Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ- ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.


λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο mail



ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ- ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.

Συνάδελφοι,

            Οι επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη μελών του ΔΣ της ΕΔΕ είναι ίσως οι κρισιμότερες των τελευταίων ετών και σίγουρα γίνονται μέσα σε μια ιστορική και πολιτική συγκυρία πρωτόγνωρη για την Ελληνική κοινωνία. Είναι ωστόσο και η μοναδική ευκαιρία για την αλλαγή των μέχρι τώρα αντιλήψεων και πρακτικών στον τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων του κλάδου. Ο αγώνας που θα ξεκινήσουμε μετά τις εκλογές της Ένωσης πρέπει να είναι πολυμέτωπος και ουσιαστικά διαφορετικός σε σχέση με το παρελθόν. Ο ρόλος του Δικαστή σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση δεν πρέπει να είναι παθητικός και απλά διεκπεραιωτικός. Ο λαός που έχει πλέον χάσει την εμπιστοσύνη του σε ένα αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα, ψάχνει στήριγμα τούτες τις δύσκολες ημέρες και αναζητά ελπίδα στην πνευματική ηγεσία του τόπου, στην οποία ιδιαίτερη θέση έχουν οι Δικαστές. 
Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η Ένωση την επόμενη ημέρα των εκλογών πρέπει να είναι οι ακόλουθοι:
Συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προτάσεων, που θα ανατεθεί από την Ένωση σε συναδέλφους όλων των βαθμίδων, για αλλαγή συγκεκριμένων διατάξεων του Συντάγματος, καθώς και όλων των Κωδίκων, που θα καθιστά τη Δικαιοσύνη απρόσβλητη στις νέες προσπάθειες υποβάθμισής της, αλλά και λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη, όχι με ποσοτικά κριτήρια, αλλά με κριτήριο την ουσιαστική επιτέλεση του ρόλου της.
Ενημέρωση της κοινωνίας για τους λόγους της μέχρι σήμερα δυσλειτουργίας της Δικαιοσύνης και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Διαφυγή από τον απομονωτισμό και την εσωστρέφεια με τη δημιουργία επιστημονικών ημερίδων και Forum με συμμετοχή δικαστών, πανεπιστημιακών, οικονομολόγων, προσωπικοτήτων από όλους τους επαγγελματικούς χώρους για θέματα που αφορούν ευρύτερα το λαό και τους εργαζόμενους της χώρας, όπως το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, ζητήματα συνταγματικότητας νεοπαγών θεσμών (π.χ. εφεδρεία και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων), προτάσεις για την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση και σε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Νομοθετική παρέμβαση, ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα σε συνταξιούχους και παραιτηθέντες συναδέλφους να καταλαμβάνουν οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, μετά την αποχώρησή τους από τον Δικαστικό Κλάδο, που θα μπορούσε να δημιουργήσει υποψίες εξάρτησης της δικαστικής από την πολιτική εξουσία.
Δημιουργία γραφείου τύπου της ΕΔΕ για να υπάρχει αντικειμενική και πλήρης ενημέρωση της κοινής γνώμης για ζητήματα της επικαιρότητας που σχετίζονται με τη δικαστική λειτουργία, στα οποία μέχρι τώρα η μοναδική ενημέρωση του λαού γίνονταν από «τηλεοπτικούς» δικηγόρους και άσχετους πολλές φορές δημοσιογράφους.
Αλλαγή του Κανονισμού της ΕΔΕ ώστε οι Γ.Σ. να γίνονται σε δύο ημέρες. Η έναρξη των εργασιών και οι προσφωνήσεις να γίνονται σε χωριστή ημέρα, ενώ την επομένη να ακολουθεί ουσιαστική συζήτηση των θεμάτων, που μας απασχολούν και να δίνεται ο λόγος σε όσο το δυνατό περισσότερους συναδέλφους. Μόνο έτσι θα ζωντανέψει ξανά το ενδιαφέρον όλων μας για τις κοινές υποθέσεις και θα αποκτήσει νόημα η ύπαρξη της Ένωσης.
Δημοσιοποίηση και καταγραφή όλων των πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ στην ηλεκτρονική σελίδα της Ένωσης, προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και διαύγεια για τις θέσεις που υποστηρίζει κάθε μέλος του ΔΣ. Ουσιαστική λειτουργία των Εφετειακών Επιτροπών για την ανάδειξη και τοπικών προβλημάτων.     
Στις μειώσεις που σχεδιάζονται στους μισθούς μας, που αποτελεί κορυφαίο θεσμικό θέμα ανεξαρτησίας του Δικαστή, πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι, όπως και στο δίκαιο αίτημά μας για άμεση καταβολή των αναδρομικών. Είναι εμπαιγμός να είμαστε η μοναδική κατηγορία εργαζομένων που της οφείλονται αναδρομικές αποδοχές 10ετίας.
            Η διαφορά μας με τις υπάρχουσες μέχρι σήμερα ομάδες είναι όχι η διαπίστωση των προβλημάτων, η οποία είναι κοινή, αλλά οι διαφορετικές προτεραιότητες που έχουμε, οι διαφορετικοί στόχοι που θέτουμε και κυρίως η διαφορετική αντίληψη ως προς το τι σημαίνει δημοκρατική διαδικασία και αποτελεσματική διοίκηση. Τους τρόπους αντίδρασης που προτείνουμε τους έχουμε καταγράψει συνοπτικά στην έκκληση που στείλαμε στο ΔΣ της ΕΔΕ. Ζητούμε τη στήριξή σας στον κοινό αγώνα μας. Επιδίωξή μας είναι η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας μας στο λαό και η προάσπιση όλων δικαιωμάτων μας τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Αθήνα, 26-4-2012.

Με φιλικούς χαιρετισμούς


Κωνσταντίνος Σαργιώτης – Πρόεδρος Πρωτοδικών
Χριστόφορος Σεβαστίδης- ΔΝ, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Χαράλαμπος Σεβαστίδης- Πρωτοδίκης
Μαρία Κουβαρά - Ειρηνοδίκης

14 σχόλια:

  1. Καλό το κείμενο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ο συνταξιούχος ή παραιτούμενος δικαστικός λειτουργός να μη μπορεί να κάνει τίποτε άλλο στη ζωή του, παρά να πίνει τσάι και να διαβάζει εφημερίδα...Οι «υπόνοιες» που μπορεί να δημιουργηθούν στον καθένα, είναι δικό του πρόβλημα και πολλές φορές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.Δεν μπορείς όμως, με πρόσχημα την αποφυγή σκανδάλου, να αποκλείεις κάποιον, που έχει τη δύναμη και αντοχή, να προσφέρει κάτι περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω ότι οι συνταξιούχοι και οι παραιτηθέντες μπορούν και πρέπει να ασχολούνται με τα κοινά. Είμαι σύμφωνος με τη διεξαγωγή συνεδρίων και σεμιναρίων για θέματα της επικαιρότητας. Συμφωνώ απόλυτα με την ίδρυση γραφείου τύπου που θα ασχολείται με την ενημέρωση των ΜΜΕ σχετικά με τις αποφάσεις μας. Καλύτερα να ενημερώνουμε εμείς τον κόσμο, παρά ο οποιοσδήποτε πρόθυμος. Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονηθεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής προσανατολισμός των δικαστικών λειτουργών.

    Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα μπράβο στους συναδέλφους! Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών, που στατιστικά ανήκουν στον πρώτο βαθμό και έχουν πολύ μέλλον στην Υπηρεσία μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, σας αισθάνονται δίπλα τους και σας στηρίζουν! Εύχομαι επιτυχία στις εκλογές της ΕΔΕ! Χρειαζόμαστε όλοι μία αλλαγή στη σύλληψη της έννοιας του "ήθους" (βλ. πρόσφατο παράδειγμα κομματικοποίησης εν ενεργεία δικαστή Αθανασίου) και του τρόπου αντιμετώπισης των συνθηκών εργασίας των Ελλήνων Δικαστών! Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε
    Αν έχει τη δύναμη και αντοχή να το κάνει αμισθί και να αρκεστεί στη σύνταξή του.
    Αλλιώς καλοπληρωμένες θεσούλες σε ανεξάρτητες αρχές και υπηρεσίες, πχ έχουν οσμή σκανδάλου, όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε.

    Γιατί να μη γελιόμαστε όλοι μπορεί να νοιώθουν δύναμη και αντοχή να προσφέρουν όταν απολύονται αλλά ...ορισμένοι μόνον επιλέγονται και δεν θέλω να πιστέψω ότι πιστεύετε ότι αυτοί μόνον είναι οι καλύτεροι και ότι η επιλογή γίνεται αξιοκρατικά και όχι κομματικά...
    Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τιμία αλλά και να φαίνεται τιμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας γίνει δικηγόρος, συγγραφέας, ανεξάρτητος διανοούμενος (γιατί έχουμε πήξει στους εξαρτημένους διανοούμενους επ' αμοιβή και θεσμική αναγνωρίσει). Γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με το τι καριέρα θα κάνει ένας άνθρωπος στα 65 του, που η Πολιτεία τον έχει τιμήσει ήδη εξαιρετικά με τη θέση στους ανώτερους και ανώτατους θεσμούς της δικαιοσύνης, τη στιγμή που άνθρωποι πλέον 25 και 30 χρονών δε θα έχουν την παραμικρή ευκαιρία να κάνουν καριέρα και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Επίσης θέλω να παρατηρήσω ότι στην Ελληνική Δικαιοσύνη υπάρχει μεγάλη ένδοια προβληματισμού και αντίληψης περί του πνεύματος των νόμων. Αν ο νομοθέτης ήθελε να βαραίνει η αξιοποίηση των μεγάλων δικαστών δε θα έβαζε όριο ηλικίας, θα τους κρατούσε στο σώμα. Η εν ισχύι πρόβλεψη σημαίνει ότι η ratio είναι να μη γίνονται κάποιοι άνθρωποι καθεστώς και να υπάρχει ανανέωση. Το να πηγαίνουν σε άλλες δημόσιες θέσεις οι συνταξιούχοι είναι αντίθετο στο πνεύμα του νόμου.
    Δικηγόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή επιτυχία στους συναδέλφους,
    Ο πρώτος βαθμός που είναι και η βάση του δικαστικού σώματος πρέπει επιτέλους να εκπροσωπηθεί από φυσικά πρόσωπα που παίρνουν αυτήν την πρωτοβουλία και δεν αναμένουν να "προταθούν" από τα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια. Εύχομαι μόνο ψηφίζοντας σας να μην ψηφίσουμε
    πάλι μελλοντικούς βουλευτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι θεμιτό επιθυμητό κ συνάδελφοι να επιθυμείτε να κατέλθετε στις επόμενες εκλογές του συλλόγου μας όχι όμως αφήνοντας αμυχές και ερωτηματικά δημοκρατικότητας αντικειμενικότητας και αμεροληψίας, ούτε βέβαια να ακυρώνετε τους αγώνες και τις αγωνίες των προηγούμενων συναδέλφων που επάξια κλήθηκαν να διαχειριστούν τις πιο ταραγμένες εποχές της σύχρονης Ελληνικής ιστορίας τότε που η δικαιοσύνη βαλλόταν πανταχόθεν,πρώτα ας δείξετε την μετριοφροσύνη και ταπεινότητά σας και μετά οι λύσεις έπονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με το κείμενο αυτό. Νομίζω ότι θίγει τα βασικότερα προβλήματα του κλάδου μας και μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε στους άξονες αυτούς που θέτει.
    Το κυριότερα για μένα σημεία είναι:
    1) Ενημέρωση της κοινωνίας για τους λόγους της μέχρι σήμερα δυσλειτουργίας της Δικαιοσύνης και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
    2) Διαφυγή από τον απομονωτισμό και την εσωστρέφεια με τη δημιουργία επιστημονικών ημερίδων και Forum με συμμετοχή δικαστών, πανεπιστημιακών, οικονομολόγων, προσωπικοτήτων από όλους τους επαγγελματικούς χώρους για θέματα που αφορούν ευρύτερα το λαό και τους εργαζόμενους της χώρας, όπως το μέλλον των εργασιακών σχέσεων, ζητήματα συνταγματικότητας νεοπαγών θεσμών (π.χ. εφεδρεία και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων), προτάσεις για την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση και σε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

    Αυτό που με άγγιξε ιδιαίτερα είναι ότι
    "Ο ρόλος του Δικαστή σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση δεν πρέπει να είναι παθητικός και απλά διεκπεραιωτικός. Ο λαός που έχει πλέον χάσει την εμπιστοσύνη του σε ένα αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα, ψάχνει στήριγμα τούτες τις δύσκολες ημέρες και αναζητά ελπίδα στην πνευματική ηγεσία του τόπου, στην οποία ιδιαίτερη θέση έχουν οι Δικαστές".

    Πραγματικά οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στον ελληνικό λαό εν ονόματι του οποίου ασκούμε την όποια κουτσουρεμένη εξουσία μας αφήνουν...
    Και θεωρώ ότι οι δικαστές περισσότερο από κάθε άλλον της πνευματικής ηγεσίας έχουν χρέος να προστατέψουν τον πολίτη ελέγχοντας κατά το συνταγματικό τους ρόλο τις δύο άλλες εξουσίες. Και συγκεκριμένα εννοώ ότι σε περίπτωση νομοθετικών εκτροπών πρώτοι οι δικαστές θα μπορούσαν ίσως συλλογικά να παίρνουν θέση με την Ένωσή τους ως επιστημονικό σωματείο και να τις επισημαίνουν έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει την αιτία της αδικίας του και να μην υφίστανται οι δικαστές τη δικαιολογημένη οργή του από την εφαρμογή τέτοιων «άστοχων» νομοθετημάτων.

    Στα πλαίσια μιας ενωτικής πορείας όλων των δικαστών και της ένωσής μας θέλησα και εγώ να συμβάλω με τη μέχρι τώρα εμπειρία μου σε μία τέτοια κατεύθυνση της δικαιοσύνης όπως και το κείμενο αυτό περίπου την προσδιορίζει, γι' αυτό δήλωσα υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες αυτές, καθαρά από δική μου προσωπική πρωτοβουλία χωρίς προηγούμενα να έρθω σε επαφή με κανέναν άλλο υποψήφιο νέο ή παλιό. Θέλω να συμβάλλω υιοθετώντας και παλεύοντας για κάθε τι που θα με βρίσκει σύμφωνη ανεξάρτητα από ποιόν εκπορεύεται και ποιός το προτείνει.
    Καλή επιτυχία εύχομαι στους συναδέλφους που επιθυμούν την ενωτική προσέγγιση των αρχαιρεσιών αυτών.

    ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΓΟΥΤΕΛΗ
    ΕΦΕΤΗΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να σχολιασω 2 απ' τις προτασεις που ακουγονται ωραια:
    1) Δημιουργια τυπου και ενημερωση για το ποιος ευθυνεται για τις καθυστερησεις..
    ε, και? τι θα συμβαλλει αυτο? στην κατασταση της ελληνικης κοινωνιας, με το 25% ανεργια, θα παρακολουθει καποιος τις δικες μας ανακοινωσεις? και αντε και τις παρακολουθει.. δεν θα ακολουθει ωρυμαγμος επιθεσεων μετα απο τα ΜΜΕ με αρνητικα σχολια σε ο,τι και να λεμε?
    Η' θα σχολιαζει το γραφειο τυπου συγκεκριμενες αποφασεις?? αυτο πως θα γινεται χωρις την παρουσια του δικαστη που εξεδοσε την αποφαση?
    2) Επιστημονικα φορουμ....
    Ο δικαστης, όμως, μιλαει με την αποφαση του..
    ολοι μας δεν εχουμε παρεβρεθει σε συνεδρια, ακομα και αυτα που οργανωνει η ΕΣΔΙ, που οι πανεπιστημιακοι μας επιτιθενται με σκληρα και πολλες φορες ειρωνικα σχολια, οτι καθυστερουμε, οτι παραβιαζουμε την ΕΣΔΑ, κα...
    Τι θα χρησιμευσει ενα τετοιο φορουμ? να καθομαστε να ακουμε να μας βριζουνε?
    η' δεν θυμομαστε το περιφημο συνεδριο του 2008 για τα εργατικα με οργανωτη την ΕΣΔΙ, οπου ο προεδευρων αεροπαγιτης ακουγε πανεπιστημιακους να ειρωνευονται τον ΑΠ για την αποφαση για τους συμβασιουχους, να επιτιθενται, να βριζουν, και αυτος απο ευγενεια να μην αντιδρα??
    δηλαδη αμα γινει αυριο ενα φορουμ με θεμα "εργασιακη εφεδρεια" για σκεφτειτε λιγο ποια θα ειναι η θεση μας σε αυτο το σεμιναριο..
    ο,τι θελουμε να το πουμε για το θεσμο αυτο θα το πουμε με τις αποφασεις μας, ο καθε δικαστης οταν θα κρινει τετοια υποθεση..
    φορουμ και συνεδρια ειναι δουλεια των πανεπιστημιων, αντε και της ΕΣΔΙ να οργανωνει..
    σε καμμια περιπτωση δεν ειναι δουλεια δικαστη να οργανωνει επιστημονικο συνεδριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φυσικά και ο δικαστής μιλάει με τις αποφάσεις του.
    Ποτέ το γραφείο τύπου δεν θα πρέπει να επεκτείνεται σε συγκεκριμένες αποφάσεις είτε θετικές είτε αρνητικές για το λαϊκό αίσθημα δικαίου.
    Και ο λόγος είναι διότι κανείς δεν ξέρει μια υπόθεση εφόσον δεν έχει δει τη δικογραφία και επομένως κανείς δεν ξέρει αν ο δικαστής έκρινε ή όχι σωστά και με τι κριτήρια ή κίνητρα. Συνεπώς η θέση της ένωσης σ' αυτή την περίπτωση είναι να σιωπά αλλιώς θα δίνει την εντύπωση της συντεχνιακής καλυψης μεταξύ ορισμένων εκ των δικαστών.

    Ο επιστημονικός σχολιασμός και η επισήμανση θα πρέπει να γίνεται επί άστοχων νομοσχεδίων και πριν αυτα γίνουν νόμοι. Αν γίνουν νόμοι τότε σαφώς και ο κάθε δικαστής θα αποφαίνεται με την απόφασή του.
    Όμως θα είναι χρήσιμο αν εκ των προτέρων το νομοσχέδιο έχει σχολιαστεί από την Ένωση ως προς τη συνταγματικότητά του... και ίσως αυτό να βοηθά και στην ενιαία αντιμετώπιση των θεμάτων που θα προκύψουν από τους δικαστές με την εφαρμογή του στη συνέχεια ως νόμου. Διότι κακά τα ψέμματα, είναι αλλιώς να γνωρίζει ο δικαστής ότι και η ένωσή του έχει την ίδια άποψη μ' αυτόν επί της συνταγματικότητας ή μη ενός νομοσχεδίου. Διότι μέχρι να διαμορφωθεί νομολογία ή να αποφανθούν οι πανεπιστημιακοί θα περάσουν χρόνια και οι δικαστές θα πελαγοδρομούν ο καθένας μόνος του και δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα πάρουν το ρίσκο να βγάλουν μόνοι τους ένα νόμο του κράτους αντισυνταγματικό.

    π.χ. στο εφετείο μετά το νόμο 4055/2012 οι κακουργηματικές πράξεις πλαστογραφίας, απάτης, υπεξαίρεσης κλπ που προσδιορίζονται από το ύψος της ζημίας, εφόσον αφορούν ποσά κάτω των 120.000 ευρώ ή 30.000 ευρώ για τις κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, από αυτές πράξεις, έγιναν πλημμελήματα με αποτέλεσμα πολίτες που πριν οκταετία τυχόν αδικήθηκαν από τους κατηγορούμενους και απώλεσαν τα παραπάνω ποσά που τότε ήταν ιλιγγιώδη αλλά και σήμερα εξακολουθούν ακόμη να είναι ιλιγγιώδη ίσως και περισσότερο, να βλέπουν τους κατηγορούμενους να φεύγουν τρίβοντας τα χέρια τους, λόγω της παραγραφής, ενώ το θύμα μετά από τυχόν χρόνια εξοντωτική δικαστική διαμάχη να μένει στα ...κρύα του λουτρού.
    Αυτό το ατόπημα που έχει και παλαιότερα επαναληφθεί από την πολιτεία για τις ίδιες πράξεις με φωτογραφικές διατάξεις που απάλλαξαν επώνυμους και ανώνυμους κατηγορούμενους θα μπορούσε να επισημανθεί από την ένωση των δικαστών πριν ψηφιστεί και ίσως τότε να είχε κάποια βαρύτητα η δημοσιοποίηση της αντίθεσής μας ως δικαστών σε τέτοιου είδους κατάφωρα άνισα και άδικα και ως εκ τούτου αντισυνταγματικά κατά την άποψή μου νομοσχέδια.

    Συγχωρέστε μου την κατάχρηση του χώρου αλλά τα παραπάνω είναι απλές σκέψεις και απόψεις δικές μου, χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο του πάππα αλλά όλα θεωρώ ότι είναι προς συζήτηση για την εξεύρεση εφικτών και ουσιαστικών λύσεων προς όφελος του κύρους της δικαιοσύνης και της εγκαθίδρυσης του αισθήματος δικαίου στους πολίτες αυτού του κράτους που πλέον έχουν παγία την πεποίθηση ότι οι εγκληματίες αλωνίζουν ατιμώρητοι και με ανέγγιχτα τα προϊόντα των εγκλημάτων τους.
    Και η ευθύνη φυσικά παρότι κυρίως είναι της πολιτείας πέφτει σχεδόν όλη πάνω στους δικαστές.

    ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΓΟΥΤΕΛΗ
    ΕΦΕΤΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δειθνή εμπειρία υπάρχει πλούσια σχετικά με τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης, μέχρι και η Αλβανία κατόρθωσε να μας ξεπεράσει χρησιμοποιώντας το Αμερικάνικο μοντέλο απονομής της δικαιοσύνης, εδώ αυτοσχεδιάζουμε γι αυτοπροβολή και μονο..ο ασθενής έχει αποβιώσει και εμείς έξηγούμε την εγχείριση πόσο επιτυχημένη ήταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μιλώντας με συναδέλφους σχετικά με τις επικείμενες εκλογές της ΕΔΕ με έχει προβληματίσει το εξής: Αρκετοί λένε ότι πρέπει να είναι πρόεδρος της ΕΔΕ Αρεοπαγίτης για να έχει περισσότερο κύρος. Η δικιά μου σκέψη όμως με βάση τα όσα έχουμε δει ως τώρα είναι ότι ο Αρεοπαγίτης είναι έξαιρετικά πιθανό να έχει βλέψεις για να γίνει άμεσα Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ή και Πρόεδρος ακόμη. Επομένως, πως είναι δυνατόν να πηγαίνει κόντρα και να μάχεται την εκτελεστική εξουσία στις λάθανσμένες αποφάσεις της, όταν ταυτόχρονα θα εξαρτάται από αυτή, η οποία ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ θα τον κρίνει για τις ανωτέρω θέσεις. Άρα μοιραία θα υιοθετεί μία μη αγωνιστική στάση εξυπηρετώντας την προσωπική του φιλοδοξία. Ενώ αντίθετα ένας Πρόεδρος Πρωτοδικών ή ένας Εφέτης έχει τουλάχιστον 15-20 χρόνια μπροστά του για να φτάσει στον Άρειο Πάγο, διάστημα στο οποίο θα έχουν αλλάξει περίπου 5 κυβερνήσεις και ούτε θα μπορεί κανείς να φανταστεί ποιος θα είναι στα πράγματα. Επομένως, εκ των πραγμάτων θα είναι πιο ανεξάρτητος και δεν θα κωλύεται να αγωνιστεί δυναμικά στο παρόν για τα προβλήματά μας και δεν θα υποχωρεί μπροστά στις προσωπικές του φιλοδοξίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. βικτωρια Μαρσιωνη30 Απριλίου 2012 στις 8:36 μ.μ.

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ,ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕς ΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟΥς ΥΠΟΛΟΙΠΟΥς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σ'αυτή την ανακοίνωση ακροθίγεται ο ρόλος του δικαστή στην ελληνική κοινωνία.Πράγματι η κρισιμότητα των καιρών,κάνει επιτακτικότερο έναν τέτοιο προβληματισμό και πρέπει να συνεχισθεί. Η εικόνα του δικαστή που βλέπει την κοινωνία μόνο μέσα από τις δικογραφίες του δεν δικαιώνει την ιδιότητα του. Μέσα από τη λειτουργία και δράση της Ένωσης Δικαστών μπορεί και ο δικαστικός λειτουργός ν'αποκτήσει φωνή να διατυπώσει άποψη τουλάχιστον για τα θέματα που άπτονται της λειτουργίας της δικαιοσύνης και των συνεπειών της στην κοινωνία. Ας στηρίξουμε τους συναδέλφους που τολμούν να το κάνουν.Η μιζέρια και η καχυποψία ας μην αφήσουμε ν'ακυρώσει κάθε προσπάθεια, που θα θέλαμε όλοι να ευοδωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ