Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΔΩΡΕΑ ΒΙΒΛΙΩΝ


Παρακαλώ πολύ αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε το ακόλουθο mail, πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.



Ονομάζομαι Αδριανή Δωρή, είμαι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και παράλληλα επιστημονική βοηθός του Ινστιτούτου Αλλοδαπού και Διεθνούς Ιδιωτικού Δικαίου του ίδιου Πανεπιστημίου.
Σας γράφω για να σας ζητήσω μια εξυπηρέτηση για το Ινστιτούτο μας. Όντας εδώ και μερικούς μήνες υπεύθυνη του τμήματος του Ελληνικού Δικαίου της βιβλιοθήκης μας διαπίστωσα ότι τα βιβλία ελληνικού ενδιαφέροντος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι στην πλειοψηφία τους όχι μόνο παντελώς απαρχαιωμένα, αλλά και γραμμένα -σχεδόν αποκλειστικά- στην Ελληνική, γεγονός που καθιστά την ανάγνωσή τους από μη ελληνόφωνους αδύνατη. Στο πλαίσιο της ανανέωσης των τίτλων που επιθυμώ να διεξάγω, ενδιαφέρομαι πρωτίστως για μελέτες, μονογραφίες, μεταφρασμένους Κώδικες και περιοδικά όλου του φάσματος του Ελληνικού Ιδιωτικού Δίκαιου (αστικό, αστικό δικονομικό, εμπορικό, ιδιωτικό διεθνές δίκαιο) σε γλώσσα προσιτή στους αλλοδαπούς (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά κλπ.).
Δυστυχώς το εγχείρημα αυτό φαντάζει υπερβολικά φιλόδοξο, μιας και δεν έχει προβλεφθεί κάποιο κονδύλιο για τα ελληνικό τμήμα της βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου και από όσο με ενημέρωσαν ούτε και πρόκειται να προβλεφθεί στο μέλλον. Οι πόροι του Ινστιτούτου διοχετεύονται αποκλειστικά σε τίτλους άλλων εννόμων τάξεων, με αποτέλεσμα η εικόνα του ελληνικού Τμήματος να παραμένει απογοητευτική. Είναι πραγματικά θλιβερό το Ελληνικό Τμήμα του Ινστιτούτου Αλλοδαπού Δικαίου του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της Γερμανίας να απαρτίζεται μόνο από μονογραφίες της δεκαετίας του ΄70 γραμμένες στην Ελληνική, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η ελληνική βιβλιογραφία διαθέτει πλέον αξιόλογες σύγχρονες ξενόγλωσσες μελέτες.
Καταλαβαίνετε, ελπίζω, ότι υπό αυτές τις συνθήκες το μόνο που μου απομένει είναι να κάνω προσωπική έκκληση στους συγγραφείς, ζητώντας τους να αποστείλουν δωρεάν ένα αντίτυπο των έργων τους στο Ινστιτούτο. Από τους καταλόγους των εκδοτών νομικών βιβλίων (Αντ. Σάκκουλας / Παναγιώτης Σάκκουλας / Νομική Βιβλιοθήκη) κατάφερα να φτιάξω μία μικρή λίστα με περίπου 20-30 συγγράμματα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το βασικό κορμό για ένα σύγχρονο νέο ελληνικό τμήμα στη βιβλιοθήκη. Σκέφτηκα να γράψω πρώτα στους συγγραφείς και εφόσον δεν υπάρχει θετική απάντηση εκ μέρους τους, τότε μόνο να επικοινωνήσω κατευθείαν με τους εκδοτικούς οίκους, που φαντάζομαι όμως θα είναι μάλλον δύσκολο να συνεργαστούν και να αποστείλουν τα βιβλία δωρεάν. Μέχρι τώρα η ανταπόκριση από τους συγγραφείς, με τους οποίους επικοινώνησα, ήταν πραγματικά συγκινητική.
Αν έχετε συναδέλφους σας, συγγραφείς ξενόγλωσσων μελετών ελληνικού ενδιαφέροντος (πρωτίστως Ιδιωτικού Δικαίου), που θα επιθυμούσαν να αποστείλουν δωρεάν ένα αντίτυπο των έργων τους στο Ινστιτούτο, θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε ή ακόμα, αν δεν σας είναι βεβαίως κόπος, να ενημερώσετε τους ίδιους ότι ψάχνουμε βιβλία.
Οποιαδήποτε βοήθεια είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη!
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και για οποιαδήποτε ερώτηση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Με εκτίμηση,
Αδριανή Δωρή

---
Adriani Dori
Wissenschaftliche Mitarbeiterin
Lehrstuhl Prof. Dr. Burkhard Hess
Institut für ausländisches und internationales Privat- und Wirtschaftsrecht
Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ