισθολογίων (Ενοπλες Δυνάμεις, εκπαιδευτικοί κ.λπ.), όπου θα συνεχίσουν να ισχύουν ειδικές κατηγορίες επιδομάτων ανά κλάδο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΑΔΕΔΥ, το ενιαίο μισθολόγιο θα αποτελέσει αφορμή για την περαιτέρω περικοπή του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων. Το μέγεθος των περικοπών θα εξαρτηθεί από την πορεία των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Στόχος του νέου μισθολογίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα είναι η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου επιπέδου προφανώς με συμπίεση προς τα κάτω της τελικής δαπάνης που αφορά τους καλύτερα αμειβόμενους.
Στο 80% - 20%
Η βασική επιδίωξη είναι οι βασικές αποδοχές των υπαλλήλων να αντιστοιχούν στο 80% του μισθού και μόνο το 20% να αφορά καταβολή επιδομάτων.
Θεωρείται πιθανό να διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης που θα δίνεται με τη μορφή «πριμ» παραγωγικότητας. Η συμπίεση των αποδοχών στα υπουργεία με τις υψηλότερες αμοιβές θα είναι μεγαλύτερη, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιδιωχθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα να υπάρχει κοινή μισθολογική πολιτική στους υπαλλήλους ανάλογα με τη θέση αλλά και την απόδοσή τους.
Παράλληλα το βάρος των περικοπών θα υποστούν οι ελάχιστοι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στο Δημόσιο που η αμοιβή τους θα εξισωθεί με την αντίστοιχη των συναδέλφων τους στον ιδιωτικό τομέα.
Το κλείσιμο της ψαλίδας που υπάρχει στις αποδοχές των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων θα αποτελέσει σημαντική παράμετρο του νέου μισθολογίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα ήταν 38,7% υψηλότερος από τον ιδιωτικό, ενώ η διαφορά μεταξύ των μέσων αποδοχών έχει φτάσει και το 46,6% το 2002.
Νίκος Β. Τσίτσας

Ποια επιδόματα κόβονται ή απειλούνται στο Δημόσιο
  • Δικαιώματα ελέγχου αποθήκευσης καυσίμων (ΔΕΔΑΚ) - υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
  • Δικαιώματα βεβαίωσης είσπραξης εσόδων υπέρ τρίτων (ΔΙΒΕΤ) - υπουργείο Οικονομικών
  • Δικαιώματα εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών (ΔΕΤΕ) - τελωνειακοί
  • Δικαιώματα εκτέλεσης χημικών εργασιών (ΔΕΤΕ) - Γενικό Χημείο του Κράτους
  • Ειδικά επιδόματα υπαλλήλων υπουργείου Εσωτερικών και υπ. Εξωτερικών
  • Ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης (δικαστικοί, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων).
  • Επίδομα μηχανικών, γεωλόγων, γεωτεχνικών (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)
  • Επίδομα «αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων» (υπουργείο Δικαιοσύνης)
  • Ειδικό επίδομα υπαλλήλων γ.γ. Αθλητισμού
  • Ειδικό επίδομα υπαλλήλων διαχειριστικών αρχών
  • Ειδικό επίδομα σωφρονιστικών υπαλλήλων
  • Ειδικό επίδομα υπαλλήλων Πολιτικής αεροπορίας
  • Ειδικό επίδομα Ελεγκτών Πολιτικής Αεροπορίας
  • Ειδικό επίδομα εξεταστών και βοηθών εξεταστών στο υπουργείο Μεταφορών
  • Επίδομα που καταβάλλεται στους μηχανικούς από ειδικό λογαριασμό.
  • Ειδική αμοιβή στους διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας
  • Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (εκπαιδευτικοί)
ΔΕΚΟ
  • Επίδομα παραλαβής - παράδοσης λεωφορείων.
  • Επίδομα διαχειριστικών λαθών.
  • Χιλιομετρικό επίδομα
  • Επίδομα οδηγών τρόλεϊ για την τοποθέτηση της «κεραίας»
  • Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ)
 Κώστας Τσαχάκης

====

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ