Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020

Νέες Μορφές Οικονομικού Εγκλήματος στο Διαδίκτυο

 

 


Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Νέες Μορφές Οικονομικού Εγκλήματος στο Διαδίκτυο», στις 29/04/2020, ημέρα Τετάρτη, και ώρες 16:00-21:00.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε νομικούς (δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους), αλλά και σε υπευθύνους συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και άλλα στελέχη του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξέταση των νέων μορφών του διαδικτυακού οικονομικού εγκλήματος, η δυνατότητα αντιμετώπισής τους στο πλαίσιο της ημεδαπής έννομης τάξης και η ανάλυση των δυσχερειών που ανακύπτουν ως προς την αντιμετώπιση των καινοφανών αυτών μορφών εγκλήματος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
•Ανάλυση βασικών εννοιών [ψηφιακό έγγραφο (άρθρο 13 περ. γ΄ ΠΚ), πληροφοριακό σύστημα (άρθρο 13 περ. στ΄ ΠΚ), ψηφιακά δεδομένα (άρθρο 13 περ. ζ΄ ΠΚ), ιός Η/Υ, διαδίκτυο (αγγλ. Internet), σκοτεινό διαδίκτυο (αγγλ. dark web), διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (Internet protocol (IP) address), ανώνυμος εξυπηρετητής (αγγλ. anonymous proxy), παρασιτικό δίκτυο (αγγλ. botnet), κυβερνοεγκληματικό λογισμικό (αγγλ. hacker tools) κ.λπ.].
•Ανάλυση διαφόρων μορφών διαδικτυακών οικονομικών εγκλημάτων και της νομικής αντιμετώπισής τους σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο με παράθεση παραδειγμάτων (ανάλυση της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης και των συρροών των αδικημάτων των άρθρων: 292Α, 292Β, 292Γ, 292Δ, 292Ε, 337 παρ. 3, 348Α παρ. 2, 370Α, 370Β, 370Γ, 370Δ, 370Ε, 386Α ΠΚ, 15 Ν. 3471/2006, 38 Ν. 4624/2019 κ.λπ.).
•Επεξήγηση των βασικών εννοιών που αφορούν το κρυπτοχρήμα (bitcoin κ.λπ.) και τη λειτουργία του και ανάλυση της νομικής του φύσης σύμφωνα με την ημεδαπή έννομη τάξη.
•Ανάλυση διαφόρων μορφών διαδικτυακών οικονομικών εγκλημάτων που αφορούν το κρυπτοχρήμα και της νομικής αντιμετώπισής τους σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο με παράθεση παραδειγμάτων.
•Οι δυσχέρειες που ανακύπτουν κατά την αντιμετώπιση των διαδικτυακών οικονομικών εγκλημάτων.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης
Ο Εμμανουήλ Δ. Μεταξάκης είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και συνήγορος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), τακτικός καθηγητής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ), διδάκτωρ νομικής του ΕΚΠΑ και πιστοποιημένος από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΙΡΑ) υπεύθυνος προστασίας δεδομένων. Έχει συγγράψει επιστημονικές μελέτες οι οποίες αφορούν το κυβερνοέγκλημα και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα νομικά περιοδικά, αλλά και βιβλία σχετικά με την ανωτέρω θεματολογία, το πιο πρόσφατο από τα οποία τιτλοφορείται: «Μπίτκοϊν (bitcoin), κρυπτοχρήμα και κυβερνοέγκλημα».

Παρακαλούμε δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση του σεμιναρίου για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής και τις σχετικές προθεσμίες.
Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε και αποστείλετε τη συνημμένη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο  seminars@cecl.gr. Παρακαλείσθε για την έγκαιρη αίτηση συμμετοχής σας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.
 Για περισσότερες πληροφορίες επί του σεμιναρίου επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103623506, ώρες 09:30-17:30, ή αποστείλατε e-mail στο  seminars@cecl.gr.
Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Metksakis_Seminar_Outline_29.04.20.pdf)Ανακοίνωση σεμιναρίου 29.04.20[ ]482 Kb
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Registration_Form.doc)Φόρμα εγγραφής[ ]358 Kbhttps://www.cecl2.gr/index.php/el/seminaria/884-29-04-20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"