Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ



Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ (μέλος Ομάδας ΕΔΕ «Δικαστική Πρωτοβουλία»)
                                                                                                Αθήνα, 28-9-2018
            Με αφορμή σχετική τροπολογία σε σχέδιο νόμου με την οποία αναστέλλεται μέχρι τις 16-9-2019 η διάταξη του άρθρου 182 Ν. 4512/2018 για την υποχρεωτική Διαμεσολάβηση σε ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

            Η έναρξη της ισχύος του θεσμού της Διαμεσολάβησης (υποχρεωτικής) αναστέλλεται προκειμένου να οργανωθεί πλήρως κάθε συναφές ζήτημα για την εφαρμογή του και ειδικά σχετικά με το κόστος της διαδικασίας ώστε να μην είναι δαπανηρή η πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη ύστερα και από την έκδοση της 34/2018 αποφάσεως της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Επομένως, ανεξάρτητα της όποιας διαφωνίας με το νέο θεσμό, η Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη με ολοκληρωμένη πρόταση επί της ουσίας κατά την εκ νέου επεξεργασία των επιμέρους διατάξεων και για την περίπτωση, που ο νέος θεσμός τεθεί σε εφαρμογή.
            Επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά και για τους λόγους, που έχω από καιρό διατυπώσει ότι η υιοθέτηση της υποχρεωτικότητας της Δικαστικής Μεσολάβησης, που προωθείται από την Ομάδα της ΕΔΕ «Ενωτικό Προεδρείο» και υπό τις ισχύουσες συνθήκες θα σήμαινε διπλασιασμό του όγκου (επαν)εισαγωγής υποθέσεων στα Δικαστήρια με ότι αυτό αναγκαίως συνεπάγεται και σε πολλές περιπτώσεις υπηρεσιακά κωλύματα με ότι περαιτέρω συνέπειες αυτό θα είχε δεδομένου ότι σύμφωνα με το σχέδιο Δικαστικής Μεσολάβησης ο Δικαστής που θα διενεργεί αυτή, σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμβιβασμού, θα κωλύεται να δικάσει επί της υποθέσεως.
            Στο διάστημα μέχρι τις 16-9-2019 θα διεξαχθεί μία εμπεριστατωμένη συζήτηση γύρω από το ζήτημα και η Ομάδα μας «Δικαστική Πρωτοβουλία» θα διατυπώσει αναλυτικά τις απόψεις της.
            Τέλος, να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως προτείναμε την διεξαγωγή συνεδρίου προκειμένου να γίνει η αναγκαία αποτίμηση από την μέχρι σήμερα εφαρμογή των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ (μέλος Ομάδας ΕΔΕ «Δικαστική Πρωτοβουλία»)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ