Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ο Ιωάννης Τέντες Εθνικός Εισαγγελέας εναντίον της διαφθοράς

Εναν μήνα προτού αποχωρήσει από τον Αρειο Πάγο αναλαμβάνει μια δύσκολη αποστολή

Ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ορίζεται Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς: πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και κοινής αποδοχής από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Ιωάννης Τέντες, η τοποθέτηση του οποίου στην εν λόγω Αρχή αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, καλείται να τα βγάλει πέρα με ένα δύσκολο στοίχημα, καθώς συχνά θα χρειαστεί να ακροβατήσει ανάμεσα σε γραφειοκρατία και υπουργούς, αλλά και να τους συντονίσει.
Από τους νεότερους στην ηλικία εισαγγελικούς λειτουργούς που πήραν τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (τον Ιούλιο του 2009), ο Ι. Τέντες περίμενε στο τέλος του μήνα να συνταξιοδοτηθεί. Σήμερα, έναν μήνα πριν από την επίσημη αποχώρησή του από τον Αρειο Πάγο, αναμένεται να ανακοινωθεί η τοποθέτησή του στην ηλεκτρική καρέκλα του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ανεξάρτητη θέση με πενταετή θητεία και απευθείας αναφορά στον Πρωθυπουργό.
Από αυτήν, ο ισορροπιστής του τέταρτου ορόφου του Αρείου Πάγου, όπου παραδοσιακά στεγάζονται οι εισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, καλείται να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, καθώς θα πρέπει να διαμορφώσει την εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα (πολιτικό, κυβερνητικό, δικαστικό, διοικητικό), να παρακολουθεί και να αξιολογεί την εφαρμογή της και να συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, είτε είναι υπουργοί και διοικητές οργανισμών είτε κόμματα και δικαστικές Αρχές.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

11 σχόλια:

  1. Ώστε ο "εθνικός συντονιστής αντιμετώπισης της διαφθοράς" θα συντονίζει μεταξύ άλλων και τις δικαστικές αρχές στην αντιμετώπιση της διαφθοράς!!! Ένας δημόσιος υπάλληλος δηλαδή, όπως επέλεξε δυστυχώς (και) ο κύριος Τέντες να γίνει μετά μία πορεία 40 περίπου ετών ως Δικαστής, θα συντονίζει και τα άμεσα όργανα του Κράτους, που είναι οι Δικαστές. Αλλοίμονο - το έχω πει - που έχουμε καταντήσει ως κοινωνία, τι σύχγυση είναι αυτή που έχει τα πάντα σκεπάσει, σύγχυση κυρίως θεσμική. Ο κύριος Τέντες (και όλοι όσοι αποχωρούν ως ανώτατοι δικαστές) είναι 67 ετών. Στην Ευρώπη οι άνθρωποι στην ηλικία αυτή είναι απόμαχοι της ζωής, που απολαμβάνουν το σεβασμό των νεωτέρων, καθήμενοι οι ίδιοι σιωπηλοί. Δείτε το πρόγραμμα της DW, που εκπέμπει δορυφορικά και στην Ελλάδα. Παρατηρείστε πόσο νέοι άνθωποι είναι όλοι οι συντελεστές των προγραμμάτων του καναλιού και σε πόσο νέους ανθρώπους απευθύνονται οι εκπομπές του καναλιού. Τριαντάρηδες το πολύ παρουσιάζουν τις ειδήσεις και όλες τις εκπομπές. Και τριαντάρηδες είναι οι παραγωγοί των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών που εμφανίζονται στις εμπομπές αυτές. Πάρα πολύ νέοι είναι οι σχολιαστές των διαφόρων ζητημάτων και κυρίως είναι ειδικοί κατά περίπτωση, όχι τηλεδημοσιογράφοι εκατό χρονών, χιλιοφορεμένοι, που έχουν δεκαετίες τώρα στην Ελλάδα γνώμη για όλα και διατυπώνουν τις σαχλαμάρες τους παρασύροντας την κοινωνία στο ίδιο έσχατο με το δικό τους σημείο. Η λύση είναι η μετανάστευση προς μία πολιτισμένη χώρα όλων όσοι δεν αντέχουμε την κατάσταση της παρακμής, χαρακτηριστική εκδήλωση της οποίας είναι και ο διορισμός ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων σε θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι οι φορείς και των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών. Έλεος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι από τις περιπτώσεις που βλέπουμε, καταλαβαίνουμε αλλά δεν μιλάμε, μια και η σοβαροφάνεια, η σύγχρονη υποκρισία και το political correct μας "υποχρεώνουν" να δώσουμε συγχαρητήρια και να αναγνωρίσουμε τις ικανότητες και το δύσκολο έργου του νέου προέδρου της νέας ανεξάρτητης αρχής. εξάλλου η κοινωνία και ο δικαστικός κόσμος ειδικότερα έχει συνηθίσει σε τέτοιες ακροβασίες και έχει εξοικειωθεί με το φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαθος.
    Ο κ.Τεντες δεν αποχωρούσε τον Ιουνιο, ειχε ενα χρονο ακομη.
    Τοσο δυσκολο ειναι για καποιους να κανουν μια ερευνα που διαρκεί 5 λεπτα?
    Μετά πώς θέλουν να εμπιστευόμαστε την αξιοπιστία των ρεπορταζ τους, οταν αδυνατούν να παρουσιασουν ορθα ακομη και τα στοιχειωδη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όντως θα αποχωρούσε, διότι είχε ήδη διατελέσει 4 χρόνια Εισαγγελέας ΑΠ και υπάρχει διάταξη που περιορίζει χρονικά τη θητεία του σε 4 έτη.
    Σόλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κ. Τέντες θα αποχωρούσε φέτος όχι λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας, αλλά λόγω συμπλήρωσης τετραετίας στη θέση αυτή με βάσ την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κ. Τέντες θα αποχωρήσει φέτος από το αξίωμα του, παρότι είναι 66 χρονών, καθώς συμπλήρωσε 4 χρόνια στον ανώτατο βαθμό του Εισαγγελέα του ΑΠ, το οποίο χρονικό διάστημα έχει θεσπιστεί ως ανώτατο για το βαθμό του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τον σχολιαστή της 2-6-13 3:50: Το κρίσιμο είναι αν ο κ.Εισαγγελέας είχε μπροστά του θητεία 1 μήνα ή 1 έτους ή αν συστήθηκε ειδική "Ανεξάρτητη" Αρχή ειδικά για τον ίδιο; Πώς μπορούμε να πείσουμε την κοινωνία για την πραγματική ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών όταν οι κατέχοντες μεγάλα αξιώματα στην Διακιοσύνη μετά την αποχώρησή τους κταλαμβάνουν τόσο ευαίσθητες θέσεις; Ή μήπως μόνο οι Δικαστές είναι οι μόνοι κατάλληλοι για τις θέσεις αυτές; ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αποχωρούσε τον Ιούνιο γιατί έκλεινε τετραετία ως ΕισΑΠ. Ορίστηκε το καλοκαίρι του 2009. Βλ. άρθρο 90 παρ.5 εδ. προτελ. του Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1. Η θητεία του Εισαγγελέα είναι τετραετής, ασχέτως του ορίου ηλικίας.
    2. Μήπως, εν όψει της ύπαρξης μόνο γραπτού δικαίου στην χώρα, μπορεί να ενημερώσει κανένας, για το ποιά είναι η θέση την οποία αναλαμβάνει ο κ. Τέντες; δηλ. έχει θεσμοθετηθεί θέση εθνικού συντονιστή κατά της διαφθοράς με νόμο ή πρόκειται για εθνικό μέλος σε κάποιο ευρωπαΙκό όργανο τύπου Eurojus;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο κ. Τέντες, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αποχωρεί στις 30-6-2013, επειδή συμπληρώνει 4 χρόνια στο βαθμό του Εισαγγελέα του ΑΠ σύμφωνα με το άρθρο 90 παρ. 5 εδ. β υπεδάφιο α του Συντάγματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστω για τη διευκρινιση, πραγματικα μου ειχε διαφυγει οτι εκλεινε τετραετια στη θεση του.
    Ανακαλώ επομενως και ζητω συγνωμη για το λαθος.
    Ο πρωτος σχολιαστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ