Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

ΕΔΔΑ: απαγόρευση της επικοινωνίας της ανάδοχης μητέρας - παραβιάζει την οικογενειακή της ζωή

Η απαγόρευση της επικοινωνίας της ανάδοχης μητέρας και οικογένειας με το παιδί μετά την επιστροφή στους γονείς του παραβιάζει την οικογενειακή της ζωή

ΑΠΟΦΑΣΗ

V.D. κ.α. κατά Ρωσίας της 09.04.2019 (αρ. 72931/10)
Βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

De facto οικογένεια και δικαίωμα στην επικοινωνία. Παιδί με πρόβλημα υγείας τίθεται υπό την επιμέλεια της πρώτης προσφεύγουσας και ανάδοχης μητέρας για τα πρώτα 9 έτη της ζωής του. Ζούσε στο ίδιο σπίτι με την ανάδοχη μητέρα και με άλλα 7 παιδιά (λοιπούς προσφεύγοντες) που είχαν και αυτά την ίδια ανάδοχη μητέρα. Στη συνέχεια τα εθνικά δικαστήρια απέδωσαν την επιμέλειά του στους βιολογικούς του γονείς. Παράλληλα διέταξαν  τη στέρηση κάθε επικοινωνίας με αυτό τόσο της ανάδοχης μητέρας όσο και των λοιπών μελών της ανάδοχης οικογένειας, εφαρμόζοντας την εθνική νομοθεσία.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η επιστροφή του παιδιού στους βιολογικούς του γονείς ήταν προς το συμφέρον του και τα  εθνικά δικαστήρια στάθμισαν ορθά τις καταστάσεις. Έκρινε όμως ότι δεν υπήρξε ορθή εκτίμηση των συγκεκριμένων περιστάσεων της υπόθεσης αναφορικά με τη στέρηση στην ανάδοχη οικογένεια οποιασδήποτε επακόλουθης επικοινωνίας με το παιδί, με το οποίο είχαν αναπτύξει στενούς δεσμούς επί εννέα χρόνια. Η απόφαση των εθνικών δικαστηρίων βασίστηκε αποκλειστικά στην τυπική εφαρμογή της ρωσικής νομοθεσίας για τα δικαιώματα επικοινωνίας, η οποία ήταν άκαμπτη και δεν λάμβανε υπόψη διαφορετικές οικογενειακές καταστάσεις που δεν περιλαμβάνουν δεσμό αίματος ή νομικό δεσμό με το τέκνο. Παραβίαση του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή κατά το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ.


ΠΗΓΗ 
https://www.echrcaselaw.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ