Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤ’ ΑΡΘΡΟ 349 ΚΠΟΙΝΔ (ΜΕΤΑ ΤΟ Ν. 3904/2010)

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν μετά την ισχύ του Ν. 3904/2010 είναι και η τήρηση του τριμήνου που επιτάσσει η §2 του άρθρου 349 ΚΠοινΔ.
Από τη γραμματική ερμηνεία του άρθρου προκύπτει ότι η αναβολή δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες ΜΟΝΟΝ όταν ζητείται από το διάδικο και αφορά λόγους υγείας ή ανωτέρα βία.
Αντιθέτως, όταν η αναβολή δίδεται μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως (§1) δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός και άρα η υπόθεση μπορεί να προσδιοριστεί και πέραν των τριών μηνών. Στην περίπτωση αυτή υπάγεται και η αναβολή λόγω ωραρίου.
Επίσης, δεν υπάγεται σε οποιοδήποτε περιορισμό η αναβολή λόγω αποχής των δικηγόρων και άρα μπορεί να δοθεί απεριορίστως (και πέραν των δύο αναβολών) και να προσδιοριστεί η  υπόθεση πέραν του 3μήνο.

1 σχόλιο:

  1. Σαφής η διάταξη ως προς τα παραπάνω. Υπάρχει ζήτημα όμως ως προς το ΠΟΣΕΣ συνολικά αναβολές μπορούν να δοθούν κατόπιν αιτήματος του διαδίκου (και του πολιτικώς ενάγοντος; προφανώς ναι, διάδικος είναι και αυτός…) ή του συνηγόρου του (η μία κατηγορία) και αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν προτάσεως του εισαγγελέα για λόγους ανωτέρας βίας (η άλλη κατηγορία, εδώ εμπίπτουν και οι αναβολές λόγω ωραίου): ΔΥΟ συνολικά, ΔΥΟ + ΔΥΟ (δηλαδή δύο από κάθε «κατηγορία»), ΜΙΑ + ΜΙΑ από κάθε «κατηγορία» και ΜΙΑ το πολύ ακόμη από οποιαδήποτε «κατηγορία»; Όταν χορηγείται αναβολή με αίτημα του πολιτικώς ενάγοντος, αναλώνεται μία αναβολή από την «πρώτη κατηγορία»; Και τι γίνεται όταν υπάρχουν περισσότεροι κατηγορούμενοι (ή πολιτικώς ενάγοντες), επιτρέπεται να δοθούν από μία ή δύο αναβολές για καθένα;
    Όλα αυτά βέβαια θεωρητικά, διότι στην πράξη μάλλον δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ